Makó látnivalói – hagymán innen, fürdőn túl

Makó látnivalói - hagymán innen, fürdőn túl

Mikor meséltem, hogy a hétvégén Makóra utazom, mindenki csak annyit kérdezett: „Miért ‘tán elfogyott a hagymád? ” Habár a köztudatban Makó csupán a hagymás városként fémjelzett névvel él, én úgy vélem, érdemes ide kirándulást tenni. Szőlősi-Papp Orsolya beszámolója.

Makovecz Imre városa

Makót hagymáján kívül Makovecz Imre építészmester alkotásai tették ismertté. A városban gyalogszerrel közlekedve van a legjobb esélyünk a híresen szép épületeket megpillantani. Makovecz organikus építészeti stílusa engem Gaudíra emlékeztetett és lenyűgözött.

Bontsuk le a rétegeket s nézzük meg, miért is éri meg ideutazni!

Kihagyhatatlan látnivalók Makón

Makó fő látnivalója a Hagymatikum Fürdő. A makói hagyma hungarikumnak számít, én ezt a szójátékot vélem felfedezni a nevében. A komplexum a Fürdők Fürdője címet tudhatja magáénak. Amint belépünk a medencetérbe, meg is értjük, miért. Fehér levél- és virágmotívumok szövik be a teret, melyek kiemelik a víz türkiz színét. Szakrális templom hangulatát idézi meg. Itt megpihen a lélek is. Igazi kikapcsolódás, különlegesen szép környezetben. 

Hagymaház, a helyi kulturális központ. Az épület az újjászületés szimbóluma, üveges tornyai a kinyíló növényt ábrázolják. Az ott dolgozó hölgy volt olyan kedves, és körbevezetett bennünket a színházteremben. Még szerencse, hogy maszk fedte az ajkaim, mert igencsak szétnyíltak a látványtól. Faszerkezete az emberi bordarendszert hivatott illusztrálni. Minden Makovecz-épületbe külön tervezik a bútorokat is. Így lesz teljes összhangban az épület s berendezése. 

Makó látnivalói - hagymán innen, fürdőn túl
Színházterem

A József Attila könyvtárat idén adták át, s szeretettel fogadják a látogatókat. A kötelező lázmérés után körbevezettek bennünket. Még a maszkon keresztül is éreztem a papíron nyomot hagyó festék illatát. A könyvtár a kornak megfelelő modernitás mellett megőrizte klasszikus formáját. Felső szintjére érve léptünk be Makovecz világába. Az épület időszaki kiállításoknak, jóga órának, tanfolyamoknak és kutató munkálatoknak is otthont ad. A gyermekkönyvtár igazi mesebirodalom, babzsákokkal, galériás olvasókuckóval. 

Megkerestük a Ford Falat (Vásárhelyi- Deák Ferenc sarok), amely Galamb József makói születésű főkonstruktőr munkásságának állít emléket. Egykor itt működött a Ford lerakat. Galamb úr eredeti gépkocsiját a helyi múzeumban láthatjuk. A József Attila Múzeum komoly helytörténeti értékekkel és időszaki kiállítással rendelkezik. Mivel a városban szálltunk meg, ingyenesen tehettük látogatást ide. A skanzent járva belecseppentünk a hagymatermesztés világába, korhűen berendezett paraszti és polgári otthonokba. 

Szállástipp Makón

Az éjszakákat a Grand Hotel Gloriusban töltöttük. A szállás ünnepélyes art deco stílusa levett a lábamról. Számos előnye közül talán a legfontosabb, hogy alig 100 métert kell megtennünk, hogy beléphessünk a Fürdőbe. Reggelit, vacsorát svédasztalos terítésben tudtunk igénybe venni. Gazdag választék, kifogástalan minőség jellemzi az ellátást. A nagybetűs stílust mi sem jelképezi jobban, mint a reggelihez felszolgált gyöngyöző pezsgő. Vártam az ébredés pillanatát, hogy élvezzem a kínálatot s az étterem csillogását.

Még több szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

Irány a makói lombkoronasétány!

A kellemes őszi idő a Maros-partra csábított bennünket. A Lombkorona Sétány Makó belvárosától 2 km-re épült. Friss levegőn, erdei környezetben kirándulhatunk, megismerhetjük az ártér élővilágát. Kilátótornyából csúszdázásra van lehetőség. 200 Ft fejében kaptunk egy szőnyeget, és már indulhatott is a suhanás. Ha további izgalmakra vágyunk, akkor keressük fel a Maros Kalandpartot, ahol falmászással, trambulinozással és kalandpálya teljesítéssel növelhetjük adrenalin szintünket. 

A hétvége után biztosan tudom, Makó sokkal több, mint a hagyma hazája. Rendezett város, megkapó épületekkel, kedves vendéglátókkal, tündérvilágot idéző fürdővel. 


Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.