Majki Kamalduli Remeteség – A csend otthona

Szereted felfedezni az ország világtól elzárt, titkos helyszíneit? Szívesen megismernéd egy háromszáz éves múltra visszatekintő misztikus kolostor és a benne élt különleges szerzetesek történetét? Nem is kell messzire utaznod, a fővárostól alig egy órányira, a Vértes erdeiben egy tó partján bújik meg a néma barátok egykori otthona, az egyedülálló történelmi múltra visszatekintő Majki Kamalduli Remeteség.

Majki Kamalduli Remeteség

A 18. században épült, Európában is kuriózumnak számító műemlékegyüttes 70 év pusztulás után most újra teljes területén felújítva várja a kíváncsi látogatókat. A kolostorba lépve a hely különleges atmoszférájával varázsolja el az ide érkezőket. Az 1200 holdas hatalmas birtokot, a tavakat és malmokat gróf Esterházy József adományozta a kamalduli rend tagjainak 1733-ban. E szigorú, rejtőzködő szerzetesrendet Szent Romuald alapította 1012-ben Olaszországban.

Interaktív kiállítások a csend világában

A barokk főépület, a foresteria – amelyet az Esterházyak később vadászkastéllyá alakítottak – fogadja a látogatókat, akik jelképesen a beszélő kapun áthaladva léphetnek be a csend világába. Az interaktív kiállítások révén megismerhető és átélhető a hajdanán ezen falak közt élt szerzetesek titokzatos világa. A bencés rend fehérbe öltözött és hallgatási fogadalomban élt tagjai szigorú napirendet követtek, hétköznapjaik az év nagy részében böjtölve, a megszabott imaórák zsolozsmáival, a cellaházak kápolnájában végzett egyéni imádságokkal, magányos elmélkedésekkel és fizikai munkával teltek.

A némaságból évente kétszer nyertek feloldozást, ilyenkor a foresteria impozáns, stukkókkal díszített termében, a refektóriumban gyűltek össze. Az önfenntartó rend földművelésből és adományokból tartotta fenn magát, missziójuknak tekintették, hogy a világon mindenki lelkéért imádkozzanak, még azokért és azok helyett is, akik sohasem fordultak Isten felé.

Cellaházak, kilátótorony a templomban

A világi élettől falakkal elzárt területen, a klauzúrában – ahova csak a fogadalmat tett remeték léphettek – található a korábban villámsújtotta templom épen maradt tornya és a 17 apró cellaház.

A felújítás révén ma a templomtorony kilátópontként szolgálja a látogatókat, fentről megkapó kilátás nyílik az egész kolostorra és a Vértes hegységre.

Megtekinthető és bejárható lett a templom alatt nemrég feltárt szerzetesi kripta is.

Az egységes mintára épült puritán remetelakok főúri családok adományaiból jöttek létre, ezt jelzik a különböző címerek a házak homlokzatán. Minden cellaházhoz tartozott lakószoba, saját kápolna és műhely, valamint egy parányi zárt kert, amit a szerzetesek maguk műveltek.

A kiállítás interaktív elemekkel vonja be a látogatókat és mutatja be a szerzetesi élet, valamint a kolostorgazdálkodás hagyományait.

A fejlesztés további ütemében néhány remeteházban szálláshelyek kialakítását tervezik.


Fotók: NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Szponzorált tartalom.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.