Októberi programtippek a csodahelyek.hu ajánlásával

októberi programtippek

Összegyűjtöttünk nektek néhány szuper belföldi programot, amelyen mi magunk is szívesen részt vennénk. Szervezett túrák, kiállítások, szezonális programok és egyéb izgalmas események közül válogathattok attól függően, hogy az ország melyik részén nézelődtök, illetve hogy családdal, barátokkal vagy akár egyedül indulnátok útnak. Lássuk az októberi programtippek válogatást!

Októberi programtippek

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2023.09.28-10.01.

Az idei fesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit a Parkban. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író – John Scalzi, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.

Városi séták az októberi Építészet Hónapján, 2023. október

Az idén tizenöt éves Imagine rendhagyó sétákkal és különleges épületbejárásokkal készül az októberi Építészet Hónapja ünneplésére. A cél, hogy a programokkal rámutassanak: nemcsak a város és az épületek tervezésénél, hanem ezek felfedezése közben is érdemes olykor perspektívát váltani, és új nézőpontból tekinteni a megszokottra.

Egy hónap alatt több mint 25 alkalommal, 13 tematikában indulnak túrák, ilyen a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ raktársétája vagy az Andrássy út legszebb épületeként emlegetett Krausz Palota bejárása a felújítást végző építésszel.

Gasztrohegy Badacsony, 2023. szeptember 30-tól

2023 őszétől újra meghódíthatjuk a gasztronómia csúcsait Badacsonyban, ahol izgalmas, tematikus gasztro-hétvégékkel várják a kulináris élmények kedvelőit a Gasztrohegy Badacsony rendezvénysorozat keretében. Októberben az alábbi programok csalogatnak:

  • Szeptember 30.- Október 1. TAPASOK hétvégéje
  •  Október 21-22. Világok konyhája – Utazás a föld körül

Múzeumok Őszi Fesztiválja, 2023. 09.25-11.12.

A közel másfél hónapos Múzeumok Őszi Fesztiválja a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére szeretné ráirányítani a figyelmet.

A 2023-ban meghirdetett tíz programtematika közül egy a múzeumi szakmának és kilenc a nagyközönségnek szól.

Debrecen, Déri Múzeum (fotó: Kristóf Eszter)

Füvészkerti séta, 2023.10.01.

Egy kellemes sétára invitálja a látogatókat az ELTE Füvészkert, mely során jobban megismerhetjük a gyűjtemények növényeit és a kert 250 évet magába foglaló történetét.

A Füvészkert növényei között nem csak a honos, de számos messzi tájról érkezett növényt is megfigyelhetünk, melyek rengeteg érdekességet rejtenek. A séta során képzeleben végigjárhatjuk a világ hegységeinek fenyveseit és a Szahara száraz homokdűnéit, megismerhetjük a gyűjtemény tálban nevelt csodáit, a 100 éves bonsai fákat és az esőerdők rejtekében élő orchideákat is.

Kisvasúttal az őszi napokon, 2023. október

A vonatozás különleges élmény, egy kisvasút pedig olyan kalandokkal ajándékoz meg, amelyek újra és újra mosolyt csalnak az arcunkra. Hazánk kisvasútjai mesés tájakon zakatolnak, emellett izgalmas programokkal várják az utasok apraja-nagyját ősszel is.

Figyelem! A vonatok menetrendjéről érdemes a saját weboldalukon tájékozódni.

Őszi tófutás, 2023.10.07.

Az őszi futóversenyre 9 órától kezdődik a nevezés, a rajtok 10 órától kategóriánként indulnak. A versenyen a részvétel ingyenes, a helyszín az OMSZK Park és a Tanító utcai szakasz.

Makovecz Imre az Élet Köre – Emlék és Teljesítménytúra, 2023.10.07.

A Makovecz Imre Emléktúra Dobogókőről, a Báró Eötvös Lóránd Menedékház mellől indul, két távon lehet indulni: 15 km (480 m szintemelkedés) és 26 km (980 m szintemelkedés).

  • 15 km: Dobogókő > Fekete hegy > Szent kút > Pilisszentkereszt > Klastrom kert > Mária pad>Zsivány sziklák > Dobogókő
  • 26 km: Dobogókő > Fekete hegy > Szent kút > Pilisszentkereszt > Mária pad>Vaskapu völgy > Fekete hegy > Postás út > Pilisszentlélek > Dobogókő

A kutyabarát túrára az időjárásnak megfelelő ruházatban, folyadékkal, élelemmel induljunk.

Bringás Fiesta Dorog, 2023.10.07.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, amely két izgalmas programmal várja a családokat, baráti társaságokat, és mindenkit, aki szeret kerékpározni. A két program a következő:

  • Tekerj a Zöldbe 40km-es Fiesta-kör teljesítménytúra az új kerékpárúton Esztergom-Búbánatvölgybe
  • Lámpás kerékpáros felvonulás Dorogon, 10km, családi program

A felvonulás ingyenes, de a szervezők kérik, hogy aki részt venne a tekerésen, regisztráljon.

A középkori vár napja a középkori palotában, 2023.10.14.

Közel két évtizede zárva tartó középkori sírkőkiállításba nyerhetnek betekintést az érdeklődők, ha a BTM Vármúzeum Középkori Vár Napjára ellátogatnak, és részt vesznek Takács Ágoston régész tárlatvezetésén.

Hová temetkeztek a középkorban a budai polgárok? Melyik kolostort szerették jobban az olasz kereskedők? Milyen sírköveket készítettek a középkori Budán? Mikori a legkorábbi ismert sírkő Budáról?

Ezekre és még sok más további kérdésre is választ kaphatnak a látogatók a Palota Dongás pincéjében, amely ezen a napon egyetlen alkalomra megnyílik előttük.

38. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál, 2023.10.14-15.

A SPAR Budapest Maraton® Fesztivál az ország egyik legnépszerűbb szabadidősport-eseménye. Budapest első számú őszi futóünnepére a klasszikus maratonisták mellett a rövidebb távok futóit is örömmel várják, sőt, azokat az egyéni indulókat, baráti társaságokat és családokat is, akik talán életükben először kóstolnak bele egy ilyen esemény hangulatába.

A családokat családi futás, a rövidebb távok kedvelőit Delma maratonka, városi túra és váltószám is várja.

Kéktúrázás Napja 2023., 2023.10.14.

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja, a Kéktúrázás Napja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében október második szombatján hangulatos túrákkal várja a kirándulás szerelmeseit.

Az Országos Kékkör 3 kéktúrarészén; a több mint 70 éves Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen több, mint 2580 km-t teszünk meg egy nap alatt együtt minden évben a rendezvény keretein belül.

Visegrád, Nagyvillám (fotó: Kristóf Eszter)

Mesél az erdő vezetett túra Pilisborosjenőn, 2023.10.14.

A 12 km-es Mesél az erdő vezetett túra a Pilis izgalmas látnivalóival ismerteti meg a kirándulókat. A menetidő kb. 6 óra, gyerekeket akkor érdemes magunkkal vinni, ha hozzászoktak a túrázáshoz.

Útvonal: Pilisborosjenő, Szent Vendel emlékmű – Levendula-mező – Malom-erdő – Jenői-torony – Mackó-barlang – Kevély-nyereg – Gyopáros-barlang – Egri vár makettje – Teve-szikla – Pilisborosjenő, Szent Vendel emlékmű

Teve-szikla (fotó: Csodahelyek.hu)

Medvesaljai Hazajáró Túra 2023., 2023.10.21.

Idén október 21-én tartja meg a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a Hazajáró Kupa túrasorozat Medvesaljai túra szakaszát. A gyülekező 08:00-kor lesz az Egyházasbásti BED & MORE Pogányvár Fogadónál.

A kirándulók 08:30-kor indulnak autóbusszal Novohrad – Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjába. A túrára minden érdeklődőt szeretettel várnak.

XVI. Szomori Teljesítménytúrák, 2023.10.23.

A túrák útvonala a Kelet-Gerecse dimbes-dombos vidékén és a Zsámbéki-medencében 10, 23 és 56 kilométer hosszan vezet. Az előnevezés kötelező, a szervezők minden korosztályt szeretettel várnak a teljesítménytúrán.


Küldj Te is ingyenes programtippeket: info kukac csodahelyek.hu

Hirdesd nálunk programod: sales kukac csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.