Meleg-mányi-völgy – vízesések és források nyomában a Közép-Mecsekben (túra)

A Mánfa határában húzódó Meleg-mányi-völgy és társai, a Peták-, Nagy-Mély-völgy a Közép-Mecsek több páratlan csodáját is magában rejti. Az meg már csak hab a tortán, hogy a fő völgy előterében található az ország egyik legszebb Árpád-kori eredetű temploma.

Mánfa, a Mecsek egyik ékszerdoboza

A Pécs és Komló között félúton elhelyezkedő Mánfa festőien szép völgyben helyezkedik el, és a Mecsek hegyvonulatai határolják. A megye egyik legszebb településének is kikiáltott község Árpád-kori múltra tekint vissza, de található itt még olyan különlegesség is, mint például a Buddhista Oktatási, Kulturális és Elvonulási Központ.

Meleg-mányi-völgy - vízesések és források nyomában a Közép-Mecsekben  (túra)
Mánfa

A mostani túránk Mánfa nyugati külterületén kezdődik, a településről táblák segítenek eltalálni a híres Sarlós Boldogasszony templomhoz, ahol parkolni is tudunk akár.

A legendák temploma

A piros kereszt- és négyzetjelzésű turistautak találkozásának közelében fekvő kora középkor hajnalán épült templom egy ezüsthársakkal körülvett völgyben áll. A Sarlós Boldogasszony nevet viselő műemlék szentélye a 12. században épült, majd a következő évszázadban kibővítették, ekkor készült az ikerablakos torony és a kőfal is. Az épület a mai helyreállított küllemét 1742-ben kapta, amelyet 1927-ben újra restaurálták.

Több monda is kapcsolódik a templomhoz. Az egyik szerint Koppány, amikor Szent István megverte seregeit, fekete lován menekült. Az őt üldöző Királyunk fehér táltos lova Kercseligeten, Oroszlón és Mánfán dobbantva szökkent, így utolérte az árulót. A király a küzdelem emlékére ezen a három helyen egy-egy templomot emeltetett.

A másik történet pedig arról szól, hogy az elfelejtett templomot úgy találták meg, hogy egy bika betévedt az erdőbe, és szarvával a torony harangkötelébe akadt, s ekkor megszólalt a  harangja.

Jószerencsét! Források és vízesések a Meleg-mányi-völgyben

A Malom-hegy és a Pap-erdő között húzódó völgyben, a keresztjelzést követve érkezünk meg a hangulatos pihenővel rendelkező Jószerencsét vadászházhoz.  Az egyszobás ház mellett nyitott esőbeálló, padok és tűzrakóhely is található. Az épületet eredetileg a Pécsi Vadásztársaság építette, és jelenleg is a helyi vadásztársaság kezelésében van. A ház közelében található a környék két legszebben kiépített forrása: a Kálmán-forrás és a Jószerencsét-forrás.

Elhagyva a zöldjelzéssel való kereszteződést, már a Meleg-mányi-völgyben baktatunk, ahol az egész Mecsek legszebb vízesése található.

A környék legnagyobb attrakciója a fátyolvízesés, amely egy 6 méter magas mésztufa lépcsősoron csobog lefelé. Ezeket a gátakat a patak vizéből kicsapódó mészkő alkotja.

Vízesések a Petnyák-völgyben és a Nagy-Mély-völgyben

Visszabaktatva a kereszteződéshez, a zöldön haladjunk nyugat felé a Petnyák-völgyben, amely a Meleg-mányi és Nagy-Mély keresztszurdoka. Az útvonal nem annyira látványos, mint az előbb említettek, de itt látható az Ágnes-vízesés, mely a maga másfél méteres magasságával a Mecsek legnagyobb esésű vízesése. A szomszédságában több forrás és patakocska is található.

A Nagy-Mély-völgybe a dél-dunántúli Piros turistajelzést követve léphetünk be. Itt található a központi Mecsek legpompásabb szurdoka, amely az évek múlásával és a természet erejének köszönhetően egyre látványosabbá válik a bővizű karsztforrások miatt. A völgyben több mésztufagáton fátyolként szétterülve zuhog le a víz, amely látványában megközelíti a Melegmányi-vízesést, sőt szerintem egy fokkal még szebb is a szurdokszerűsége miatt.

Kőlyuk, kőbánya és az Eta-forrás

Az Eta-forrás és környéke a Nagy-Mély-völgy egyik legmeghittebb pihenő helye. A kilépés Szekeres Etáról kapta a nevét, aki a foglaló cserkészcsapat vezetőjének a neje volt. A forrás közvetlen közelében húzódik a Kőlyuk-barlang, amely 1982-ben kapott fokozottan védett természeti érték státuszt. A 240 méter tengerszint feletti magasságban nyíló barlang ajtaja le van zárva, sajnos nem látogatható.

A völgy lezárásánál fakad fel a hegység egyik legmelegebb miocén rétegvize, a Bikfa-forrás. A forrással szemben nyíló mellékvölgy egy felhagyott kőfejtőt rejt. Aki egy igazi háborítatlan dzsungel kalandra vágyik, annak érdemes itt egy kicsit körbe nézni, ugyanis az egykori bányaárokban található a Kőfejtő-kút.

A Pécs-Kaposvár műutat elérvén még két helyi látványosságban lehet részünk. Az egyik a Mánfa környéki malmok utolsó hírmondója a Cifra (Dóczy)- malom, amely egykoron vízimalomként üzemelt. Az épület napjainkban már nem nagyon emlékeztet őrlőhelyre, sajnos magánházat készítettek belől, és a Dél-Dunántúli Piros túra egyik bélyegzőhelye lett. A másik nevezetesség pedig a Kőlyuki Betérő, ahol megpihenhetünk egy kicsit és ehetünk, ihatunk is akár.

A reggeli kiindulópontra való visszajutáshoz pedig válasszuk a malomtól induló piros négyzetet!

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni »»

A mecseki túra útvonala:

Mánfa, Templom – Páfrányos – Melegmányi vízesés – Petnyák-völgy – Nagy-Mély-völgy – Kőfejtő – Cifra-malom – Mánfa, Templom

  •  Táv: 9,5 km
  • Szintemelkedés: 320 m

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.