Kisvasút, bobozás, várak – Top 10 családi program Eger környékén

Nincs könnyű dolgunk, ha azt kell eldöntenünk, hogy melyik a legjobb családi program Eger környékén, ugyanis várak, barlangok, források, tanösvények és kilátópontok várnak bennünket a közelben. Aki szereti a jó borokat, nem riad vissza a kalandoktól, és még egy kis nyomozásra is kapható, annak ideális úti cél Eger, a város igazán kalandos csillagtúra központ.

Top 10 családi program Eger környékén

A Szalajka-völgy látnivalói

Szilvásvárad legismertebb része a Bükki Nemzeti Parkban fekvő Szalajka-völgy, ahol a Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás, a Sipovics tengerszem, az Istállós-kői-barlang és a Millenniumi Kilátó mellett még rengeteg látnivaló rejlik.

Érdemes felírni a bakancslistára a kisvonatozást és a pisztrángozást, emellett a környéken bobozni és kalandparkozni is lehet.

Tipp: A szilvásváradi kerékpárkölcsönzőből bérelhetünk akár kerékpárokat is, így két keréken is bebarangolhatjuk a festői Szalajka-völgyet.

Top 10 kihagyhatatlan látnivaló Szilvásváradon >>

Felsőtárkány tanösvényei

Felsőtárkány települést a Bükk kapujának is szokták nevezni, ugyanis innen egy karnyújtásnyira helyezkedik el a hegység. A környéken több tanösvényt is végigjárhatunk.

A leghosszabb a Vár-hegyi tanösvény, a legrövidebb a Kő-közi tanösvény, a legérdekesebb a Barát-réti tanösvény, a Vörös-kő-völgyi tanösvényhez pedig a településről induló kék sávon lehet eljutni.

3+1 tanösvény Felsőtárkány környékén >>

Fotó: Tasi Zsolt

Kirándulás Bátor, a palóc falu berkeiben

A Heves vármegyei Bátorban található a 8,6 km hosszan kanyargó Bátor tanösvény, amely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalóit mutatja be. Utunk során festői sziklák és szűk völgyek között, erdőkben és egykori ligetes legelőerdők vidékén kanyargunk.

A tanösvény gyerekekkel is kiváló úti cél, a túraútvonal néhány óra alatt végigjárható, a körtúra ráadásul könnyű terepen visz.  

Járd végig velünk a Bátor tanösvényt >>

Túra a Nagy-Eged tetejére

Eger belvárosától északkeletre található az 537 méter magas Nagy-Eged hegy, az Egri Borvidék emblematikus termőhelye, Magyarország legmagasabban fekvő szőlőterülete.

A hegy tetejéről csodás kilátás nyílik Egerre és a Bükk hegységre. Nem kell megerőltető hegyi túrára számítani, a hegy jól járható útvonalon, könnyen megközelíthető.

fotó: Kristóf-Zöld Eszter

A Suba-lyuk titkai

A Hór-völgy az ország egyik leghosszabb völgye, a völgy legkedveltebb látnivalója a neandervölgyi ősember barlangja, a Suba-lyuk. A méltán híres leleteket 1932-ben fedezték fel, köztük egy 60-70 000 évvel ezelőtt itt élt fiatal nő és egy kisgyermek csontjait.

Tudtad? A Suba-lyuk barlangról egyesek úgy tartják, hogy az egri és a diósgyőri vár közötti alagút része volt.

Cserépfaluból kiérve 1,5 kilométerre található a barlang, amelyet egy meredek, sziklába vájt lépcsősoron érhetünk el, ezért csak jó fizikai állapotban lévő turistáknak ajánlott felmászni, nagyobb gyerekekkel.

Forrástúra Noszvajon

A forrástúra valójában egy kihívás, a rejtvényfejtő túrát a Noszvaj északi területén fekvő erdőben teljesíthetjük. 8 forrást kell megtalálnunk, a források előtt állva pedig megfejthetjük az azokhoz tartozó talányt. A túra 7,5 km hosszú és 350 m szintemelkedést, majd szintsüllyedést tartalmaz.

A Forrástúra térkép a helyi kávézókban, cukrászdákban szerezhetjük be.

Szomolyai Kaptárkő Tanösvény

Eger és Mezőkövesd között, Szomolya település közelében található a Kaptárkő Tanösvény, ahol egy 1,5 km hosszú séta során felfedezhetjük az átlagosan 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély fülkéket.

Az 5 megállóból álló Kaptárkő Tanösvény szabadon látogatható és kb. fél óra alatt bejárhatjuk. Mivel a sziklák egymástól különböző távolságra és magasságban helyezkednek el, köztük lépcsőzéssel, illetve fém pallókon és korlátok segítségével lehet közlekedni.

A Szomolyai Kaptárkő Tanösvény látnivalói >>

Barlangtúra a Gyetra-völgyben

Az Esztáz-kői-barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben található. Felsőtárkányból gyalogosan könnyű sétával 1 óra az út, de fontos tudni, hogy a barlangig kerékpárral is kényelmesen járható, kövezett út vezet.

A cseppkövekkel teli barlang megtekintése előzetes bejelentkezéshez kötött és szakvezetés mellett történik. Az alapvető felszerelések biztosításáról (overál, sisak, lámpa) a Bükki Nemzeti Park gondoskodik, választhatunk egy rövidebb, könnyű és egy hosszabb, közepes nehézségű túra közül.

A siroki vár látnivalói

A Mátra keleti vonulatán, a 256 méter magas Vár-hegy tetején áll a siroki vár, ahonnan rálátni a közeli Barát- és Apáca-sziklákra, és a környező hegyekre. A többszintes kiállításon a XVI-XVII. század közötti török várkatonaság mindennapjaiba kapunk betekintést. Sőt, ha szeretnénk, akár fel is öltözhetünk korabeli viseletbe.

A vár különlegessége, hogy egyes részeit a hegybe építették, így a kazamatákban, a titkos folyosókon, a kéményjáratokban és a meredek ösvényeken is felfedezőutat tehetünk. Remek családi program Eger környékén.

Megnézem a siroki várat >>

Irány a Bükki Csillagda!

A Répáshuta felett található Bükki Csillagda Közép-Európa legmodernebb csillagászati és természetismereti látogatóközpontja, amely izgalmas látnivalókkal, programokkal és élményekkel várja az érdeklődőket.

A Csillagda „Éltető Napunk” című kiállítása, amely interaktív elemekkel várja az érdeklődőket, bemutatja a csillagok életét, és a különböző csillagtípusokat, emellett a csillagvizsgálóban rendhagyó VR küldetésekben is részt vehetünk. A programra érdemes több órát szánni, mert egy 4 km-es Bolygótúra tanösvény is található a Csillagda területén.

Top 10 hazai csillagvizsgáló >>

Még több családi program Eger környékén


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: siroki vár (fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.