Romantikus sétára csábít a fonyódi Panoráma sétány

Aki a híres balatoni panorámában szeretne gyönyörködni, kedvére válogathat a tóparti kilátók közül Siófoktól Balatongyörökig, Révfülöptől Balatonföldvárig. Ha azonban egy romantikus sétát is tennétek hasonló kilátással, a fonyódi Panoráma sétány lesz a tökéletes úti cél!

Panoráma (Szaplonczay) sétány, Fonyód

Fonyód-Bélatelepen, a déli part híres villasora előtt található az ún. Panoráma sétány, azaz a Szaplonczay sétány, amely nevét Szaplonczay Manó magyar orvosról, a Bélatelep alapítójáról kapta. A környék villaépületei, amelyek az 1890-es években épültek, egykor szebb napokat éltek meg, itt állt többek között Huszka Jenő zeneszerző vagy a Törley család rezidenciája is.

A villasorral szemben, az út túloldalán került kialakításra egy korláttal védett sétány, amelyről csodás panoráma nyílik az északi part tanúhegyeire és persze a Balatonra is. A hegyek beazonosítását információs tábla segíti. A sétány mellett kőből faragott padok sorakoznak, elsétálunk Pál Mihály Balatoni szél c. szobra előtt és egy fotókeret is helyet kapott itt, amelybe belenézve a messzi Badacsony kerülhet lencsevégre.

És hogy miért gondoljuk romantikus helyszínnek a fonyódi Panoráma sétányt?

A patinás villasor, a mesés panoráma, a százéves fák különleges hangulatot kölcsönöznek a helynek, ezért sok szerelmespár sétál napközben vagy naplemente idején a sétányon.

Aki pedig szerelme zálogát is szeretné itt hagyni, a lakatfalon elhelyezett lakattal ezt is megteheti.

A fonyódi Kripta Villa és kávézó

A sétánytól nem messze található Kripta Villát is érdemes útba ejteni, ha Fonyódon járunk. Az 1941-ben épült villa Abrudbányai-Rédiger Ödön ötlete volt, aki annyira szerette az esküvő előtt elhunyt menyasszonyát, Magdust, hogy emlékvillát építtetett neki. Az épületben helyet kapott egy márványból kifaragott nászágy is, rajta a néhai menyasszony és Ödön képmásával. Innen ered a Kripta Villa elnevezés.

2017-ben, az épület felújítását követően itt helyezték el a fonyódi születésű, 1986-ban tragikusan elhunyt szépségkirálynő, Molnár Csilla mellszobrát is. Életéről fotókiállítás látható a földszinten.

Romantikus sétára csábít a fonyódi Panoráma sétány
Molnár Csilla mellszobra

TIPP: Szintén 2017-ben nyílt meg az épület tetején a Villa Kávézó, amelynek tetőteraszáról pazar kilátás nyílik a Balatonra.

Cím: Fonyód, József u. 14, 8640

Romantikus sétára csábít a fonyódi Panoráma sétány
Jegeskávé kilátással

Nagyboldogasszony-templom, Fonyód

A Szaplonczay sétány és a Kripta Villa között található a fonyódi római katolikus templom, amely -szerintünk- az egyik legszebb balatoni panorámával rendelkező templom az országban (talán csak a Vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna és Szent György-hegyi Lengyel-kápolna vetekedhet vele). A ragyogó fehér falú épület igazi mediterrán hangulatot áraszt, a háttérben kéklő Balaton látványát bármelyik dél-európai tengerpart megirigyelhetné.

Egy fonyódi templom építése már 1899-ben felmerült, ám csak 3 évvel később, 1902-ben épült fel a Nagyboldogasszony-templom. A történet szerint dr. Major Ferenc székesfehérvári orvos, országgyűlési képviselő nagyon beteg lett, az orvosok nem sok jóval biztatták. Ekkor a Jóisten segítségét kérve fogadalmat tett, ha meggyógyul, akkor egy kápolnát építtet Fonyódon. A templomot 1920-ban bővítették, ekkor készült el a harangláb is. A templomhoz tartozik egy Kálvária is az út túloldalán.

Cím: Fonyód, Templom u. 7, 8640

Fonyódi kilátók

Várhegy Széplátó

A kilátó a Várhegy 231 m magas csúcsán egy Árpád kori földvár – viszonylag ép – maradványaira épült. A kilátó első emelete a terepszinthez viszonyítva 3 m magasan van. A második emelet 6 m, a harmadik emelet 10,5 m és a negyedik emelet 14 m magas. A sárgára festett faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 m.

 A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje. A kilátó jelenleg ZÁRVA tart (életveszélyes).

Romantikus sétára csábít a fonyódi Panoráma sétány
Várhegy Széplátó

Sipos-hegyi kilátó

A Sipos-hegy legmagasabb pontján lévő kilátóból hasonlóan gyönyörű panoráma tárul elénk. Javasoljuk, hogy egy fél órás könnyű sétával a Balaton felőli hegyfalon végig vezető sétányon közelítsétek meg, és felejthetetlen látványban lesz részetek.

Nyitva tartás a fonyod.hu oldalon érhető el.

Szállást keresel Fonyódon?

Fotók: ©Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.