Szár-hegyi kilátó – Könnyű túra a Magas-Bakony vidékén

Szár-hegyi kilátó

A Bakony tárt karokkal várja a kirándulás szerelmeseit, arborétum, kolostorrom, vár, csillagda, vízesés, és szurdok is tarkítja a látnivalók listáját. A Szár-hegyi kilátó, és a hozzá vezető tanösvény felfedezése során megismerkedhetünk a környék élővilágával és természeti kincseivel.

Szár-hegyi kilátó, tanösvény és a Bakony panorámája

Szár-hegyi tanösvény

Sok helyen jártatok már a Bakonyban, de a Szár-hegy feltérképezése eddig kimaradt a programból? Ugod a Bakonyalján, a Kisalföld és a Bakony-hegység találkozásánál, a Magas-Bakony tövében fekszik. A Szár-hegyi tanösvény egy 1,5 km hosszú hely- és erdőismereti ösvény, amely a település közelében elhelyezkedő Szár-hegyre vezet.

Korábban a 365 méter magas hegy tetején egy magaslesről lehetett kémlelni a környéket, amit a helyiek és a turisták örömmel meg is tettek a könnyű megközelíthetőségnek és a panorámának köszönhetően. Napjainkban a magasles helyére épített Szár-hegyi kilátó az egyik kedvenc úti cél.

A kilátóhoz vezető tanösvény mentén több helyen állnak kisebb pihenőhelyek asztallal és padokkal, ahol egy rövid szünetre és néhány falatra is kényelmesen megállhatunk.

Szár-hegyi kilátó

A tanösvény végén álló 18 méter magas Szár-hegyi kilátó megépülése az Ugodi Erdőbirtokossági Társulatnak köszönhető. A fedett, többemeletes kőtorony a formájával Ugod megsemmisült vára előtt tiszteleg. A kilátó tetején olvasható „Ugod” felirat már messziről látható.

  • A kilátó mellett tűzrakó helyek, padok és asztalok várják a kirándulókat, ám mivel a környéken nincsen vízvételi lehetőség, gondolnunk kell arra, hogy mivel fogjuk eloltani a tüzet.
  • A közelben nincs mosdó.
  • Gyerekekkel is bátran útnak indulhatunk, ezt a rövid távot könnyedén teljesíteni fogják.
  • A kilátó egész évben ingyenesen és szabadon látogatható.

A kilátó panorámája

A Szár-hegyi kilátó felső szintjéről láthatjuk a Kisalföld síkját, a Kőszegi-hegység, és a Soproni-hegység vonalát, a Somló és a Ság-hegy tanúhegyeit. Dél felé tekintve a Kab-hegy, az Agár-tető és a Keszthelyi-hegység látható, ellenkező irányban pedig a Magas-Bakonyban gyönyörködhetünk. Kivételesen jó látási viszonyok között még az Alpok keleti része is megmutatkozik.

A kilátó megközelítése

Ha autóval szeretnénk célba venni a kilátót, száraz időben jól haladhatunk az Ugodról vezető kavicsos úton. Gyalogosan Ugod felől a kék kereszt jelzésen kell elindulni déli irányban, ezután a T jelzés felé kell letérni a kilátóhoz.

Látnivalók a Szár-hegyi kilátó környéken

A Bakony népszerű csodahelye a Cseszneki vár, a Cuha-völgy, az Ördög-árok, az Ámos-hegy, és Szarvaskő vára is, de annyi még a látnivaló, hogy egyetlen nap biztosan nem elég a kirándulóhelyek feltérképezésére.

20+ bakancslistás látnivaló a Bakonyban >>

A kirándulók egyik kedvenc látnivalója a közelben a misztikus külsejű Hubertlaki-tó, amely az erdélyi Gyilkos-tó után kapta a nevét. A tó különös ismertetőjegye a víz tükrét megtörő kiálló facsonkok látványa. Ha még nem jártatok itt, mindenképpen tegyetek egy sétát a tó körül, a Szár-hegyi kilátó innen csupán 25 percre van autóval.

A környék egy, vagy akár többnapos kiránduláshoz is ideális választás, jó szívvel ajánljuk minden korosztálynak az év bármely napjára.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Rétegi Ildikó

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.