15+ kilátó Budapest környékén – ha szenzációs panorámára vágysz

csodahelyek Magyarország

Nincs olyan évszak, amikor ne lenne érdemes felkerekedni, és kirándulni egyet a természetben. Az alábbi 15+ kilátó Budapest környékén egyértelműen fel kell, hogy kerüljön a bakancslistátokra, akár a rövid, akár a hosszabb túrákat kedvelitek. Szalámis szendvicseket és termoszokat bekészíteni, mutatjuk az utat! 

Ne hagyd ki az élményt! – 15+ kilátó Budapest környékén 

1. Várhegy-kilátó, Királyrét

A Börzsöny legújabb kilátója, a Várhegy-kilátó – ahogyan a neve is mutatja – a 350 méter magas Várhegy tetején áll, Királyréttől mindössze 30 perces gyaloglásra. A kilátó harmadik emeletén bámulatos körpanoráma vár, látszik innen a Sas-hegy, a Só-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, a Nagy Hideg-hegy, a Csóványos, és a Karancs is. A faszerkezetes építmény 20 méter magas, az első két emeleten padok várják a kirándulókat.

Hogyan közelíthető meg? A piros, a zöld vagy a sárga háromszög jelzést követve. Kisebb gyerekekkel és terep babakocsival a sárga jelzésen érdemes elindulni.

Várhegy kilátó – Királyrét from Bujtás Zoltán on Vimeo.

2. Hegyes-tető kilátó/ Julianus kilátó, Nagymaros

A Julianus-kilátó, vagy másik ismert nevén Hegyes-tető kilátó a 482 méter magas Hegyes-tető csúcsán áll, látványában egy középkori bástyát idéz. A kilátó 15 méter magas, felújításakor a kerengőt, a tornyot, a lépcsőket, a külső homlokzatot és a belső részeket is renoválták. Az építmény tetejéről a Dunára, és a belső Börzsönyre is gyönyörű kilátás nyílik. Ha ide kirándulsz, nyugodtan készülj piknikezésre, mert a kilátó lábánál asztalok és padok várnak.

Hogyan közelíthető meg? A kilátó Nagymarosról a kék, Zebegényből pedig a sárga jelzést követve közelíthető meg. Az út mindkét irányból 4 km, a túra közepesen nehéznek mondható. 

3. Zsitvay-kilátó, Visegrád

A Zsitvay-kilátó eredetileg a Jubileumi-kilátó nevet viselte, mert a Magyar Turista Szövetség megalakulásának 20 éves évfordulójára emelték. Az építmény a Nagyvillám-hegy tetején áll 378 méteres magasságban, ami azt jelenti, hogy magasabban található, mint a 333 méter magasan fekvő Fellegvár. A kilátó tetején ábrák és feliratok jelzik a látnivalók irányát, ami pedig a panorámát illeti, a Dunakanyar legszebb részeiben és a környező hegyekben gyönyörködhetünk innen Váctól Szokolyán át Esztergomig. Ez a kilátó Budapest környékén az egyik legnépszerűbb, főként a könnyű megközelíthetőség miatt. 

Hogyan közelíthető meg? A kilátó autóval, tömegközlekedéssel, biciklivel és gyalogosan is megközelíthető, akár babakocsival is. Az Országos Kéktúra útvonaláról a hozzá fonódó kék háromszög jelzésen kell tovább haladni. 

4. Csóványosi-kilátó, Börzsöny

A Börzsöny legmagasabb csúcsa a Csóványos, melynek csúcsán, 938 méter magasan egy vörösfenyővel borított kilátó áll. A 22,5 méter magas kilátó legfelső teraszáig 133 lépcsőfokot kel megmászni, de a lépcsőzésért a panoráma egyértelműen kárpótol. Kedvező látási viszonyok mellett még a Magas-Tátra is látható.

Hogyan közelíthető meg? A hegyre több turistaút vezet, az Országos Kéktúra kék sáv jelzése is erre halad. A királyréti központi parkolótól 3 órás túrára (10 km távolságra) található, a szintkülönbség 783 méter.

5. Prónay-kilátó, Alsópetény

A 26 méter magas, ragasztott lucfenyőből készült Prónay-kilátó a Romhányi-hegy tetején több ezer turistát vonz évente, a páratlan panorámának köszönhetően. A kilátó felső teraszára 128 lépcső vezet, innen a Börzsöny, a Selmeci-hegység, a Szanda-vár, a Karancs, a Mátra, a Gödöllői-dombvidék lankái, illetve a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatóak. Az építmény mellett piknikezésre is van lehetőség. A kilátó tetején webkamerát helyeztek el. 

Hogyan közelíthető meg? A kilátó az Országos Kéktúra vonalán, gyalogosan közelíthető meg. 

📌Prónay-kilátó, Romhányi-hegység, Kecske-kő 2017 októberében adták át a kilátót, amelynél 128 lépcsőt kell megmászni,…

Közzétette: Csodahelyek.hu – 2020. augusztus 27., csütörtök

6. Rezső-kilátó, Dobogókő 

A Rezső-kilátóból – amely Tirts Rezső egykori erdőtanácsosról kapta a nevét – Dömös felé tekintve a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyar, a Duna túloldalán pedig a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy is látható. A hegycsúcsok azonosításában egy panorámatábla segít bennünket, az új információs tábláknak köszönhetően pedig megismerkedhetünk a környék főbb turisztikai látnivalóival is. 

A kilátóhoz vezető út akadálymentesítve lett, ennek köszönhetően babakocsival és keresszékkel is meg lehet közelíteni. A kihelyezett padoknál és asztaloknál egy picit meg is pihenhetünk. 

Hogyan közelíthető meg? A kilátóhoz a kék körút jel vezet, és az út akár babakocsival is megjárható.

Dobogókő. A Rezső-kilátóból csodálatos kilátás tárulhat elénk: Dömös felé tekintve a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyar (fotó: Pleszinger László)

Közzétette: Csodahelyek.hu – 2017. augusztus 29., kedd

7. Kós Károly-kilátó, Zebegény

Ha Zebegényben járunk, szinte kötelező felkeresni a Kós Károly-kilátót, amely minden korosztály számára kényelmes távolságra van a település központjától. A különleges kialakítású emelvény alsó része székelykaput formáz, oldalról leginkább egy templomra hasonlít, szemből pedig római őrtoronynak látszik. Csodaszép dunai panoráma tárul elénk a tetejéről, a közelben pedig a zebegényi országzászló és a trianoni emlékmű vár még ránk.

Hogyan közelíthető meg? A kilátó csak néhány perces sétára fekszik a főtértől, gyerekekkel is kellemes úti cél. 

8. Prédikálószék-kilátó

A Prédikálószék a 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja, itt áll a 12 méter magas Prédikálószék-kilátó, amelyet havonta több ezren látogatnak meg. A kilátóból elképesztő panoráma tárul elénk. Látható a Dunakanyar, a Börzsöny, Nagymaros és Visegrád, valamint Vác, és a fölé magasodó Naszály. A Prédikálószék-kilátó tetején webkamera és meteorológiai állomás is működik, ez a kilátó Budapest környékén az egyik legnagyobb kihívás. 

Hogyan közelíthető meg? Dömös központjában a Királykúti utcában találunk rá a piros, a sárga és a zöld jelzésre, ezen lehet kijutni a településről. A Szentfa kápolnától, és a mellette található forrástól indul a piros háromszög jelzésű turistaút, ezen kell továbbhaladni. A Prédikálószékre vezető út talán legérdekesebb része a Vadálló-kövek sziklarengetege. 

csodahelyek Magyarország
Kilátás a Prédikálószékről

9. Remete-barlang

Ha Dömösön járunk, szinte biztos, hogy a szemünk azonnal a Duna túloldalán emelkedő Szent Mihály-hegyre téved, itt található a híres Remete-barlang. A barlang megfelelő út-, és időjárási viszonyok mellett, csak száraz időben látogatható. A kirándulás biztosan nagy kihívásnak bizonyul majd, de a panoráma álomszép. 

Hogyan közelíthető meg? Nagymarosról célszerű a Szamaras parkolótól indulni, idáig autóval is fel lehet jönni. Innen a sárga jelzés megy tovább a Szent Mihály-hegy felé, balra leágazik a sárga barlang jelzés, ez vezet a Remete-barlanghoz. 

10. Strázsa-hegyi kilátó, Esztergom

A Strázsa-hegy a Pilis-hegység része, a 233 méter magasan álló Strázsa-hegyi kilátó a Kis-Strázsa-hegy tetején található. Az építmény különlegessége, hogy a tornyon kívül és belül is cirill betűk láthatók, ami annak köszönhető, hogy a torony fontos stratégiai pont volt, egy időben világítótoronyként az esztergomi reptér forgalmát is segítette. A körpanoráma gyönyörű, csodás kilátás nyílik a Pilis északi vonulataira és a Nagy-Getére, illetve Esztergom városára.

Hogyan közelíthető meg? A kilátó a Strázsa-hegyi tanösvényről közelíthető meg, a tanösvény a Kökörcsin Ház mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében található.

Strázsa-hegyi kilátó (fotó: Zöld Gábor)

11. Petőfi-pihenő, Pomáz 

A Petőfi-pihenő a Kő-hegy oldalában fekszik, Pomáz és Szentendre között, szemközt a Dunát láthatjuk csordogálni. Néhány méterre található a „Gomba-szikla”, melyet a tetején lévő háromszögletű kő miatt „Napóleon kalapjaként” emlegetnek. A túra hossza 6 km, akár kisgyerekekkel is nekivághatunk az útnak. A Czibulka János Menedékház előtt található padoknál és asztaloknál megállhatunk egy picit pihenni is.

Hogyan közelíthető meg? A pihenőhöz a Lajos-forrástól indulva a sárga jelzésen kell elindulni a Kő-hegy irányába, és végig a sárga jelzésen kell haladni. A Czibulka János Menedékháztól ötperces kitérőt kell tenni a zöld jelzésen a Petőfi-pihenőteraszhoz.

12. Boldog Özséb-kilátó

A 17 méter magas Boldog Özséb-kilátó a 756 méter magas Pilis-tetőn áll, és egy meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával jött létre. A torony körül egy fából készült lépcsősor vezet a magasba, a tetőről a Vörösvári-medence és a Budai-hegység is látható. A kilátó közelében több kolostorromot, és barlangot is felfedezhetünk, illetve a Zsivány-sziklák sincsenek messze innen.

Hogyan közelíthető meg? Csak gyalogosan közelíthető meg, a Két-bükkfa-nyeregtől a Z+, Z, ZΔ turista útvonalon; míg Pilisszentkereszt, illetve Pilisszántó felől a P, Z, ZΔ turista útvonalon. Mindegyik kiindulási ponton van parkolási lehetőség, és távolsági autóbusz megálló.

13. Törökbálint, Anna-hegyi kilátó

Az Anna-hegyi kilátóhoz vezető út kevésbé gyakorlott túrázók számára is ajánlott, a szintemelkedés 173 méter. Bár igen sok lépcsőt meg kell mászni, hogy felérjünk a kilátó tetejére, a panoráma csodaszép. Látszanak a Csíki-hegyek, az Odvas-hegy, a kopárok, a Frank-hegy, és a Szabadság-hegy is.

Hogyan közelíthető meg? A Nyár utcai buszmegállótól vagy parkolótól a piros jelzésen kell haladnunk, majd ahol a piros jobbra fordul, a piros háromszögön folytatjuk az utat. Rövidesen a fák között megjelenik a kilátó. 

14. Ranzinger Vince-kilátó, Tatabánya 

A 30 méter magas Ranzinger Vince-kilátó, amelynek eredeti neve Bányász-kilátó, Tatabánya felett, a Csúcs-hegyen áll. Pontosan 156 lépcsőfokot kell megmászni, hogy a kilátó tetejére érjünk, innen Tatabánya, Tata, Környe és Oroszlány is látható. A kilátó Budapest környékén található, csupán 1 órás autóútra a fővárostól.

Hogyan közelíthető meg? Tatabánya központjából a piros sáv jelzésű turistaúton kell felkaptatni a piros háromszög kiágazásig, majd ezen jutunk el a kilátótoronyhoz.

15. Kertvárosi kilátó, Budapest

A 16. kerületben található a 22 méter magas kilátó, amely Rákosszentmihály nevezetessége. A legfelső szintre 100 lépcsőfok visz fel, innen látható a Budai-hegység, a Pilis, a Naszály és a Gödöllői-dombság is Az acélszerkezetes kilátó különlegessége, hogy az esti órákban teljes díszkivilágításban tündököl. 

Hogyan közelíthető meg? Tömegközlekedéssel, a gödöllői HÉV-vel (Sashalom megálló) vagy a Rákosi úton haladó 144, 174, 244-es buszjáratokkal (Batthyány utca vagy József utcai megállók) a legegyszerűbb megközelíteni. A Bosnyák tér felől a 277-es busszal (Budapesti úti megálló).

+1 A Budai-hegység kilátói 

A Budai-hegységben számos olyan kilátó vár bennünket, ahonnan elképesztő panoráma tárul a szemünk elé. Ilyen a Makovecz Imre-kilátó, a Kaán Károly-kilátó, a Guckler Károly-kilátópont, az Erzsébet-kilátó és az Árpád-kilátó. Ha nem szeretnénk Budapestről elutazni, de a természetbe vágyunk, bármelyik kiváló úti cél lehet. 

Ez a számos csalogatóan izgalmas kilátó Budapest környékén mind arról árulkodik, hogy nem túloztunk, amikor azt állítottuk, akad köztük bőven bakancslistás hely. Minél hamarabb álltok fel a fotelból, és készítitek el a szendvicseket, annál hamarabb lehet tiétek a panoráma, a tiszta levegő, és persze az élmény! 

Csodahelyek Magyarországon

(már térképen is)

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.