Túra a Keleti-Bakonyban – a Péti-hegy alatti lankák világa

A Székesfehérvár és Veszprém között fekvő Pétfürdő határában füves-kopár, bár néhol kisebb-nagyobb erdőrészletekkel borított lankás táj terül el. A Péti-hegy alatti lankák egyik legszebb építészeti látnivalója pedig Öskü piciny rotundája.

Túra a Péti-hegy alatti lankákon

A híres Tányérfenyő és a Doktor-szikla

A Keleti-Bakonyban található Pétfürdő bel- és külterületén számos látnivaló akad, ugyanis a település változatos felszíni formák találkozásánál fekszik. Ilyen például a település nyugati határában található parkerdő, de a község legzöldebb területét Albert-pihenőként is szokták emlegetni.

Albert-pihenő

Ebben az erdőben kanyarog a Tányérfenyő tanösvény, amely a környék rendkívül sokszínű állat- és növényvilágát, illetve földtani érdekességeit mutatja be. Az információs táblái bőbeszédűen mesélnek erről.

A játszótértől induló, kék virággal jelzett körtúra névadója a „hegy” tetején álló fenséges fenyőfa, amelynek a törzse régen kettérepedt és ezután oldalirányba kezdett nőni. Ezért is emlegetik tányérfenyőként.

Tányérfenyő

Mielőtt nekivágnánk a tanösvénynek, érdemes kitérőt tenni a sárga sávon a Doktor-sziklához, a kiszögelésről remek panoráma nyílik a Bakony magaslataira és a Péti-víz itt létrehozott mocsaras völgyére.

Elmocsarasodott völgy

A vízimadarak birodalma hajdanán egy tőzegmező volt, amely az egykori bányászat hatására lesüllyedt, a tőzeg pedig kiégett.

A sziklának van egy legendája is, amely szerint egy orvos vetette le innen magát, aki nem akart megszálló németeket gyógyítani a világháború idején.

Egyébként az itteni sárgával jelzett turistaút is érinti a híres Tányérfenyőt.

Doktor-szikla

Ösküi kerektemplom

Ha Pétfürdő dimbes-dombos határából még többet szeretnénk megismerni, akkor bátran induljunk el a sárga sávon Öskü felé.

A néhol kopár, néhol pedig fűvel borított lankák között járva Petőfi egykori Alföldje jut eszünkben, ugyanis nyaranta nagy számban tenyészik itt a „bús” árvalányhaj. Elhaladunk még a környék legnagyobb magaslata mellett is, a 205 méter magas Péti-hegyet egy geodéziai torony jelöli.

A turistaúton haladva hamar feltűnik a települést jelző házak sora és Öskü több mint 900 éves templomának zömök formája. A település központjában álló rotundának, vagy más néven körtemplomnak a pontos építési idejét nem ismerjük.

Sokáig az a legenda keringett az ősi épületről, hogy egy római őrtorony alapjaira emelték, de ezt a feltételezést már többen megcáfolták.

Az épület valószínűleg eleve templomnak készült a 11. században, és az 1976-os restaurálása során derült ki, hogy a templom hajója nem teljesen kör alakú, hanem ovális.

A rotunda déli oldalra nyíló két résablaka és kis körablaka pedig a román stílust képviselik. A templom egyelőre csak előzetes bejelentkezéssel látogatható!

Vissza Pétfürdőre

Ha visszafelé is gyalogosan indulnál Pétfürdőre, akkor ajánlom figyelmedbe a Balaton kék útját. Bár a kék jelzések nem kanyarodnak be Ösküre, mégis egyszerűen megközelíthető a turistaút, csak a település déli határában fekvő repülőtér aszfaltútját kell megtalálni.

A 8-as úton való átkelést követően a betonút vonalát tartva kb. 1 kilométer múltán beletorkollik az út a péti szőlőhegyen vezető turistaútba. Térkép vagy applikáció használata ajánlott ezen a részen.

  • A Kelet-Bakonyi túra útvonala: Pétfürdő (S) – Doktor-szikla – Tányérfenyő – Péti-hegy – Öskü, rotunda – Péti-dombok – Szőlőhegy (K) – Pétfürdő
  • Táv: 9,5 km
  • Szintemelkedés: 125 m

Szállást keresel a közelben?

Látnivalók a környéken

Pétfürdő közelében számos érdekes látnivaló és kirándulóhely vár bennünket. Az alábbiakat mindenképpen érdemes felvenni a bakancslistánkra:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Túra a Keleti-Bakonyban – a Péti-hegy alatti lankák világa” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    • A pétfürdői vasútállomástól indulva is megközelíthető a Parkerdő, itt előbb az állomástól induló kék sáv jelzést kell követni, majd a sárga sáv jelzésen tovább délnyugat felé kell tartani. A kezdő vagy bizonytalan túrázó számára térkép vagy applikáció használata mindenképpen ajánlott, hiszen több féle jelzésű turistautat és jelzetlen utat is egyaránt érint a túra.

      Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.