Gánti Bauxitföldtani Park – marsbéli táj a Vértesben

Mintha a Marson járnánk, olyan érzésünk lehet a gánti Bauxitföldtani Park területén kialakított tanösvényt járva. Szuper program az egész család számára!

A német nemzetiségi kisközség: Gánt

A Vértes-fennsík bércei közé beékelődött Gánti-medence Magyarország legkisebb területű, csupán egyetlen településnek helyet adó tája. Az itt található Gántot jórészt német nemzetiségűek lakják. A település neve egyes feltételezések szerint

  • egy Gan nevű birtokostól ered,
  • a helyiek szerint a név szláv eredetű,
  • azonban az is lehet, hogy a középfelnémet „sziklagörgeteg” szóból alakult ki.

A faluban még a mai napig beszélik néhányan a délnémet nyelvjárást, feltételezhető, hogy német telepes őseik Alsó-Ausztriából, Bajorországból és Svábföldről származtak. Emiatt a községben az anyanyelv ápolásának régi hagyományai vannak, működik itt német nemzetiségi énekkar és tánccsoport is.

Gánt a természeti adottságai alapján a múlt század elején hazánk elsőszámú, Európában is ismert bauxitlelőhelyévé vált. Eme különleges és sokoldalú felhasználhatósága miatt keresett, kőzetbányászatának emlékét őrzi a Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás és a geodéziai park is. 

Gánti Bauxitföldtani Park
Gánti Bauxitföldtani Park

Gánti Bauxitföldtani Park – marsbéli táj a Vértesben

Gánt déli csücskénél két felhagyott bauxitbánya is található, az egyiket már kezdi visszahódítani a természet, a másikkal azonban más célja volt a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak. Ugyanis a Bagoly-hegy lábánál húzódó, egykori külszíni bauxitbányában ma egy igen érdekes tanösvény vezet. Az egykori külszíni fejtés bemutatására létrehozott sétaösvényt végigjárva földtörténeti korok hátrahagyott emlékeivel találkozhat a látogató. A Marsbéli tájon járva megismerhetjük, hogy mi zajlott le évmilliók alatt a területen. A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, alakzatok elvarázsolják az ide látogatót.

A bányafal kb. 28 m magas, az alapkőzet (dolomit) színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgástól egészen a lilás-pirosig terjednek.

A tanösvény hossza 1459 m, a tanösvényen 1 db útbaigazító és további 13 tábla segíti a földtörténeti korokban történő eligazodást. További 13 tábla pedig általános ismereteket nyújt a bauxitbányászatról. 

Sőt, a védett földtani értéket bemutató füzet a DINPI Zöld Pont Irodájában (Budapest XII., Költő u. 21.) megvásárolható.

Tipp: A bejárás során az egymást keresztező vagy szétágazó utak rövidítésre ösztönöznek, ezért a tanösvényt célszerű az állomások sorrendjében végigjárni. Ugyanis a nemzeti park munkatársai a tematikus sorrend és a tanulás logikája szerint alakították ki a tanösvényt.

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum

A magyarországi bauxitbányászat történetét tárgyaló kiállítást 1926-ban, az egykori gánti külfejtés peremén található táróban alakították ki. A Fejér megyei Bauxitbányák Vállalat által létrehozott múzeum a bányászat aranykorát, azaz 1914-1990 közötti időszakot mutatja be. A tárlat egy udvari, szabadtéri kiállításból, ahol nagyobb bányagépek kaptak helyet, és egy földalatti múzeumtárból áll. Az utóbbiban a Vértes-hegység bányászatának történelmét bemutató posztersorozat és bauxitbányászat szerszámai, gépei, biztosítási rendszerei, jellegzetes munkahelyei láthatóak. A kisgyermekes családok számára különösen érdekes lehet az udvaron álló két hajdani bauxitszállító mozdony.

Gánti Bauxitföldtani Park

Tipp: Az autóval érkező látogatóknak parkolót alakítottak ki, amely Gánt felől érkezve az út jobb oldalán található.

Hasznos információk

  • Cím: 8082, Gánt Bányatelep 1.
  • Telefonszám: +36 22 354 485, +36 99 312 667
  • E-mail: info@kbm.hu

Nyitva tartás és belépő: www.kbm.hu  

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Gánti Bauxitföldtani Park – marsbéli táj a Vértesben” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nagyszerú, gyönyörü fotok! Jó a szöveg, de tárgyi tévedések vannak benne. A Földtani Park csak nyitvatartási időben látogatható, hétfő kivételével 10-18 óra között. A belépő díj felnötteknek 1000.-Ft/fő, nyugdíjasoknak és diákoknak 500.-/fö.
    A tanösvény hossza 1459 m, a tanösvényen 1 db utbaigazító és további 13 tábla segítí a földtörténeti korokban történő eligazodást. További 13 tábla pedi általános ismereteket nyújt a bauxitbányászatrol.
    A múzeum és a füldtani park kezelúje a GÁNT-ÉRT nonprofit Kft. 2017 márciusa őta
    Telefon: 22/354-485
    Mobil: 06-20-9893673
    e-mail: csbmcs@gmail.com

    Tisztelettel:Mécs Csaba ügyvezető

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.