5+1 túraútvonal a Visegrádi-hegységben, amely csodahelyekre kalauzol

túraútvonal a Visegrádi-hegységben, Thirring-körút

A Visegrádi-hegység kalandos útvonalakkal, keskeny szurdokokkal, sziklaóriásokkal és páratlan panorámával csalogatja a kirándulókat. A következő 5+1 túraútvonal a Visegrádi-hegységben olyan csodahelyekre kalauzol el, ahova évről évre újra szívesen ellátogatsz majd.

5+1 túraútvonal a Visegrádi-hegységben

Prédikálószék

A 639 méter magasan fekvő Prédikálószék a Pilis – Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontja, a hegytetőről és a Prédikálószék-kilátóból meseszép kilátás nyílik a Dunakanyarra.

Láthatjuk az alattunk kanyargó Dunát, Visegrádot a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, a folyó túloldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy (a Remete-barlanggal), a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak.

  • Megközelítés: Kiindulópontunk a dömösi Király-kúti utca, itt együtt fut a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaúton haladva elérkezünk a Szentfa-kápolnához, innen a piros háromszög jelzés vezet a Vadálló-kövekhez, majd a Prédikálószékre.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, a túraútvonal a Visegrádi-hegységben évente több tízezer látogatót vonz. A szurdokvölgy összeszűkülő sziklafalai, létrái, és meredek sziklái próbára teszik az állóképességünket, éppen ezért kicsi gyerekekkel és kutyával tilos célba venni.

A Rám-szakadék mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, a túra 112 méteres szintkülönbséggel jár.

  • Megközelítés: A dömösi Szentfa kápolnához a Király-kúti utcától a piros, a zöld és a sárga jelzés vezet, innen még együtt halad a piros és a zöld jelzés. Egészen a Rám-szakadék alsó pihenőjéig ezeket követjük, majd a zöld sáv jelzést követve érkezünk a Rám-szakadékba.

Spartacus-ösvény

A Spartacus-ösvény a kirándulók egyik kedvenc úti célja, a túraútvonal a Visegrádi-hegységben egy szerpentinen halad, ahol csak libasorban lehet közlekedni. Utunk során csodálatos panoráma és számos sziklatorony vár bennünket.

Fontos tudni, hogy bár a Spartacus-ösvény biztonságosan járható, de az útvonal csapadékos, nedves időben több helyen is fokozott figyelmet kíván.

  • Megközelítés: A zöld sávval jelölt Spartacus-ösvény a visegrádi Apátkúti-völgyből és Pilisszentlászlóról is megközelíthető. A túra jellege könnyű gyalogtúra, kevés szintkülönbséggel.

Borjúfő kilátópont

Egynapos kikapcsolódáshoz remek úti cél a Borjúfő (vagy Borjú-fő), az éles sziklabércről mesés kilátás nyílik a Dunakanyarra és a környező hegyekre. A kilátóhelyen egy Wass Albert emlékkövet is elhelyeztek az alábbi idézettel: „Maradnak az igazak és a jók, a tiszták és a békességesek”.

  • Megközelítés: A visegrádi Fekete-hegyről a kék sáv jelzést kövessük, a K∆ jelzés figyelmeztet a Borjú-fő letérőjéhez. Vigyázat, a talaj igen morzsalékos, csúszós.

Thirring-körút

A Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, 700 méter magasról tekint le a Dunakanyarra. Számos útvonal elérhető a hegyről (Dobogókőn áthalad az Országos Kéktúra útvonala), ezek közül a Thirring-körút igazi bakancslistás túraútvonal a Visegrádi-hegységben.

A Thirring-körúton a kacskaringós ösvények, a meredek sziklák, és a kalandos emelkedők felejthetetlen élményeket ígérnek.

  • Megközelítés: Dobogókőre autóval vagy busszal is mehetünk, ezután a Báró Eötvös Lóránd Menedékház mellől, a sárga színű körsétaút jelzésen haladva néhány perc gyaloglás után elérünk a Thirring-körutat jelző tábláig.

Miklós-deák-völgyi tavak

A Miklós-deák-völgyi tavak vadregényes környezetben fekszenek, ha nem ragaszkodunk a dunai panorámához, de a Visegrádi-hegység kirándulnánk, egynapos programhoz ideális választás a környék.

A tavak közelében padok, asztalok, és tűzrakóhely vár bennünket, a kirándulóhely családi piknikezéshez, baráti kikapcsolódáshoz, és csoportos túrához is remek úti cél. A hely kutyabarát, a túraútvonal a Visegrádi-hegységben a kisebb gyermekek számára sem tartogat nehézségeket.

  • Megközelítés: A tavakhoz vezető út a pilismaróti templomtól indul, a táv 2,6 km, a túra nehézségi foka könnyű. 

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>

Többnapos kirándulást tervezel? Érdemes szemezgetni a Dunakanyar látnivalói és programjai közül, a térség garantáltan nem hagy majd unatkozni.


Képek: Kristóf Eszter

Kiemelt kép: Thirring-körút

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.