Kirándulás a Vértes-hegységben – Várgesztesi körtúra

Várgesztesi körtúra

A várgesztesi körtúra egy könnyű gyalogtúra a Vértesben, jól jelzett turistautakon. A 11 km-es távon meredek lépcsősor, több pihenőhely és sütögetésre alkalmas tűzrakóhely vár bennünket.

Várgesztesi körtúra

Várgesztes megközelítése

Várgesztes a Vértes északnyugati csücskében, egy erdővel körülölelt mesebeli kis község. Tatabányától mindössze 17 km-re fekszik.

Könnyed kirándulásunk a faluban található horgásztótól indul, ahol az autóval érkezőknek lehetőségük van leparkolni. Várgesztes zsákfalu, így csak Környén és Vértessomlón keresztül közelíthető meg.

Tatabányáról óránként indulnak buszok, mellyel körülbelül 35 perc alatt érhető el a falu. A túrát a buszmegállóból is el lehet indítani, a túrajelzés végig vezet a falun.

Lourdes-i Madonna-szobor

Utunk az Országos Kéktúra nyomvonalán vezet, a községet elhagyva betérünk az erdőbe, pár perc átszellemülés után elérünk a Gesztesi-kőfülkében álló Lourdes-i Madonna-szoborhoz, melyhez meredek lépcsősor vezet fel.

A gesztesi vár

A gesztesi várhoz mi a túra végén sétáltunk fel, de érdemes lehet már a túra elején kitérőt tenni ide. A betonúton tovább haladva – a kék turistaút az erdőbe visz (ne arra menjetek!) – a kék L jelzésen rövid séta, majd egy meredekebb kaptató után lehet feljutni az elkerített várhoz.

A vár 2013 óta zárva van, jelenleg is felújítási munkálatokat végeznek, ezért kerítés veszi körül, mellette azonban körbejárható az építmény. A kerítésre kifüggesztett táblán az áll, hogy a nyitás 2023. III. negyedévében várható.

A vár története: A gótikus stílusban épült vár történetének első bejegyzése 1326-ban, Károly Róbert tulajdonába kerülésével kerül említésre. Később Nagy Lajos király vadászkastéllyá építette át, majd Luxemburgi Zsigmond király elzálogosította az erődítményt. A 16. században történelmi jelentősége, a Bécs felé vezető hadászati utak védelme volt. A törökök többször is ostromolták a várat, végül 1605-ben került vissza végleg magyar fennhatóság alá. A 17. században az Eszterházy család birtokába kerülése után, az épület állaga tovább romlott, köveit elhordták a környék építkezéseire (a majki kamalduli rendház épületegyüttesét építéséhez is a vár köveit használták fel). 1932-ben a Magyar Munkás Turista Egyesület menedékházat létesített a vár délnyugati részén, melyet 1961 és 1963 között turistaszállóvá alakítottak, ahol étteremet, büfét és a tetején kilátóhelyet hoztak létre. 1990 után több várfalrészlet leomlott, így az üzemeltető végül 2013. október 31-én bezárta a vár kapuit.

A vár alatt egy tisztás (várrét) fogad minket, ahol több pihenőhely és sütögetésre alkalmas tűzrakóhely is van, így érdemes ide szervezni hétvégi családi vagy baráti kikapcsolódást is.

Tisztás

Könnyű túra a Vértesben

A „várlátogatás” után visszatérünk a kék jelzésű útra, mely a Vértes bükkös erdején keresztül vezet minket, az Űző-hegy alatt.

A természet ereje sajnos kegyetlenül bánt a fákkal, ezért több helyen is kidőlt, és turistautat elzáró kusza farakásokkal találkozunk, melyeket ki lehet kerülni, illetve a kalandvágyóbb kirándulók akár át is mászhatnak a kisebb-nagyobb fahalmokon.

A kirándulás izgalmasabb részén ezzel túl is leszünk, körülbelül 4,5 km többnyire völgyben futó túra után, a kék kereszt jelzésen balra fordulunk.

Fél órás lankás szakasz következik, melyről szintén balra térünk majd le, és a sárga jelzésű turistaúton sétálunk vissza Várgesztesre. Útközben Riedel Károly Róbert hősi halott huszárzászlós sírjával találkozunk.

Várgesztesi körtúra – Hasznos információk

  • Könnyű gyalogtúra, jól jelzett turistautakon
  • A gesztesi vár ugyan körbejárható a kerítés melletti ösvényen, de egyes helyeken nagyon keskeny az út, ezért kisebb gyermekkel nem ajánljuk a romos vár megtekintését.
  • A szintemelkedés elenyésző, mivel a település is igen magasan fekszik: 122 m fel és ugyanennyi lefelé is.
  • A túra hossza körülbelül 11 km, attól függően, hogy az elején, vagy végén megyünk fel a várhoz. (Utóbbi esetben 12,8 km)
  • A vár alatti tisztáson lehetőség van pihenni és sütögetni, ami a kikapcsolódás tökéletes helyszíne lehet.
  • Azoknak ajánlom ezt a kirándulást, akik csendes, de igazán feltöltő túrára vágynak, mivel ezen az útvonalon – az Országos Kéktúra szakaszt leszámítva – nem találkoztok majd tömegekkel.

Szállást keresel a környéken?

Látnivalók a Vértesben


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Zdolik Krisztina

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.