Arborétumok, amelyek a járvány idején is látogathatók

Itt a tavasz és a napos órák számának növekedésével mind jobban vágyunk a friss levegőre, a természetbe. A járványügyi helyzet nem kíméli az arborétumok és a botanikus kertek nagy részét sem, ugyanakkor nem árt tudni, hogy ezek közül néhány – az előírások betartása mellett- a korlátozások idején is nyitva tart. Melyek ezek?

Arborétumok, amelyek a járvány és a korlátozások alatt is látogathatók

Szarvasi Arborétum – Pepikert

A Szarvasi Arborétum az ország egyik legnagyobb arborétuma, amely Pepi-kert néven is ismert. Az arborétumban különleges kaktuszok, mintegy 1600 cserje- és fafaj vár, köztük egy hegyi mamutfenyő, amely közel 140 éves, törzsátmérője pedig 176 cm. Az interaktív kiállítás bemutatja a Bolza család és arborétum történetét, emellett teknősök is élnek itt.

Fontos információk

A Szarvasi Arborétum nyitva tartása változatlan. A zárt terek (Üvegház, Pepi Manó varázskunyhója) kivételével a kert látogatható.

„A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében munkatársaink fokozott figyelmet fordítanak az eszközök, táblák, padok, mosdók megfelelő tisztítására. A mosdóink antibakteriális kézfertőtlenítő szappannal vannak felszerelve.

Kérjük, a séta, közlekedés során tartsák a 1,5 – 2 méter  távolságot, valamint a szükséges előírásoknak megfelelően járjanak el.

A maszk használata a kertben nem kötelező, de a jegypénztár, a bejárat előtt a rendeleteknek megfelelően 50 méteres körzetben kötelező előírás a maszk használata. A kertben saját döntés alapján mérlegeljék a használatát.”

pepikert.hu

Agostyáni arborétum, Tata

A Gerecse Tájvédelmi körzetben, Tatától néhány kilométerre található arborétum 30,5 hektáron mutatja be fás szárú növényeit. A kertet bármely évszakban érdemes felkeresni, hiszen a Bocsájtó-völgy különleges mikroklímája több növényritkaságnak is kedvez.

https://www.instagram.com/p/CFCGfZPnCcB/

Fontos információk

  • Hétfőtől – csütörtökig: zárva
  • Pénteken, hétvégén (szombaton, vasárnap) és ünnepnapokon: 10.00 – 16.00

Látogatási szabályzat veszélyhelyzet idején:

– Az arborétum csak egészségesen, láz és felső légúti betegségek jele nélkül látogatható!

– A parkolóban és a kert területén a megfelelő, minimum 1,5 méter védőtávolság tartása kötelező! (Az egy háztartásban élőktől, illetve az egy autóval érkezők részéről ez nem elvárt.)

– Kérjük, hogy csoportos érkezés esetén a jegypénztárnál egy fő váltsa meg a belépőjegyet! Jegyváltás előtt a kihelyezett kézfertőtlenítő használata, illetve a jegyváltás időtartamára maszk viselése kötelező!

– A mosdóban piktogramok hívják fel a figyelmet a helyes kézmosásra, kérjük a látottak betartását! A mosdó előterében legfeljebb egy ember várakozhat!

– Távozáskor a használt maszkot, zsebkendőt, stb. kérjük a kapunál elhelyezett zárt kukába dobni!

verteserdo.hu

Kámoni arborétum, Szombathely

25 hektáros fás gyűjteményes kert, 5 km-nyi kavicsos sétaút és számos különleges növényfaj várja a látogatókat tavasztól őszig a Kámoni arborétumban. Kora tavasszal több hektárnyi virágszőnyeg borítja a kertet, míg később a több százféle magnólia, rhododendron, bazsarózsa és hortenziagyűjtemény varázsolja el az ide látogatókat.

Fontos információk

A kert minden nap 9-16 között látogatható.

Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje

Bár a Főapátság jelenleg zárva tart, a 22 hektáron elterülő Arborétum és Gyógynövénykert szabadon látogatható minden nap 9 és 17 óra között.

TIPP: Ha Pannonhalmán jársz, érdemes felkeresni a Boldog Mór-kilátót és a lombkoronasétányt is!

Arborétumok, amelyek a korlátozások alatt is látogathatók
A Pannonhalmi Főapátság kertje levendulavirágzás idején

Gödöllői Erdészeti Arborétum

A 20. század elején jött létre a Gödöllői Erdészeti Arborétum, ahol játszótér, fahíd és pihenőhelyek teszik hangulatosabbá az erdei utakat. 

Az arborétum parkjában 130 nyitvatermő és 650 lombos fa-, illetve cserjefaj él, köztük duglászfenyők, nyalábtűs-fenyők és jegenyefenyők, idős oregoni álciprus és nyugati tuja csoportok, mamutfenyők, akácok, gyantásciprusok, atlasz cédrusok, valamint tölgyek.

Fontos információk

Az arborétum a hét minden napján látogatható. A belépés ingyenes.

Nyitvatartási idő:

  • Április. 1. – szept. 30.: 8-18 óra között
  • Okt. 1. – márc. 31.: 8-16 óra között látogatható.

Ettől eltérő időpontban csak előre egyeztetett esetekben tartózkodhat látogató a kertben.

Bertényi Miklós Füvészkert, Visegrád

A Bertényi Miklós Füvészkert Visegrádon található, az Apátkúti-patak völgyében. Az 1960-as években az itt élő gyertyán, akác és kocsánytalan tölgyállományok helyére luc, duglasz, erdei és vörösfenyő állományokat, illetve különleges díszt (virág, őszi lombszíneződés stb.) adó fajokat telepítettek. 

TIPP: A Füvészkert kutyával is látogatható!

Látnivalók a Pilisben – 25+ élmény, program, és túra a Pilis legszebb részein
Bertényi Füvészkert nyáron (fotó: Kristóf Eszter)

Zirci arborétum

A Zirci Arborétum Zirc központjában fekszik, a középkori apátság kertjében, ez hazánk legmagasabban fekvő gyűjteményes kertje. Az arborétumban őshonos fákat, és cserjéket is találsz a betelepített fajok mellett, de a kert színfoltjai egyértelműen a liliomfák. 

Séta közben felfedezheted a rovar- és madárvilágot, és akár mókusokkal is találkozhatsz, később pedig megpihenhetsz a kerti filagóriánál.

Nyitva tartás:

  • Szombat, vasárnap 9 – 16 óra között
  • Belépés kizárólag az apátsági udvar felől lehetséges.

Budakeszi Arborétum

A zajos nagyváros mellett a béke és nyugalom szigete a Budakeszi Arborétum, amely kutya- és gyerekbarát hely, babakocsival és kerekesszékkel egyaránt bejárható.

Márciusban az arborétum péntektől vasárnapig 09:00 – 17:00 óra között tart nyitva, de már február 28-án vasárnap is lehet tenni egy sétát 10:00 – 15:30 között.

Kérjük Önöket, hogy a látogatásuk során a járványügyi helyzetre tekintettel egy-egy család megfelelő távolságot tartson egymás között a játszótéren is, ezzel is ügyelve a biztonságra.

A mosdóban kézmosási és fertőtlenítési lehetőséget is biztosítunk!

Természetesen idén is hozhatják kutyájukat az arborétumba, csupán csak azt szeretnénk kérni, hogy pórázon tartsák a kedvenceket! Köszönjük! 🙂

budakesziarboretum.hu

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

Jó hírt hoztunk nektek mára: március 10-től újra várja látogatóit a Folly Arborétum! 🙂 Négy hónap zárvatartás után örömmel nyitjuk meg a kertet, de kérjük, látogatásotok alatt tartsátok be az előírásokat, ezekről hamarosan részletesebben is írunk.
Mindennap nyitva leszünk 10:00-18:00 óra között.”

Az arborétum facebook oldala

Kecskeméti arborétum

Püspökladányi arborétum

Alcsúti Arborétum

Soroksári Botanikus Kert

Tiszaigari arborétum

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Ismét látogatható a Pákozd-Sukorói Arborétum 2021. 03. 10-étől, szerdától. Nyitvatartás: keddtől péntekig 10:00 és 18:00 óra között, szombaton illetve vasárnap 9:00-18:00 óráig.

Kérjük, hogy a látogatások alkalmával ügyeljenek a járványügyi szabályok betartására! A park teljes területére vonatkozóan, kerüljék a gyülekezést vagy nagyobb csoportosulást illetve lehetőség szerint tartsák a 1,5 méter távolságot. A maszk viselése az Arborétum teljes területén kötelező! Vigyázzunk egymásra!

Tiszakürti Arborétum

TIPP: Mielőtt elindultok, mindenképp érdeklődjetek az egyes arborétumok és kertek pontos nyitva tartásáról, illetve a járványügyi szabályokról!

A lista folyamatosan frissül, az esetleges változásokért felelősséget nem vállalunk.


Kiemelt kép: pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.