Petőfi Sándor nyomában – 8 látnivaló, ami a költő életéhez kapcsolódik

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

2020-ban az Országgyűlés határozatban döntött arról, hogy a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének (1823. január 1.) kétszázadik évfordulója alkalmából. Most mi is Petőfi nyomába eredtünk, és összegyűjtöttünk 8 látnivalót, ami a költő életéhez kapcsolódik. Tarts velünk!

8 látnivaló, ami Petőfi Sándor életéhez kapcsolódik

Mindig is kedvelted Petőfi költészetét, esetleg érdekel a költő életútja, és a hozzá kapcsolódó történetek, legendák?

Az ünnepségsorozathoz fővárosi, vidéki, és határon túli múzeumok is csatlakoztak, az érdeklődők – felnőttek és gyerekek – számára változatos programokat kínálnak. Az alábbi helyeket mindenképpen ajánljuk felkeresni:

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös

A költő szülei 1821. november 1-jén költöztek Szabadszállásról Kiskőrösre, ahol kibéreltek egy – az 1780-as évek végén épült – nádfedeles épületet.

Petőfi 1823. január 1-jén Kiskőrösön született, az evangélikus templomban őrzik az eredeti anyakönyvet, melyben Petrovics Sándorként jegyeztek be. 

A költő szülőháza eredeti állapotában várja azokat a látogatókat, akik érdeklődnek a 19. század első harmadának jellegzetes berendezési tárgyai, szokásai iránt.

1948-49-ben, a forradalom és szabadságharc centenáriumi ünnepségén vetődött fel a gondolat, hogy az épület teljes egészében múzeummá váljon. 2021-ben a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot történelmi emlékhellyé nyilvánították.

Tipp: Felejthetetlen kulturális és kulináris élményekre számíthatsz, ha ellátogatsz a rendhagyó hangulatú La’ Róna Bisztró és Borbár világába. A kiskőrösi étterem, amely színes gasztronómiai fordulatokkal csalogat, és meseétlappal várja a gyerekeket, Petőfi Sándor költészetének állít emléket.

Kiskun Múzeum Petőfi Sándor Emlékháza, Kiskunfélegyháza

Petőfi Sándor még egy éves sem volt, amikor Kiskunfélegyházára költözött a család. 1824. és 1830. között a mai Petőfi Sándor u. 7. szám alatti telken álló vályogfalú, nádtetős házban éltek, itt töltötte kora gyermekéveit a költő.

A házat 1840-ben lebontották, helyén most a Kiskun Múzeum Petőfi Sándor Emlékháza áll.

A múzeum állandó kiállítása bemutatja a költő életútját, családját, iskoláit, életének helyszíneit, költői szárnypróbálgatásait, szerelmeit, emellett bemutatja a forradalmár költőt és a katonát is.

Top látnivalók Kecskeméten >>

Kiskun Múzeum Petőfi Sándor Emlékháza
Fotó: Kiskun Múzeum Petőfi Sándor Emlékháza

A család Kiskunfélegyháza után Szabadszállásra költözött, de Petőfi szinte csak az iskolai szünidőket töltötte itt. A jeges árvíz pusztításának része volt apja tönkretételében, a költő szülei ezután Dunavecsére költöztek.

Petrovics mészárszék, Dunavecse

Dunavecsén 1841-45 között egy mészárszéket üzemeltetett a Petrovics család, Petőfi elszegényedett szülei Szabadszállásról költöztek ide.

A költő többször is meglátogatta itt a szüleit, 1844-es látogatásáról szól a Füstbe ment terv című verse. Ez volt az utolsó és leghosszabb dunavecsei tartózkodása, ekkor írta első szerelmes verseit Nagy Zsuzsikához.

A nádfedeles épületben múzeum működik, ahol a látogatók több más emlék mellett megtekinthetik Petőfi Sándor apjának bárdját és Nagy Zsuzsika kancsóját is.

Petőfi Sándor Emlékkiállítás, Szalkszentmárton

Petőfi Sándor édesapja 1844. október 1-jén érkezett Szalkszentmártonba Dunavecséről. Kibérelte a Duna-parton álló révcsárdát, majd a település vendégfogadóját és mészárszékét. A költő 1845. július 12-én érkezett ide látogatóba, ekkor született a Fekete kenyér című verse.

1846. árpilis 24-én megszűnt a szülők bérlete, a családnak pedig távoznia kellett. A vendégfogadó udvarán árverést tartottak az ingóságaik fölött, végül a költő egyetlen parasztszekérrel költöztette szüleit Dömsödre.

A Petőfi Sándor Emlékkiállítás napjainkban is látogatható, egy 1810-ben épült vendégfogadó és mészárszék, egy csehsüveges pitvar, 112 vers, 18 Petrovics- Petőfi relikvia, és számos látnivaló várja az érdeklődőket.

János Vitéz Látogatóközpont, Kiskőrös

A János Vitéz Látogatóközpont 2016-ban nyitotta meg kapuit abból a célból, hogy közelebb hozza látogatóihoz Petőfi Sándor híres költeményének színtereit, alakjait és cselekményét.

A multimédiás kiállítás egy labirintus-útvonalon, 14 interaktív termen keresztül vezet végig a János vitéz történetén. A helyszín különböző utak mentén járható be, miközben a részvevők tablet segítségével oldhatnak meg szórakoztató, játékos feladatokat.

A kiállítás sikeresen ötvözi egymással az audio-vizuális élményt, a modern technológiát, a hagyományőrzést, valamint az oktatást és szórakozást. A központ mellett játszótér várja a gyerekeket.

Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítás tekinthető meg „Költő lenni vagy nem lenni” címmel 2023. január 14-től a Károlyi-palota felújított tereiben.

A kiállítás célja, hogy Petőfi sokhangú életművére irányítsa a figyelmet, a tárlat egyik szenzációjaként, Petőfi eredeti kéziratai, könyvei és a korszak grafikái, valamint a költő relikviái folyamatosan forgó rendszerben tekinthetők meg.

Múzeumok gyerekekkel >>

Petőfi-ház és Kolodko-szobor, Vác

A váci Báthori utca 15. szám alatti ház a belváros egyik legjelentősebb műemlékvédelmi épülete, ebben a házban éltek Petőfi Sándor szülei 1847. és 1848. között.

A költő ebben a házban írta az Anyám tyúkja című népszerű költeményét, amelynek a Vácon található Kolodko-szobor, a Tyúkanyó és Morzsa kutya állít emléket.

Fotó: Mészáros Laura

Petőfi-pihenő, Pomáz

Pomáz és Szentendre között, a Kő-hegy oldalában található a Petőfi pihenő, a sárga jelzés mentén. Arról kapta a nevét, hogy egy kirándulás során innen csodálkozott rá a környező hegyek látványára Petőfi, amikor a barátaival Esztergom felé tartott.

Szívesen túráznál azon a helyen, ahol egykor a költő is járt? Bátran keresd fel a kirándulóhelyet, amelynek mesés panorámája garantáltan elvarázsol!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.