Fedezd fel Kolodko Mihály miniszobrait a vidéki városokban

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük Kolodko Mihály Budapest utcáin található gerillaszobrait. A sokunk kedvencévé vált szobrocskák azonban nem csak a fővárosban fedezhetőek fel. Mutatjuk a legújabb, szerethető alkotásokat Magyarország vidéki városaiban is.

Kolodko Mihály miniszobrai a vidéki városokban

Tyúkanyó és Morzsa kutya Vácon – A szoborba öntött Petőfi vers

Ej mi a kő! tyúkanyó, kend

A szobában lakik itt bent?

….

Ezután is jó légy, Morzsa,
Kedvet ne kapj a tyúkhusra,
Élj a tyúkkal barátságba’…
Anyám egyetlen jószága.

Petőfi Sándor: Anyám tyúkja (1848)

Így szól a mindannyiunk által jól ismert vers, amelyet Petőfi Sándor szülei váci otthonában írt. Kolodko Mihály szobrainak elhelyezése sok esetben szimbolikus jelentőségű. Ez esetben a művész a Petőfi Sándor vonatozás iránti szeretetét és Váchoz kapcsolódó gyökereit kívánta összekapcsolni, ezért kerülhetett a bronz szobrocska a vasútállomásra.

Helyszín: Vác, vasútállomás, Széchenyi utca 42.

Mária Terézia extázisa – Vác

A magyar uralkodónő, Mária Terézia 1764-ben családjával Vácra látogatott. A legenda szerint az ő tiszteletükre, mindössze 2 hét alatt épített diadalív alatt azonban nem mert átmenni. Hirtelen a szívéhez kapott és majdnem elájult. Ezt a pillanatot ábrázolja a miniszobor.

Helyszín: Vác, Kőkapu

Sajdik Ferenc karikatúrája – Vác

Mivel az alkotó sokáig nem fedte fel kit, vagy mit ábrázol a játékos kis szobor, így ment a tippelgetés, találgatás az emberek között. Vajon mit ábrázol a szobor? Egy csúzlit vagy esetleg Sebaj Tóbiást? Végül fény derült az igazságra: a szobrocska Sajdik Ferenc karikatúráját idézi.

Helyszín: Vác, Március 15. tér

Gombóc Artúr – Tihany

Csukás István, Pom-pom meséjéből ismert csokievő Gombóc Artúr kedves mini mása csücsül a Pisky sétány falán. A balatoni panoráma csodálatos, a kis bronz szobor mellett pedig nem lehet mosoly nélkül elsétálni.

Fedezd fel Kolodko Mihály miniszobrait a vidéki városokban
Gombóc Artúr

Helyszín: Tihany, apátsági templomhoz vezető Pisky sétány

Ernő, az őr – Veszprém

A vár őre Ernő, a város vigyázója, a török idők történésire és a világháborúk veszprémi eseményeire kíván emlékeztetni. A város mindhárom Kolodko alkotása rendelésre készült és egy időszakot ábrázol, a 12 cm-es bronz őr szobrocska a múltat szimbolizálja.

Helyszín: A veszprémi vár bejáratánál, a Hősök kapujában

Ödön, az utcazenész

Ödön figurája, a mókás utcazenész, Veszprém kulturális életére és zenei múltjára utal. Ezért is fontos az elhelyezése, ugyanis itt volt egykor az Utcazene Fesztivál központi helyszíne. A három időszak közül, a jelent szimbolizáló zenész alak bronzból, a bőröndje és a hangszere pedig mészkőből készült.

Helyszín: Veszprém, Kossuth utca 2.

Kislány és az oroszlán – LeoNóra

A kislány az oroszlán hátán a jövőt szimbolizálja. Figurája bronzból készült, az oroszláné pedig mészkőből. Az alkotó a kislánnyal a Királynék városára, Szent Margit veszprémi gyerekkorára, az oroszlánnal pedig a Veszprémi állatkertre utal. Nem véletlen az elhelyezése: az állatkert és a Margit romok is alig pár száz méterre találhatóak a szobortól.

Helyszín: Veszprém, Margit romok

A sóhordó

Helyszín: Nyírbátor, Várostörténeti sétány

+1 A stockholmi Nobel-szobor

Igaz, ez a műalkotás nem Magyarországon található, de hazánkhoz nagy mértékben kapcsolódik. Kolodko Mihály Magyarország és az északi államok közötti száz éves diplomáciai kapcsolatának tiszteletére készítette el a mini bronz Nobel-szobrot, amelyet közel a magyar nagykövetséghez helyezett el Stockholmban.

Helyszín: Stockholm, Nobelgatan (Nobel utca)

Érdekesség: Kolodko Mihály miniszobrairól Tittel Kinga Kilátók és miniszobrok című könyvében is olvashatunk.

„A magas tornyok, az apró szobrok és a város számtalan arca teszi egésszé és annyira szerethetővé Budapestet. Sétálj, bámészkodj – és Tiéd lesz a város”

Kolodko Mihály

Bár az idézet ez esetben Budapestre vonatkozik, kétség kívül egyetérthetünk abban, hogy minden város színvonalához nagy értéket adnak Kolodko Mihály apró művei. Keressétek fel együtt, nagyszerű városnéző program egy kicsit kiszínezve.

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.