Bauxitlencse Nyirádon – Az elfeledett Darvas-tó marsbéli tája

Darvas-tó, bauxitlencse

Izgalmas kalandokat tartogat azok számára Nyirád, akik úgy döntenek, hogy felfedezik az egykori Nyirádi Bauxitbánya területén található vörös tájat. A marsbéli vidéken rejlő bauxitlencse különleges élménnyel és a legkevésbé sem hétköznapi látvánnyal fogadja a kirándulókat.

Merre található Nyirád?

Nyirád község Veszprém vármegyében fekszik, Sümegtől 15, Veszprémtől pedig 40 perces autóútra. A települést érdemes útba ejteni a Balaton-felvidéken tett látogatás során, annál is inkább, mert a környék történelmi és természeti kincsei között a Darvas-tó lefejtett bauxitlencséje is méltán népszerű látnivaló.

Darvas-tói bauxitlencse

A terület a Déli-Bakony északi előterében, a Tapolcai-medence és a Bakonyalja között elterülő nyirádi bauxitterülethez tartozik. A bauxitlencse a földtörténet középkorában, a triászban képződött dolomitkőzet tektonikus mélyedésébe ülepedett ki, valamikor a kréta időszakában.

A néhány hektár nagyságú és négy-hat méter vastagságú lencsét a Bakony délnyugati szélén található bányaterületen termelték. A kitermelt bauxit üregében jól láthatóak a tektonikai elmozdulások nyomai, illetve a triász kori dolomit karsztüregei és víznyelői. A fejtés szélén mészkő, valamint homokkő és lösz maradványai láthatók.

A mocsaras Darvas-tó a hatvanas évekig darvak költőhelye volt, ekkor a tó a bauxitbányászat okozta karsztvízszint süllyedése miatt kiszáradt. Napjainkban már csak a a tó helyét és környékét hívjuk így, a területet egyre jobban elvaduló, telepített bakonyi növényzet jellemzi.

Miért érdemes ide kirándulni?

A bánya egykori üregében sétálva olyan érzés keríti hatalmába a látogatót, mintha a Marson lépkedne.

A vörös földfelszínen járva könnyen „déjà vu” érzése lehet annak, aki járt már a Gánti Bauxitföldtani Parkban a Vértesben, ott ugyanis szintén marsbéli élményben lehet része a kirándulóknak.

Látnivalók Nyirád közelében

Nyirád közelében érdemes többnapos kikapcsolódást tervezni, ugyanis a környék számos izgalmas látnivalót tartogat számunkra. Várak, romtemplomok, kirándulóhelyek és balatoni gasztroélmények színesítik az egyébként is izgalmas programkínálatot.

Amit a közelben érdemes célba venni:

Szállást keresel a környéken?


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Krakler Ágnes

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.