Kőkatlan tanösvény – Térképezd fel Csabrendek kincseit!

Kőkatlan tanösvény

A csabrendeki Kőkatlan tanösvény hatalmas sziklái különleges látvánnyal ajándékozzák meg azt, aki a Rendeki-hegy lábánál kirándul. A kilátás páratlan, a terület pedig igazi csodahely, amely minden évszakban hangulatos kirándulást tartogat.

Fedezd fel a csabrendeki Kőkatlan tanösvény látnivalóit!

Merre található Csabrendek?

Csabrendek Veszprém megyében, a Sümegi járásban, a Rendeki-hegy lábánál fekszik. A nagyközség Sümegtől 7 perces, Zalaegerszegtől 60 perces, Keszthelytől 40 perces autóútra található, a Balatonra 30 perc alatt érhetünk Csabrendekről.

A település számos részéről bámulatos panoráma nyílik a környező tájra, a fenyőerdők látványa rabul ejti a szemünket, a település honlapján úgy utalnak Csabrendekre, mint a „napfény országára”. A környék számtalan kirándulóhellyel várja az ide érkező turistákat.

Kőkatlan tanösvény – Virtuális tanösvény, QR kódokkal

A Rendeki-hegy lábát egykor három tenger mosta, ennek emlékét a kövek őrzik. A hegy sziget lehetett, a fal bizonyos részein látható, hol kezdődött a víz. A tanösvény területén később kőfejtő működött évszázadokon keresztül, ám az 1980-as években felhagytak a kőfejtéssel. Ezt követően sok helyi család járt a területre kirándulni.

A Kőkatlan tanösvény Csabrendek település, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) Bakony–Balaton Geopark Csoport és a Bakonyalja Barátai Egyesület összefogásával jött létre. A tanösvény kialakítása a helyieknek is nagyon fontos volt, a bozótirtásban és a szemétszedésben is részt vettek.

A tanösvény bejárása közben érdemes az okostelefonunkat kézben tartani, ugyanis a 10 állomásból álló Kőkatlan tanösvény megállóit olyan faoszlopok jelzik, amelyeken QR kódok találhatók. A kódok segítségével jobban megismerhetjük Csabrendek természeti és földtudományi kincseit.

Látnivalók és fontos tudnivalók

  • A tanösvény jelzése a zöld T, ezt a jelzést, és a QR kódok információit kell követnünk utunk során.
  • A terep viszonylag könnyű, nagyjából 40 perc alatt kényelmesen végig lehet járni akár kisebb gyerekekkel is. A babakocsit mindenesetre hagyjuk az autóban.
  • A Kőkatlan tanösvény a Magyar és az Árpád utcák kereszteződésében található patikától indul, miközben a faluban sétálunk, érdemes megtekinteni a kőépítészet hagyományának jeleit.
  • A katlan bejáratát hatalmas kőfalak jelzik, melyek a 25-30 méteres magasságot is elérhetik.
  • Érdemes megfelelő, jó tapadású túracipőben útnak indulni, mert a sziklafal tetejére igen meredek és keskeny ösvény vezet.
  • A szikla tetejéről bámulatos kilátás tárul a szemünk elé, aki szeret fotózni, annak érdemes akár profi gépet is magával hozni. Tiszta időben látható a Somló, a Ság-hegy, és a Schneeberg csúcsa is.
  • Ha készülünk egy kevés szendviccsel és teával, összeköthetjük a kirándulást egy kis piknikezéssel is.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Ha továbbhaladunk a tanösvény után, további szép látnivalókkal találkozhatunk, ráadásul az erdő szépsége kárpótol minden fáradalmunkért. A környék hóban is olyan panorámával ajándékoz meg, ami garantáltan visszacsalogat majd ide. A sümegi vár látványa nem csak arra ösztönöz, hogy készítsünk róla néhány elképesztő fotót, érdemes leülni gyönyörködni a tájban, közben piknikezhetünk is.

Olvasónk, Végh Katalin így emlékszik a kirándulásra: „Az erdőben hatalmas csend, még a lehulló levelek hangját is hallottam, egy-két harkály dolgozott serényen a fákon. A fehér kövekhez érve (5km), még a kicsit ködös időben is pazar látvány tárult a várra.”

Fotók: Végh Katalin


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.