Csurgó-kút – a Bakony egyik legszebb vízesése

A bakonyi Csurgó-kútnál található a hegység egyik legszebb és leglátványosabb vízesése, amelyet a Köves-patak hoz létre. A vízesés megközelítéséhez a legalkalmasabb Farkasgyepű település központja, ahonnan több turistaúton is elérhetjük a fenséges vízfüggönyt. 

Farkasgyepű rövid története

Az Északi- és az Déli-Bakonyt elválasztó völgyben fekszik Farkasgyepű, amely az ókor óta lakott. Ezt bizonyítja a település határában, a Pörös-erdőben feltárt halomsírokból előkerült csont, cserép, bronz-tű és csontmaradványok. A honfoglalás után a területen Erdőispánságot hoztak létre, majd a Városlődi karthauzi szerzetesek birtokolták az itteni uradalmat, amelynek ékessége a Hölgykő vára volt.

Indulás a Csurgó-kúthoz

Az egy utcás településről remek túrák indulnak a hegység belsejébe, innen könnyedén eljuthatunk Bakonybélbe, Döbröntére vagy akár Hölgykő várához. De ha a Csurgó-vízesést szeretnék megtekinteni egy kényelmes körtúrával, akkor válasszuk a zöld négyzetet, amely a település északi végéből indul, és akár a Nimród vendéglőnél is tudunk parkolni.

A környék egyik legszebb vízeséseséhez vezető úton először egy majort fogunk érinteni, majd a körjelzésre áttérve az erdőben találkozunk a Köves-patakkal. Az aszályos időben szinte kiszáradó patakon a régi időkben még vízimalmok is működtek. Az árnyast elhagyva ízelítőt kapunk a déli Bakonyt jellemző nyílt területekre és szántókra néző panorámákból.

A déli Bakony egyik csodája

A Köves-patak által létrehozott Csurgó-kút kilépéséhez egy meredek lejtőn érkezünk meg, a csobogó víz útját követve megleljük a vízesést is. Itt

a forrásvíz egy hatalmas mészkőszikláról csurog le, ahol az évszázadok során apró cseppkőszerűségeket hozott létre.

A látványos mészkőképződmény a 4-5 méteres szintkülönbség miatt, és a víz romboló munkájának eredményeképpen jött létre.

TIPP: A természeti látványosságot egy nagyobb kőszikla tetejéről, lépcsőn felmászva is megtekinthetjük.

Csurgó-kút - a Bakony egyik legszebb vízesése
Csurgó-kút

A déli Bakony egyetlen vízesését körülölelő erdei pihenő is igen látványos, az itt kanyargó Köves-patakon több palló és híd vezet át. Ezeken közlekedni is élmény, de mezítláb belegázolni a hűs patakba egy nyári napon még élvezetesebb. A turisták kényelmét pedig esőbeálló, asztalok, padok és tűzrakóhelyek szolgálják ki.

Sajnos eljött a pillanat, amikor búcsúzni kell ettől a nem mindennapi nyugalmat árasztó helytől. A visszautunk végig az árnyasban halad majd, és az erdészet útbaigazító táblái mellett a zöld sávjelzés kalauzol bennünket. Ha nem szeretnénk a forgalmas 83-as műút mellett gyalogolni, akkor a falu határába érve nyugodtan vágjunk át az Iharkút utcán, amely a túra elején már érintett zöld négyzethez vezet.

A Bakonyi túra útvonala

Farkasgyepű, Nimród Vendéglő (ZN) – major (ZO) – Bíró-völgy (Z+) – Csurgó-kút (Z) – Köves-patak – Farkasgyepű, Nimród Vendéglő

  • Táv: 9,5 km
  • Szintemelkedés: 135 méter

Farkasgyepű környékének látnivalói

Szállást keresel a Bakonyban?

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Csurgó-kút – a Bakony egyik legszebb vízesése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.