5 balatoni kilátó és 5 mesés panoráma az északi parton

Vannak szép és még szebb csodahelyek a Balaton körül, és mi nem is szeretnénk sorrendet felállítani. Inkább összegyűjtöttük a kedvenc kilátóinkat a tó északi partján, amelyekről mesés panoráma nyílik a Balatonra. 5 + 5 balatoni kilátó Tihanyban, Balatonfüreden, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön… Neked melyik a kedvenced?

5 balatoni kilátó, ahonnan mesés panoráma nyílik

Őrtorony-kilátó, Tihany

Pillanatok alatt a kedvencünk lett a tihanyi Őrtorony-kilátó, amely még a januári hidegben is tudott meglepetést okozni. Az Apáti templomtól vezető turistaút kellemes, gyerekkel is bevállalható, a 216 méter magasan álló kilátóból pedig nem csak a Balatonra, hanem a Külső- és Belső-tóra is pazar kilátás nyílik.

Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

A kék túra vonalán helyezkedik el (és bélyegzőhely) az alsóörsi kilátó, amely nem csak a 360 fokos körpanoráma miatt különleges. Az 1935-ben átadott, vörös kőből épült, fa tetejű torony volt ugyanis a Balaton-felvidék első kőkilátója és eredetileg Horthy Miklósról nevezték el.

Jókai-kilátó, Balatonfüred

A Balatonfüred feletti Tamás-hegyen, 315 méter magasan áll a Jókai-kilátó, amelyről szintén pazar kilátás nyílik a Balatonra. Ha a Kilátó utca felől közelítünk, előbb a hatalmas Tamás-hegyi keresztet érjük el, ahol szintén érdemes megpihenni. Innen pár perces sétával érhető el a fából készült kilátó, illetve nincs messze a Lóczy-barlang sem.

Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Balatongyöröknél sokan csak a Szépkilátóig jutnak el, pedig egy kis plusz sétával még szebb kilátásban is részünk lehet. A Bél Mátyás-kilátó a Boroszlán tanösvény egyik állomása. A tanösvény 2.6 km hosszú és 8 állomásból áll.

Aki csak a kilátót nézné meg, „csalhat” egy kicsit: a Bélapi pihenőnél le lehet tenni a kocsit és innen is felsétálhatunk a kilátóhoz kb. 10-15 perc alatt.

A 221 méter magas Garga-hegy tetején három szintes fa kilátó várja a kirándulókat, a tetejéről csodás panoráma nyílik a Balatonra, a Keszthelyi-hegységre és a tanúhegyekre.

Kossuth-kilátó, Mencshely

Bár nem közvetlenül a Balaton partján van, mégis szép kilátás nyílik innen a tóra is. Mencshely és Dörgicse között, a Halom-hegyen lett kialakítva a Vulkán-tanösvény, amely egész évben várja a kirándulókat. A 2 km-es tanösvény (T) a falu határában, egy kijelölt parkolóból indul. Miután végigjárjuk egy szunnyadó vulkán belsejét, elérjük a 399 méter magasan álló Kossuth-kilátót. A 2015-ben felújított, fából épült építmény tetejéről csodálatos, 360 fokos körpanoráma nyílik a Balaton-felvidékre és a Balatonra, sőt a Bakony déli része is jól belátható innen.

Mesés panoráma – épített kilátó nélkül

Az épített kilátók mellett muszáj megemlíteni néhány olyan kedvencet is, ahol építmény nincs, pusztán a panoráma mesés.

Csúcs-hegy, Tihanyi-félsziget

A Tihanyi-félszigeten és nem is messze az Őrtorony-kilátótól található a Csúcs-hegy, ahol kiépített kilátó ugyanis nincs, de mégis érdemes meghódítani. A 235 méter magas, vulkáni eredetű Csúcs-hegy tetejéről belátni a Sajkodi-öböl településeit, a Balaton nyugati medencéjét és Tihanyt is.

Fénykereszt, Vonyarcvashegy

2010. júliusban adták át Vonyarcvashegy kis Golgotáján a Keresztutat és a 7,38 méter magas, 2,5 méter széles, kelet-nyugati irányba mutató Fénykeresztet.

A kereszthez egy kellemes, 5-10 perces (felfelé meredek) séta vezet 15 stáció mellett, a hegytetőre érve pihenőpadok várják a megfáradt vándorokat. A Fénykereszt mellett egy Mária-szobor is található, innen csodálatos panorámában lehet részünk a Balatonra és a környező erdőkre.

Kilátás a Badacsonyról

Badacsony hegyén több kilátó is található (Tördemici-kilátó, Kisfaludy-kilátó, Egry József-kilátóhely, de szuper a kilátás a Randolder-keresztnél vagy a Rózsakőnél is. Érdemes végigjárni a Badacsony (Tűzgyűrű) tanösvényt, amely több panorámás pontot is érint.

A tanösvény állomásai: Rózsakő – Kisfaludy-kilátó – Kőkapu –Kőkereszt – Klastrom kút – Bujdosók lépcsője – Tördemici kilátó

Kilátás a Tihanyi apátságból

Szintén nincs kiépített kilátó, de ezt örömmel megbocsátjuk a Tihanyi apátságnak, amelynek temploma mellett az egyik legszebb panoráma nyílik a Balatonra. Aki pedig még különlegesebb látványra vágyik, sétáljon el a Kálváriáig, amelynek tetejéről a Kőröshegyi-völgyhíd is jól látható.

Tihanyi panoráma márciusban

Szépkilátó, Balatongyörök

És persze nem maradhat ki a sorból a balatongyöröki Szépkilátó sem, amely túrát nem igényel, hiszen a parkolótól csupán 1 perces sétával érhetjük el. Ez persze mit sem von le az értékéből, hiszen a panoráma innen tényleg varázslatos. Ahogy Eötvös Károly írta 1900-ban, Utazás a Balaton körül című művében:

„Sohasem feledem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam. Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna.”

Balatoni kilátók az északi parton

A Balaton északi részén a fentieken kívül több kilátó is található, ráadásul egymástól elérhető távolságban. Íme néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:

  • Festetics-kilátó, Gyenesdiás
  • Berzsenyi-kilátó
  • Padkűi-kilátó
  • Batsányi-kilátó, Balatongyörök
  • Óvár-kilátó, Szigliget
  • Kisfaludy-kilátó, Badacsony
  • Csönge-hegyi kilátó, Salföld
  • Eötvös Károly-kilátó, Köveskál
  • Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs
  • Óvári messzelátó, Balatonalmádi

Nektek van kedvenc balatoni kilátó helyszínetek a tó északi partján? Osszátok meg velünk kommentben!

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.