Csodahelyek hóban-fagyban – 10 varázslatos téli kirándulóhely Magyarországon

Szerezz be egy jó meleg kabátot, készíts egy termoszba forró teát, és töltsd fel a telefonod, meglátod, jól fog jönni. Mutatjuk, melyik az a 10 varázslatos téli kirándulóhely Magyarországon, ahova mindenképpen el kell látogatnod, ha a természet közelségére, gyönyörű panorámára és friss levegőre vágysz! 

10 varázslatos téli kirándulóhely Magyarországon

Lillafüred minden évszakban a legszebb arcát mutatja!

A legkevésbé sem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy Lillafüred olyan hangulatos téli kirándulóhely Magyarországon, hogy a bakancslistádon akár az első helyre is kerülhetne. A leghidegebb napokon is csodás látványt nyújt a Hámori-tó, a Palotaszálló, és a közelben található Lillafüredi vízesés, az Anna-barlang és a függőkert. 

Tipp! Ha csak egy nagyobb kirándulás fér bele a naptáradba ezen a télen, a lillafüredi látnivalókban garantáltan nem fogsz csalódni. 

Hihetetlen téli élményekkel vár Dobogókő

Sétáltál már bokáig érő hóban Dobogókőn, a Dunakanyar egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén? Ha nem, muszáj kipróbálnod, amint leesik a hó. A kilátóhoz mindenképpen sétálj el, mert a panoráma egészen elképesztő a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsáról.

Sport babakocsival és kisebb gyerekekkel is nyugodtan útnak indulhatsz, de arra készülj fel, hogy Dobogókőn minden évszakban pár fokkal hűvösebb van, ezért melegebb ruhába öltözz fel, mintha városnézésre indulnál télen. Mivel Dobogókő a téli sportokhoz kiváló célpont, és az erdei utak is gyönyörűek havasan, ez a kis hideg igazán belefér majd!

Tudtad? Számos olyan kilátó vár Budapest környékén, ahol télen is gyönyörű a panoráma. Keresd fel őket egy szép napsütéses téli napon, és a fényképezőgépet se hagyd otthon! 

Irány a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő!

Az Írott-kő csúcsa 882 méteres magasságban található, Ausztria és Magyarország határán. A túra minden évszakban varázslatos panorámát ígér. Ha erre kirándulsz, mindenképpen keresd fel a Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő forrását, a Hörmann-forrást, és az Írottkő-kilátót. 

Az ingyenesen látogatható, kőből épült kilátótorony tetejére csigalépcsőn juthatsz fel, jó időben pedig láthatod a Balatont, a Fertő tavat, és az Alpok csúcsait is. 

Füzér vára hangulatos élményeket tartogat

Füzér vára, vagyis a REG-ÉLŐ vár Magyarország 7 természeti csodájának egyike. Ez hazánk egyik legrégebbi középkori vára, értékes történelmi emlékünk, ráadásul a vár környéke népszerű kirándulóhely az Országos Kéktúra útvonalán. Az épületet 2014-2016 között felújították, ennek köszönhetően látogatható az alsóvár, a felsővár kápolnája, a palotaszárny és az alsó bástya is.

Tipp! Érdemes felkeresni a várban a korhűen berendezett szobákat, és a panoráma is fantasztikus innen. A Tájház Porták és a Látogatóközpont szintén bakancslistás helyek. 

Fedezd fel a Kányavári szigetet, és a Búbos Vöcsök tanösvényt!

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton térségében fekszik, és egész évben szabadon látogatható. A kis szigetre egy fahídon át érkezel, itt találod a 1,5 km hosszú Búbos Vöcsök tanösvényt, amely 15 állomásból áll, és kb. egy óra alatt kényelmesen bejárhatod. Séta közben megismerheted a Kis-Balaton madárvilágát, és felmászhatsz egy fából épült kilátótoronyba is. Ha kedveled a különleges, vadregényes helyeket, itt biztosan jól fogod érezni magad.

Az Apátkúti-völgyben rejtőzik a Bertényi Miklós Füvészkert 

Jártál már a Bertényi Miklós Füvészkertben? Ez a gyönyörű téli kirándulóhely Magyarországon, a Dunakanyarban rejtőzik, méghozzá a visegrádi Apátkúti-völgyben.  

Az arborétum – ahol egy madártani tanösvényt is létrehoztak – minden évszakban más arcát mutatja, ezért ha alaposan megismernéd a környéket, bátran térj vissza többször is Visegrád egyik legszebb részére. A közelben találod az Ördögmalom-vízesést, a Magda-forrást, a Telgárthy-rétet és a Kaán-forrást, aminek iható a vize is. 

10 varázslatos téli kirándulóhely Magyarországon
Bertényi Füvészkert nyáron (fotó: Kristóf Eszter)

Az egyik legszebb téli kirándulóhely Magyarországon a Palatinus-tó partja

Bár nem kell hosszú túrával számolnod, az esztergomi/dorogi Palatinus-tó partján sétálva megcsodálhatod, milyen télen a környező hegyek és a víz látványa. Az elmúlt években a hideg téli napokon a tó tetejét vékony jégréteg fedte, amelyen ugyan korcsolyázni nem lehetett, de akkor is hatalmas élmény volt gyönyörködni a tóban, ahol nyáron nagyokat lehet csobbanni. 

Tipp! Ha Esztergom környékén kirándulsz, keresd fel a Vaskaput, és a Szent Tamás-hegyet is, mindkét helyen elképesztő panoráma vár. 

Nyári panoráma a Szent Tamás-hegyről

Pécsen kirándulnál? A Havi-hegy tökéletes úti cél!

Ha az ország déli részében kirándulnál télen, fedezd fel a Pécs fölött magasodó Havi-hegyet, ahol számos látnivaló vár. A Havasasszony-kápolna, és a kápolna bejáratánál található 100 éves mandulafa mindenképpen bakancslistás hely, akárcsak a tettyei romok területe, ahol egykor egy reneszánsz palota állt. A Pintér-kert arborétum és a Balázs pihenő mellett akár egy városnéző sétát is tervezhetsz Pécs álomszép belvárosában

10 varázslatos téli kirándulóhely Magyarországon
Havi-hegyi kápolna márciusban

Jártál már az eplényi Ámos-hegyen télen? 

Ha még nem, épp itt az ideje, hogy célba vedd! A Bakony egyik legszebb kilátója található Eplényben, az Ámos-hegyen, ahová libegővel vagy gyalog is feljuthatunk. A hegy tetején egy fából készült kilátó is várja a kirándulókat, amelyről csodás kilátás nyílik a környékre.

Imádod a Balatont? Vár a fonyódi Panoráma sétány!

A fonyódi Panoráma sétány, vagyis a Szaplonczay sétány egy korláttal védett sétány, ahonnan az északi part tanúhegyeire és a Balatonra nyílik bámulatos kilátás. 

A kihelyezett információs tábláknak köszönhetően megtudhatod a környező hegyek nevét, illetve érdemes átkukkantani a fotókereten is, amelybe nézve Badacsony fekszik előtted. Igazi bónusz, hogy a híres pécsi lakatfalhoz hasonlóan itt is találsz lakatfalat!

10 varázslatos téli kirándulóhely Magyarországon
A Balaton télen – Tihanyból is mesés látvány

Tudnivalók – Mire figyelj, ha télen indulsz kirándulni? 

Megvan a tökéletes téli kirándulóhely Magyarországon? Mielőtt útnak indulnál, gondold végig, mire lesz szükséged túrázás közben! Télen ugyanis sokkal több kell a kiránduláshoz, mint néhány szalámis szendvics. Mutatjuk, mivel készülj:

  • Megfelelő öltözet: A legjobb, ha három réteg ruha van rajtad. Egy külső réteg, a védelem miatt, egy középső réteg a hőszigetelés miatt, és egy alsó réteg, aminek a nedvesség elvezetése a funkciója. A kesztyű, sapka és sál kötelező viselet. 
  • Élelem és folyadék: Legyen nálad egy termosz forró itallal, amely véd a kihűléstől. Készülj szendvicsekkel, és kekszekkel is, hiszen sosem árt, ha van nálad egy kis muníció. 
  • Kéz- és lábmelegítő tasak: Ezek a tasakok nagyon divatosak, és rengeteg változat létezik belőlük. Térképezd fel, melyik a legszimpatikusabb számodra, és készíts belőlük többet is a hátizsákodba. 
  • Tájékozódást segítő eszközök: Bár nem mindenhol van térerő, telefon mindenképpen legyen nálad. Vannak olyan applikációk, amelyek offline is működnek, azaz nem kell hozzá internet, hogy használni tudd a tájékozódást segítő térképet. Fontos kellék még a hagyományos térkép, és az iránytű is. 
  • Túrabakancs: Télen kizárólag olyan bakancsban indulj el otthonról, aminek a talpa túrázáshoz lett tervezve. Legyen bélelt, és tartsa rendesen a bokádat, hogy a csúszós úton is biztonságosan tudj vele közlekedni. 

Most, hogy felkészültél a téli kirándulásra, és a célpontot is megtaláltad hozzá, nincs más hátra, mint nyakadba venni az ország legszebb részeit. A hazai csodahelyek bővelkednek a természeti kincsekben, ne hagyd ki az élményt a leghidegebb napokon sem! 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter, ©csodahelyek, pixabay, unsplash

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.