Varázslatos tavasz az Erdőtelki Arborétumban

Erdőtelki Arborétum

Az Erdőtelki Arborétum 6 hektáros területén jelenleg 1200-nál is több fa, cserje és évelő növény él. Az arborétum természeti kincseinek feltérképezését minden korosztálynak ajánljuk, a kert remek választás azok számára, akik természetközeli kikapcsolódásra vágynak.

Séta az Erdőtelki Arborétumban

Az arborétum története

Erdőtelek az Alföld peremén található, Heves vármegyében. A település az 1500-as években a török pusztítás folytán elnéptelenedett, majd az erdőtelki pusztát 1691-ben Buttler János, az egri vár kapitánya királyi adományként kapta meg.

A Buttler-Kovács kastélyt feltehetőleg régebbi falak felhasználásával Buttler János Lajos földesúr építtette, majd 1845-ben a birtok dr. Kovács József orvos tulajdonába került. Az ő nevelt fia, dr. Kovács József alakította át a kastély kertjét és a parkból gazdag élőfa-gyűjteményt létesített. Napjainkban az arborétum az Eszterházy Károly Egyetemhez tartozik.

Még több hazai arborétum >>

Az Erdőtelki Arborétum látnivalói

A mai Erdőtelki Arborétum területén jelenleg 1200-nál is több fa, cserje és évelő növény él. A jelenlegi terület 25,5 hektár, ebből 6 hektár területen csodálhatják meg a látogatók a régi és új gyűjteményes kertet.

A kert fenyőkből, tölgyekből, juharokból, vadgesztenyékből, puszpángokból és különleges évelő dísznövényekből szép gyűjteménnyel rendelkezik. Az egyik növénykülönlegesség a szillevelű gumifa, emellett itt található az ország legnagyobb, három és fél méteres cukorsüveg fenyőfája.

Érdekesség: Az erdőtelki kastélyban és a mai arborétum alapját képező kertben játszódik Mikszáth Kálmán híres regénye, a „Különös házasság”.

Hasznos tudnivalók

  • Nyitva tartás: hétfőn zárva, kedd-péntek: 8-16-ig, szombat-vasárnap: 9-17-ig
  • Belépőjegyek: felnőtt jegy: 1200 Ft, nyugdíjas/diák: 1000 Ft, gyerek: 500 Ft
  • A pénztár a kert zárása előtt 1 órával zár.
  • Az Erdőtelki Arborétum látogatása kutyával nem lehetséges.
  • Cím: 3358 Erdőtelek, Fő út 129.

Látnivalók az Erdőtelki Arborétum környékén

Heves vármegye számos történelmi és természeti kincset tartogat a látogatóknak, ezért az arborétumi sétát érdemes összekötni a környék látnivalóinak felfedezésével. Mutatjuk a kedvenceinket:

Foglalj szállást a környéken!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Utasi Róbertné Hajni

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.