Kecskevár-kilátó, Uzsa

A Bakony és a Keszthelyi-hegység határán, a Kecskevár nevű csúcson található a hasonló nevű kilátó, amelynek tetejéről mesés panoráma nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire. A kb. 3 km-es túra (oda-vissza) gyönyörű erdei örvényeken vezet, kisebb emelkedő csak a kilátó előtti, utolsó szakaszon várható. Ideális kirándulás gyerekkel is!

Megközelítés

Sümeg felől a 84-es úton haladva az Erdészeti telepnél kell balra fordulni. Egy buszmegálló után tábla jelzi az Erdészeti lőtér, illetve a Kecskevár-kilátó irányát. A főútról letérve egy tisztásra érünk, itt nyugodtan letehetjük az autót. Aki busszal érkezik, szintén ennél a megállónál tud leszállni, valamint a közelben található a vasútállomás is.

Kecskevár-kilátó, Uzsa
84-es főút Lesenceistvánd felől. A kilátóhoz a buszmegálló előtt, jobbra lehet lekanyarodni

Irány a Kecskevár-kilátó!

A parkolóból az erdő felé indulva két irányba ágazik el az út. Balra az erdészeti lőteret táblák jelzik, míg jobbra a piros háromszög jelzést követve érhetjük el a Kecskevár-kilátót. A túra első szakasza magas fenyőfák, később tölgyesek között vezet, majd hamarosan balra egy elhagyatott, mesebeli faházikót pillanthatunk meg.

A túrajelzést követve több tábla mellett is elhaladunk, olvashatunk többek között a kultúrerdőkről és a betelepített erdei- és feketefenyő-állományokról. Kb. 25 perces sétát követően érhetjük el a fából készült Kecskevár-kilátót, amelyet 2015-ben adtak át a nagyközönségnek. A kilátó előtti szakaszon számítsunk egy kisebb emelkedőre, ám ez senkit nem tántorítson el attól, hogy megmássza a 293 méteres hegycsúcsot!

A 12 méter magas kilátó tetejéről ugyanis mesés kilátás nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire, a Keszthelyi-hegység északi felére és a Keszthelyi-öbölre. Külön érdekesség, hogy a távolban felfedezhetjük az uzsai bányát, Közép-Európa legnagyobb bazaltbányáját, valamint a sümegi várat is. Aki szeretne megpihenni, a kilátó mellett padok és asztalok várják a megfáradt vándorokat.

FRISSÍTÉS 2023. április 4.: “Az Uzsai Erdészeti Igazgatóság területén található Kecskevár-kilátó lezárásra került, mert használata balesetveszélyes! Felújítását elkezdtük, addig is szíves türelmüket kérjük.”

Visszafelé ugyanazon az ösvényen induljunk, ahol érkeztünk és ugyanúgy a fehér alapon piros háromszög jelzést követően juthatunk vissza a parkolóba.

Mit kell tudni Uzsáról?

Uzsa a Lesence-patak völgyében, a Bakony és a Keszthelyi-fennsík között fekvő kis falu, amely Tapolcától és Sümegtől is 10-10 km-re, a Balatontól pedig 13 km-re található. Nevét már a 13. században említik az oklevelek, eredeti neve egykori földesura után Csajkaduzsa volt. 1333-ban említették az Uzsa melletti, a Szentlélek tiszteletére emelt pálos monostort is, amelyet a törökök leromboltak. A monostor romjai az uzsai bazaltbánya területén találhatók, ezért az csak engedéllyel látogatható.

Tervezz túrát a Kecskevár-kilátóhoz, ha…

  • gyerekkel indulnál egy viszonylag rövidebb, erdei sétára
  • a Balaton-közelében keresel kirándulási lehetőséget
  • szívesen kerülnéd a tömeget
  • kedveled a fenyőerdőket
  • rajongsz a Balaton-felvidéki panorámáért
  • rossz időben indulnál egy könnyű erdei túrára

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.