Panorámás túra az Írott-kő csúcsára

882 méteres magasságával a Dunántúl legmagasabb pontjának számít az Írott-kő csúcsa, amely éppen a két ország határán, Ausztria és Magyarország között fekszik. A kőből épült kilátó így több irányból is megközelíthető, érdemes útnak indulni, a túra bármely évszakban csodás panorámát ígér!

Panorámás túra az Írott-kő csúcsára

Az Írott-kő több irányból is megközelíthető. A hosszabb, 14 km-es körtúra Velem központjából indul. A K+, majd K jelzéseket követve érinthetjük a Szent Vid-kápolnát, majd az Írott-kő csúcsot.

Megközelítés autóval

Ennél jóval rövidebb, ám hasonlóan szép útvonal kiindulópontja szintén a festői Velem település. A falu szélén álló, elhagyatott Avar Hotel mellett szerpentines aszfaltúton haladunk tovább a hegynek felfelé. Néhány kanyar után a bal oldalon egy kisebb parkoló került kialakításra, innen egy könnyű sétával megközelíthető a Szent Vid-kápolna (akár visszafelé is jó program lehet). Mi most haladjunk tovább a kövesúton addig, amíg egy sorompóhoz nem érünk. Itt letehetjük a kocsit, ha azzal érkeztünk és gyalog induljunk tovább a Hörmann-forrás irányába.

Panorámás túra az Írott-kő csúcsára
Szerpentines út vezet a Hörmann-forrásig

TIPP: Aki biztosabb a GPS-ben, mint magában, nyugodtan írja be a Hörmann-forrást, mint a túra kiindulópontját.

Megközelítés tömegközlekedéssel

  • A Szombathelyről és Kőszegről induló autóbuszokkal Velem, autóbusz forduló megállóhelyig kell utaznunk.
  • Ugyanezekkel a járattal akár Bozsokig is utazhatunk. Megközelítéstől függően vagy a Bozsok, Rákóczi utca (K jelzés), vagy a Bozsok, autóbusz-váróterem (Z jelzés) megállóban kell leszállni.

Hörmann-forrás

A Kőszegi-hegység legmagasabban (713 méter) fekvő forrása eredetileg a Csarmas kútja nevet viselte, mai nevét a 18. században kapta Kőszeg várnagyáról, Hörmann Mihályról. A legenda szerint 1620 őszén Hörmann titokban beengedte a kőszegi várba a Bethlen Gábor oldalán álló felkelőket, emiatt később a császári csapatok bosszút álltak. Hörmann Mihály a Csarmas-kútnál található barlangba menekült, azonban itt is megtalálták és kivégezték.

Túra az Írottkő-kilátóhoz

A forrásnál több turistaút is találkozik, ezek irányát fából készült táblák jelzik. Mi az Országos Kéktúra vonalát követjük végig, 2,4 km-en keresztül. Az út kezdetben kissé meredek, egy fenyőerdőn keresztül vezet, majd amikor kiérünk az erdőből és megfogyatkoznak a fák, érdemes balra tekinteni és gyönyörködni a panorámában. Az út továbbra is felfelé visz, a figyelmünket elterelhetjük és meg-megállhatunk a jobb oldalon sorakozó tábláknál, amelyek a 20 állomásból álló Írottkő-tanösvényhez tartoznak. A táblák a Natúrpark településeit és a Kőszegi-hegység kirándulóhelyeit mutatják be.

Az út egy tisztáson ér véget, ahol padok és asztalok várják a megfáradt vándorokat, innen már csak néhány lépés és megpillanthatjuk a kőből készült kilátó épületét.

Tudtad? Az Írottkő az Országos Kék Túra kiinduló és végpontja. A pecsételőhely a kilátó alatti pihenőhely mellett található. 

Panorámás túra az Írott-kő csúcsára
Pihenőhely a kilátó közelében

Írottkő-kilátó

Korábban nevezték Fenyőhegynek, majd a 17. században a Szálkő nevet kapta a csúcs. Az Írott-kő (németül Geschriebenstein) nevét egyes feltételezések szerint az itt áthaladó Batthyány–Esterházy határ feliratozott határkövéről kapta. A határkövön korábban még jól kivehető három betű állt: CBE. A rövidítés a Confinia Battyányiana Esterhaziana, melynek jelentése a Batthyány-Esterházy határ. A szikla határkő a kilátótól mintegy 40 méterre, osztrák területen található.

Panorámás túra az Írott-kő csúcsára
Írottkő-kilátó épülete, tornyából csodás panoráma tárul elénk

A csúcson 1891-ben állították az első, fából ácsolt Árpád-kilátót, amely 1909-ig állt. Helyén épült 1913-ban ma is látható kilátótorony. A trianoni döntés nyomán 1920-tól a kilátó határponttá vált. Tetejére csigalépcsőn juthatunk fel és pazar kilátásban lehet részünk: jó időben akár a Fertő tóig és a Balatonig is ellátni, de jól látszanak az Alpok hófedte hegycsúcsai is. A hegyek és csúcsok beazonosítását (sajnos elég rossz állapotban lévő, összefirkált) információs táblák segítik.

A 2010-ben felújított kilátó ingyenesen látogatható.

Visszafelé jóval könnyebb dolgunk lesz, hiszen innen már csak lefelé kell haladni a jól ismert úton, a Hörmann-forrásig, majd sorompóig, végig a Kék jelzést követve.

  • A teljes túra hossza: kb. 5 km.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz körülnézni »»

Csodahelyek Magyarországon

(már térképen is)

Fotók: ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.