Vértesszentkereszti Bencés Apátság – újra látogatható a romtemplom

2021. május 30-tól újra látogatható a Vértesszentkereszti Bencés Apátság romtemploma, amely monumentális méretével, festői elhelyezkedésével garantáltan elbűvöli a látogatókat.

Vértesszentkereszti Bencés Apátság

A kolostorrom évekig mostoha körülmények között, kissé elhagyatottan áll a Vértes erdeiben, de most végre ismét bárki számára látogatható. Az épületegyüttes egy kisebb emelkedő tetején áll, kerítés veszi körbe, a parkolótól kb. 300 méter kell sétálni felfelé, hogy elérjük. A szakrális területen csak néhány 8-10 méter magas falmaradvány és kapuboltozat-töredék maradt az eredeti helyén, de az apátsági rom így is megkapó látványt nyújt.

Vértesszentkereszti Bencés Apátság - újra látogatható a romtemplom
Vértesszentkereszti Bencés Apátság romja

Az apátság története

1146-ban keletkezett első írásos említése a Csák nemzetségből származó Ugrint nevezi meg a Szent Kereszt tiszteletére emelt monostor alapító és adományozó kegyurának. Az apátság XIII. századi fénykorában épült román kori templomának építészeti megoldásaiban már megjelenik a korai gótika is. Az apátság befolyásának csökkenésével birtokosai többször váltották egymást, aminek eredményeként a XIV-XV. század fordulójára a bencés szerzetesek el is hagyták a területet. Mátyás király pápai beleegyezéssel a dominikánusoknak juttatta az uradalmat, akiknek XVI. század első feléig tartó építkezését, átalakítási munkáit nem a szépségre való törekvés, hanem a szerénység és a célszerűség jellemezte. A kolostorbélit életet a török pusztítás szüntette meg.

Tudtad? Hazánk egyik legszebb román kori műemlékmaradványát a vörösmárvány díszei után egykor “vörös kolostornak” is nevezték.

A korábbi pompás épületből mára csak néhány 8-10 méteres magas megszürkült falmaradvány, széles falpillér és kapuboltozat-töredék maradt meg az eredeti helyén, a romokat látva mégis megállapíthatjuk, hogy a XIII. század egyik legnagyszerűbb kolostora állt itt, a Vértesben.

Hasznos információk

A kolostorrom bárki számára megtekinthető belépőjegy megfizetése után, a jegyhez tárlatvezetés is tartozik.

  • Nyitva tartás: szerdától vasárnapig (nyáron) 10-17 óra, 10-16 óra (télen)
  • A romterület csak tárlatvezetéssel látogatható.
  • Jegyárak (amely magában foglalja a tárlatvezetést): felnőtt 1500 Ft, kedvezményes jegy 750 Ft
  • Bejelentkezés: 06707090824
  • FONTOS! A helyszínen készpénzzel NEM lehet fizetni.

Megközelítés

Oroszlány felől a Pusztavámi úton haladva az ÖKO Zrt.-t elhagyva, tovább a főúton, a gerencsérvári elágazó után kell lefordulni jobbra az első lehajtónál. Oroszlány és Pusztavám irányából is kék-fehér irányító táblák segítik az autóval érkezők tájékozódását. Gyalog Pusztavám felől a zöld, Oroszlány felől a piros turista jelzésen elindulva közelíthető meg.

GPS koordináták: szélesség N47° 26’37.2″, hosszúság E 18° 16’17”

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Látnivalók a környéken

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Vértesszentkereszti Bencés Apátság – újra látogatható a romtemplom” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Jól olvasom, hogy a helyszínen készpénzzel nem lehet fizetni a belépőt ?? Akkor hogy jut be a mezei turista ? Korábban más ok miatt volt majdnem lehetetlen a bejutás,

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.