Titokzatos kanyonokkal és holdbéli tájjal vár a felhagyott gyenesdiási kőbánya

gyenesdiási kőbánya

Hosszú ideje már annak, hogy először nyomába eredtünk hazánk misztikus hangulatú kirándulóhelyeinek, felhagyott kőfejtőinek. Gondolj csak Gántra, Mátranovákra, Nyirádra, vagy akár a Sorrento-sziklák birodalmára. Most a felhagyott gyenesdiási kőbánya titokzatos világát térképezzük fel. Ha Keszthely és Gyenesdiás környékén jársz, mindenképp tegyél ide egy kis kitérőt.

Merre található Gyenesdiás?

Gyenesdiás egy Zala vármegyei nagyközség, amely a Balaton északi partján, de szorosan a nyugati oldal közelében fekszik Keszthely és Vonyarcvashegy között. A települést érdemes útba ejteni a Balaton-felvidéken tett látogatás során, annál is inkább, mert a környék történelmi és természeti kincsei között a felhagyott gyenesdiási kőbánya is méltán népszerű látnivaló.

A felhagyott gyenesdiási kőbánya

A város északi határán, a Pipa-hegyen található a gyenesdiási kőbánya, amelyet magára hagytak a kitermelés megszűnése után. A hegyoldalban hagyott tájseb több bányagödröt rejt, melyek közül a keleti bányaudvar különösen látványos a kirándulók számára.

A csapadék olyan vízmosásokat hagyott maga után, melyek kis folyóvölgyekre, kanyonokra emlékeztetnek.

A felhagyott kőfejtőt a természet már jórészt visszahódította magának, a vízmosások mellett a területet főként feketefenyő erdők tarkítják. Ha lesétálunk a bánya aljába, tesztelhetjük a hely akkusztikáját, a kráter északi szélétől pedig kilátás nyílik a Balatonra és az egész bánya feltárul előttünk.

Miért érdemes ide kirándulni?

A gyenesdiási kőbánya területén sétálva olyan érzés keríti hatalmába a látogatót, mintha a Holdon lépkedne. A fehér földfelszínen járva könnyen „déjà vu” érzése lehet annak, aki járt már a Mátranovák kincsénél, a Fehérszéken, ott ugyanis szintén holdbéli élményben lehet része a kirándulóknak.

A felhagyott bányagödörhöz érdemes kitérőt tenni akár a Nagymezőről, akár a Vadlánlik barlanghoz tett séta során. A bányához Gyenesdiásról aszfaltozott út is vezet, amely a 71-es főútról is könnyedén megközelíthető.

Látnivalók Gyenesdiás közelében

Gyenesdiás közelében érdemes többnapos kikapcsolódást tervezni, ugyanis a környék számos izgalmas látnivalót tartogat számunkra. A településen felkereshetjük a Festetics-kilátót, a Nagymezőt, a Vadlánlik-barlangot és a Fénykeresztet, míg strandoláshoz a Gyenesi Lidóstrandot és a Diási Játékstrandot is választhatjuk.

A gyenesdiási látnivalók melllett a közelben várak, kastélyok, romtemplomok, természeti kincsek és balatoni gasztroélmények színesítik az egyébként is izgalmas programkínálatot.

Még több misztikus táj Magyarországon


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Berencsi Gyula / Berencsi Photo

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.