10 izgalmas túra a Vértesben – Kilátók, tanösvények, barlang- és várlátogatás

A Vértes felfedezése minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, hiszen válogathatunk rövidebb és hosszabb útvonalak, tanösvények és panorámás kirándulóhelyek között. Most 10 különböző útvonalat és látnivalót hoztunk, amelyek között mind a kisgyermekes családok, mind a gyakorlott túrázók megtalálják a kedvencüket. Indulhat a túra a Vértesben?

10 izgalmas túra a Vértesben

Vértesi panoráma tanösvény

A Vértes egyik legszebb kilátását kínálja a Panoráma tanösvény, amely Csákberény település határától indul, és kb. 4,5 km-en keresztül vezet erdei ösvényeken. A tanösvényen összesen 8 információs tábla segíti a környék megismerését. A túra a Vértesben gyerekkel, kutyával is járható, hangulatos program az egész család számára.

Haraszt-hegyi tanösvény

Csákvár határában, a Vértes déli oldalában található a Haraszt-hegyi tanösvény, amely a környék élővilágát mutatja be a látogatóknak. A tanösvény csúcspontja a 332 méter magas Kerek-hegy, a kopár fennsíkról lélegzetelállító panoráma nyílik a környékre, jól látható innen Csákvár, a Vértesalja, és a Vértes lankái is.

Gánti Bauxitföldtani Park

A gánti Bauxitföldtani Park területén kialakított 1459 méter hosszú tanösvényt járva olyan érzésünk lehet, mintha a Marson járnánk. A tanösvényen 1 db útbaigazító és további 13 tábla segíti a földtörténeti korokban történő eligazodást.

A Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumot az egykori gánti külfejtés peremén található táróban alakították ki, a kisgyermekes családok számára különösen érdekes lehet az udvaron álló két hajdani bauxitszállító mozdony.

Vértesszentkereszti Bencés Apátság

A Vértesszentkereszti Bencés Apátság romtemploma monumentális méretével és festői elhelyezkedésével vonja magára a látogatók figyelmét. A kolostorrom évekig elhagyatottan állt a Vértes erdeiben, de napjainkban bárki számára látogatható a belépőjegy megfizetése után. A jegyhez tárlatvezetés is tartozik.

Körtvélyesi-kilátó

A kilátó a Vértes és a Gerecse hegység találkozásánál, a Kis-Kopasz-hegy tetején található. A 16 méter magas erdei kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik Tatabányára, a Turul Emlékműre, a Ranzinger Vince kilátóra és a Vértes legmagasabb pontjára, a Nagy-Csákányra is.

A kilátó lábánál pihenésre, piknikezésre is van lehetőség.

Várgesztesi körtúra

Várgesztes a Vértes északnyugati csücskében, egy erdővel körülölelt mesebeli kis község. A várgesztesi körtúra egy könnyű túra a Vértesben, jól jelzett turistautakon. A 11 km-es távon meredek lépcsősor, több pihenőhely és sütögetésre alkalmas tűzrakóhely vár bennünket.

Várgesztesi körtúra, túra a Vértesben
Fotó: Zdolik Krisztina

Csókakő vára

A Csókakői-vár a Csóka-hegyen áll, a Vértes szélén. Már a 81-es főútról látható az impozáns vár, melyet a Csák nemzetség építtetett a XIII. század második felében. A várréten játszótér, sütögetős pihenő hely is található, ezért érdemes akár egész napos programot is szervezni a Csóka-hegy várában.

Majki Kamalduli Remeteség

A Majki Kamalduli Remeteség épületegyüttese az elmúlt időszakban teljesen megújult. Ha ide látogatunk, érdemes vezetett túrán is részt venni, hogy megismerjük a remeteség történetét.

A templomtoronyból csodás a kilátás a környékre, a barátlakások közül néhányba pedig akár be is mehetünk, hogy megnézzük, milyen volt az itt élő szerzetesek élete. A látogatóközpont jegypénztára mellett egy játszótér is található, emellett a gyerekeknek biztosan tetszeni fog a családi, matricás vezetőfüzet.

Csákvári-barlang

A Csákvár határában található barlang a 200 méter magas Guba-hegy oldalában várja a kirándulókat. A barlang bejárata már messziről is jól látható.

Ez a túra a Vértesben a Csákvárról induló zöld turistajelzésen vezet, majd az abból kiágazó zöld barlangjelzésen juthatunk fel a barlanghoz. Az elmúlt évtizedekben háromujjú ősló, őszsiráf, kardfogú tigris és a csákvári hiéna maradványai kerültek elő a barlangban. A barlang Budapesttől csupán 45 perc alatt elérhető autóval.

Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ

2021-ben nyílt meg a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ Kőhányáson, ahol a Vértest bemutató kiállítást, ajándékboltot és éttermet is találunk. Innen indul a Német-völgyi tanösvény is, de akár Vérteskozmáig is érdemes elsétálni. A 4,5 km hosszú Német-völgyi tanösvény 6 állomásból és összesen 9 információs táblából áll.

Foglalj szállást a közelben!


Kiemelt kép: Haraszt-hegyi tanösvény, fotó: Csodahelyek.hu

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Ingyenes gyerekbarát csodahelyek

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.