Az Apátkúti-völgy festői szurdoka

Visegrádtól nem messze, a hegység belsejében található Apátkúti-völgy kiváló mikroklímája minden évszakban csalogatja a pihenésre és kikapcsolódására vágyókat. A völgyben kanyargó patak pedig a Visegrádi-hegység legszebb szurdokvölgyét hozta létre, olyan csodálatos helyekkel kiegészülve, mint az Ördögmalom-vízesés, a Magda-forrás vagy több, kisebb, mesterséges zúgó a Telgárthy-rétnél.

Apátkúti-völgy mesés látnivalói

A visegrádi Telgárthy-rétről indítjuk a túránkat a piros sávjelzésen, ahol a népszerű kirándulóhelyen parkoló, esőbeálló és tűzrakóhely is található. Az első kilométereken feltűnik, hogy az Apátkúti-völgy első felén a város közelsége, és az aszfaltút miatt több emberkéz alkotta látnivaló is akad. Az itteni tóegyüttes is a festői környezet végett lett 1982-ben kialakítva.

Visegrádi Pisztrángtelep

A Visegrádi Pisztrángtelep eleinte azonban nem bírta az 1990-es évek nagymértékű áradásait, a kilépő patak elsodorta a gátakat. Egészen 2010-ig kellet várni a halgazdaság újbóli beindítására, ekkor 15 ezer pisztráng betelepítésével kezdték meg a munkát. Az azóta jól működő vállalkozás ma már nem csak az Ördögmalom éttermet látja el a fenséges hallal, hanem a horgászok és a kikapcsolódni vágyok igényeit is kielégíti. A tavak szomszédságában álló vadászházban pedig 7 db 2 ágyas szoba várja az ide érkező nem csak vadászni vágyókat.

A vadászházat elhagyva a völgy megnyitja a szebbik arcát, és közvetlenül a patak mellett sétálhatunk. Eleinte egy meredek sziklafal mellett vezet el az utunk, az egyik ilyen letörés az Ördög-bánya nevet kapta. A falon megtelepedő spórás és virágos pilisi növények nyújtanak itt még érdekes látványt. 

Visegrádi szálláshelyeket itt találtok »»

Apátkúti-patak

Az Apátkúti-patak a Pilisben ered, mintegy 440 méteres tengerszint feletti magasságban. Útját a Pilisszentlászló környékén kezdi meg, és 10 kilométer hosszan kanyarog az erdőben, miután Visegrádnál beleömlik a Dunába. A hegység talán legkedveltebb forrása is az Apát-kúti-völgyben található, Visegrád és Pilisszentlászló között félúton. A vízkilépés nevét az egykori erdőmérnökről, Kaán Károlyról kapta, aki a magyarországi természetvédelem század eleji nagy úttörője volt. A forrás és környéke ismertsége ellenére nyugalmat sugároz a kialakítása és fekvése miatt.

A vadregényes szurdokvölgy

Vadregényes hegyeink nem sok szurdokkal büszkélkednek, mégis meg kell említenem, hogy az Apát-kúti–patak rövidke, sziklafallal határolt völgye felveszi a versenyt a környék hírességeivel. A kőtengerek, zúgók és korhadt farönkök egy pár kilométeres meder túrára ingerlik a bátor vándort. A mesterséges hatású mederfal nem a véletlen műve, ugyanis az 1920-as években itt még kisvasút szállította a köveket a völgyön keresztül Visegrádra. Ennek a vonalnak nyomai még ma is fellelhetőek itt, például a Magda-forrásnál található vasbeton lemezhíd, vagy a szurdok falát megnagyobbító alátámasztás is bizonyítja az erdei vasút egykori létét.

Miután az Apát-kúti-völgy második számú karsztforrását is megleltük, nem sokára egy érdekes kapu tűnik fel a völgy oldalában. A gigászi kövek szomszédságában helyezkedik el a „Drahma kincse” nevét viselő Zen kápolna. A Pilis-hegység rejtekében megbújó templomot a közösség tagjai tavasztól őszig tartják nyitva az itteni lelkigyakorlatok számára. 

Szent László vadászterületén

Az épület jelenléte már arra utal, hogy hamarosan egy településre érkezünk meg. Ugyanis itt, a Visegrádi-hegység szívében fekszik Pilisszentlászló, amely a nevét a híres királyunkról kapta. A bronzkor óta lakott település központjában váltsunk jelzést és térjünk rá a zöldre. A patak egészen Szentlászló-nyeregig kísér majd bennünket, de az itt található műút már Szentendre közelségére utal.

Az Apátkúti-völgy festői szurdoka
Pilisszentlászló

Ha figyelmesen követjük a jelzéseket, akkor pont a Duna-parti város híres skanzenjének kapujához érünk majd. Aki Magyarország nyelvterületeinek népi építészetére, illetve a hozzákapcsolódó kultúrára, életmódra és gazdálkodásra kíváncsi, annak kihagyhatatlan látnivaló a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. De a városnak nem ez az egyetlen nevezetessége, hiszen múzeumai, templomai is különlegesek, sőt macskaköves tere és a Duna-korzó szinte minden évszakban hívogatja a kikapcsolódásra vágyó turistákat. 

A visegrádi túra útvonala:

Telgárthy-rét (P) – Apát-kúti-völgy – Szent László-völgy – Pilisszentlászló (Z) – Hegytető – Szentendre, Skanzen

  • Táv: 10,5 km
  • Szintemelkedés: 280 m

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.