Őrületes sziklás élmények csalogatnak Budapest környékén

Sziklás élmények, Róka-hegyi kőfejtő

Budapest környékén számos olyan kirándulóhely található, amely mesés panorámával, gyönyörű természeti kincsekkel és friss levegővel vár. A következő sziklás élmények ráadásul olyan túrával kecsegtetnek, amit garantáltan nem felejtesz el egyhamar.

Sziklás élmények – 5+1 csodahely Budapest környékén

Róka-hegyi kőfejtő – „Grand Canyon” Budapesten

A Róka-hegyi kőfejtő Csillaghegy legnépszerűbb kirándulóhelye, a bánya és környéke védett terület, a sziklaformációk a hely szépsége miatt évente több ezer turistát csalogatnak ide.

A bánya három udvarra osztható fel, ezekben az udvarokban piknikezésre, és bográcsozásra is van lehetőség, emellett sziklamászók is előszeretettel látogatnak a Róka-hegyi kőfejtő szikláihoz. A panoráma bámulatos, így a fotósok, és hobbifotósok is gyakran veszik célba a kőfejtőt, hogy megörökítsék a sziklákat a naplemente fényében.

Fotók: Nyakáné Tóth Gizella

Teve-szikla – Sziklás élmények Pilisborosjenőn

A Teve-szikla jellegzetes képződményét látva máris megértjük, miért kapta a szikla éppen ezt a nevet. A Pilisborosjenőn található sziklákat mindenképpen érdemes megmászni egy kirándulás során, természetesen megfelelő túracipőben, és kedvező időjárási körülmények mellett. Tiszta időben gyönyörű panoráma vár bennünket.

A környék számos más látnivalót is tartogat, ilyen a „Szódás-barlang”, az Egri vár másolata, és a Pilisborosjenői Kevély-hegyi Levendulamező.

Nyakas-kő – Biatorbágy monumentális méretű sziklája

Budapest közelében, a Tétényi-fennsík szélén található a Nyakas-kő, amely nem csak bámulatos természeti kincs, de a sziklás élmények egyik legizgalmasabb helyszíne is. A panoráma miatt mindenképpen érdemes felkeresni, de a túra során különösen oda kell figyelnünk arra, hogy az út sok helyen igen csúszós, a szikla szélén pedig nem véd bennünket korlát a leeséstől.

Érdekesség! A kőszikla környékén található mészkősziklákban tengeri sünök, kagylók, és más tengeri ősmaradványok nyomára bukkanhatunk.

Fotó: Demjén Zoltán

Spartacus-ösvény – Vár a Dunakanyar panorámája!

A Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye a látványosan tekergő Spartacus-ösvény, amely Pilisszentlászló és Visegrád között található. Az ösvény több irányból is megközelíthető, akár Pilisszentlászlóról, akár a Visegrádon rejtőző Apátkúti-völgyből is.

Érdemes szendvicseket és termoszt is magunkkal vinni, mert vízvételi lehetőség nincs a közelben, ám több helyen is megállhatunk piknikezni.

A túra nem több 2-2,5 óránál, de útközben biztosan többször is megállunk majd, hogy gyönyörködjünk a hihetetlen kilátásban, és mélyet szippantsunk a friss erdei levegőből. Ha felmásznánk a sziklák tetejére, hogy onnan élvezzük a Dunakanyar panorámáját, a lehető legjobb döntést hozzuk.

Fotó: Kristóf Eszter

Thirring-sziklák – Sziklás élmények Dobogókőn

Dobogókő a Visegrádi-hegységben található, a környék rendkívül népszerű a kirándulók körében (buszmenetrend ITT). A Thirring-körút igencsak próbára teszi azokat, akik nem szoktak hozzá a meredek kaptatókhoz, ám a kilátás, és a hatalmas sziklák látványa kárpótol bennünket a kapaszkodókért.

Aki kedvet érez magában ahhoz, hogy megmássza ezeket a sziklákat, bátran megteheti, ugyanis viszonylag könnyen megközelíthetők a kitaposott ösvényeknek köszönhetően.

A túra hossza 2 km, amit 1-1,5 óra alatt bejárhatunk, ám a csekélynek tűnő 120 méteres szintemelkedés ellenére garantáltan el fogunk fáradni.

Vadálló-kövek – Úton a mesés Prédikálószékhez

A Vadálló-kövek a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található sziklaalakzatok, a Prédikálószék oldalában álló sziklák a Pilis-Visegrádi-hegység egyedülálló természeti értékei.

A vulkanikus eredetű Vadálló-köveknek igazán egyedi nevet kaptak: Nagytuskó, Széles-torony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltó jel és Árpád trónja.

A Vadálló-köveket minden évszakban megközelíthetjük, ám kizárólag megfelelő időjárási- és útviszonyok mellett. A Prédikálószék tetejére felérve elképesztő kilátás vár, láthatjuk a Szent-Mihály hegyet, Zebegényt, Nagymarost, Visegrádot, és az alattunk folydogáló Duna kanyarulatát.

Fotó: Tasi Zsolt

A sziklás élmények Budapest környékén olyan csodahelyekre kalauzolnak, ahova biztosan visszatérünk majd újra és újra. Ha pedig beleszeretünk a sziklaóriások látványába, nem csak a főváros környéki helyekre kirándulunk majd, hanem szerte az országban keressük-kutatjuk a sziklák birodalmát.


Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.