Csodák tava – Tündérekről és sárkányokról mesélnek a Balaton legendái

A Balaton a csodák tava, amely vízi élményekkel, túraútvonalakkal, kilátókkal, vízparti sétányokkal és mesés panorámával ajándékoz meg, a Balaton legendái pedig a tó és a helyi természeti kincsek kialakulásáról, illetve mesebeli lényekről mesélnek. A következő történetek garantáltan még közelebb hozzák a szívedhez a magyar tengert!

A legendák és mondák feltérképezésében Tokody Klára Csodák tava című könyve volt segítségünkre.

A Balaton legendái – 10+1 legenda a magyar tengerről

Mutatjuk, melyek azok a Balatonhoz kapcsolódó színes történetek, amelyek miatt egészen más szemmel nézel ezután a tóra, a környék településeire, szobraira és kirándulóhelyeire.

Tündérek könnye

Több legenda is arról mesél, hogy a Balaton könnyből született. Egy történet szerint a tündérek patakzó könnyei gyűltek össze tóvá, más történetek szerelmes leányok, vagy éppen óriásasszonyok könnyeiről beszélnek.

Haláp története

A szomorú történet szerint Balaton és Haláp óriások voltak, Balaton kislánya, Haláp reménytelen magánya miatt felmászott egy magas sziklára és a mélybe vetette magát. A koporsó alakú hegyet Halápról nevezték el, ma itt található a Haláp tanösvény és az Ébredő Vulkán Szoborpark.

A tanúhegyek

Egy balatoni legenda szerint a tanúhegyek óriásgyermekek homokváraiból lettek, volt köztük hegyes, lapos, csúcsos és szépen domborodó is. A Badacsony, a Szent György-hegy, a Gulács és a többi hegy ma ezeknek a homokváraknak az emlékét őrzi.

Balatoni kecskeköröm

Egy történet arról mesél, hogy egy pásztor birtokát és kecskenyáját is elárasztották a földből feltörő hullámok, erről tanúskodnak a partra vetett kecskekörmök. Egy másik legenda szerint szeles időben még a mai napig látni a kecskenyájat, ahogyan végigfut a hullámokon. Erre szokták azt mondani, hogy „kecskézik a Balaton”.

Harangozó Börc

Hallottál már a Harangozó Börc zengő hangjáról? Ez a szikla még ma is megtalálható, a Badacsonyon álló Ranolder-kereszt alatt nyúlik ki messzire. Úgy tartják, ha megkongatják egy nagy kővel, harangként zúg messze a Balaton felett.

Balaton legendái

Flavius forrása

A kis Flavius fél lába béna volt, háta pedig görbe. Dajkája szíve majd’ megszakadt érte, könnyei patakzottak, másnap ezen a helyen egy forrás fakadt, ami tóvá duzzadt. Flaviust meggyógyította a tó vize, a Hévízi-tó pedig azóta is sok betegnek kínál gyógyulást. Flavius és a dajka szobrát az Egregyi Múzeumnál lehet megtekinteni.

Szent György és a sárkány

A Balaton legendái közül Szent György és a sárkány legendája az egyik legismertebb, György megöli a sárkányt a falusiak megbízásából, hogy ne perzselje fel a földeket és ne rabolja el a gazdák lányait. A Szent György-hegyen álló Lengyel kápolna, a hegy lábánál található kút, illetve a jegesbarlang, vagyis a Sárkánylik őrzi a viadal emlékét.

Tihanyi visszhang

Tihany egy mesés hangú királylány volt, akinek az énekét az óriások és a törpék is boldogan hallgatták. A legenda szerint a vén Balaton fiát meggyógyíthatta volna a leány éneke, ám az túlságosan fösvény volt. A vén Balaton bosszúból ráomlasztott egy barlangot, és átkot szórt rá, miszerint mindenkinek a szavát hétszer kell elismételnie. A tihanyi visszhang ezért ismétli a hangunkat pontosan hétszer.

Balaton legendái

Helka és Kelén

Helka a tihanyi hegyen álló vár várurának leánya volt, Kelén pedig egy remete ifjú fia. A remetének Helka segített a gyógyulásban, a két fiatal pedig szerelembe esett egymással. Bár küzdelmes út vezetett addig, hogy összeházasodhattak, szerelmüknek még ma is emléket állít két hajó, a Helka és a Kelén.

Csodabogyós-barlang

A legenda szerint Balatonedericsen a Hegyek Királynője éktelen haragra gerjedt, amikor megtudta, hogy valaki megdézsmálja a télire elvermelt répáit. Amikor a kisegeret rajtakapták a falatozáson, a királynő kővé dermesztette őket. A Csodabogyós-barlangban ma is megtekinthető a megkövesedett kisegér és a répa, akiket csillogó cseppkő vesz körül.

+ Monaco helyett Keszthely

A következő történet valódiságához kétség sem fér, talán éppen ezért áll majd közel a szívedhez a skót hercegkisasszony, Mary, és a magyar Festetics Tasziló szerelme, amely kiállta az idő próbáját és 42 évig tartott. Mary Monaco grófja helyett Taszilót választotta, aki később megörökölte a Festetics birtokokat. Történetükkel a mai napig találkozhatunk, ha a keszthelyi Festetics-kastélyban járunk.

Csodák tava – Hol szerezheted be a könyvet?

Örömmel elolvasnád, miről mesélnek neked a Balaton legendái és mondái? Tokody Klára Csodák tava című könyve közelebb hozza hozzád a Balaton legszebb részeit, megismerheted – sok más színes történet mellett – a balatoni kecskekörmök, illetve Szent György és a sárkány más legendáit is.

Olvasnál Klárától más könyvet is? Máris ajánlunk neked egyet! A Csodák tava könyvet pedig beszerezheted az alábbi elérhetőségeken:

Még több csodahely a Balaton legendái körül

Alig várod, hogy felfedezd a Balaton legendái mellett a magyar tenger legszebb panorámáját, várát, esetleg kilátóját is? A Balaton és környéke minden évszakban különleges látványt nyújt. Járj utána, melyik csodahely lesz az új kedvenced az északi, illetve a déli parton!

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni >>


Képek: Kristóf Eszter

Szponzorált tartalom

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.