Titokzatos tájak Magyarországon- Túrázz a Marson, a Holdon, és a sivatagban!

Fehérszék, földöntúli tájak Magyarországon

Ne gondold, hogy le kell mondanod egy sivatagi sétáról csupán azért, mert Európa területén nincsenek sivatagok. Olyan titokzatos tájak várnak Magyarországban, ahol a véget nem érő homokbuckák mellett a Hold fehér, vagy a Mars vörös felszínén is kirándulhatsz.

Titokzatos tájak Magyarországon

Budaörs, Sorrento-sziklák

A rendhagyó megjelenésű Sorrento-sziklák Budaörs és Budakeszi között rejtőznek, a Budai-hegység déli részén, a Budaörsi Kopároknál. Aki szereti a kalandokat, annak mindenképpen érdemes célba venni a kirándulóhelyet a változatos útvonal és a sziklaalakzatok miatt.

Budapest környékén ez a sziklacsoport az egyik legnépszerűbb úti cél, a sziklák mindössze 2 km-es sétával megközelíthetők, ezért gyerekekkel is útnak indulhatunk.

Út a Sorrento-sziklákhoz >>

Fotó: Pócsi Norbert

Barát- és Apáca-sziklák

A 6-8 méter magas, érdekes formájú sziklatornyok a siroki várból is láthatóak, a Barát- és Apáca-szikláktól visszatekintve a vár irányába szintén csodálatos a kilátás.

A Pap-kő hegygerincén kiemelkedő látványos tufatornyokat Bálványköveknek is nevezik, emellett olyan népi elnevezései is vannak, mint Törökasszony és a szolgáló, vagy egyszerűen Kőembereknek is hívják a sziklaképződményeket. Ismertebb nevük pedig a Barát- és Apáca-sziklák, utalva a természet alkotta formájukra.

Gánti Bauxitföldtani Park

Gánt a hazai titokzatos tájak közül az egyik legismertebb, olyan érzésünk lehet a Bauxitföldtani Park területén kialakított tanösvényt járva, mintha a Marson sétálnánk.

Az egykori külszíni fejtés bemutatására létrehozott sétaösvényt végigjárva földtörténeti korok hátrahagyott emlékeivel találkozhatunk. A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, és alakzatok elvarázsolják az ide látogatót.

Elolvasom a beszámolót >>

Mátranovák, Fehérszék

Mátranovák a Mátra hegyei között rejtőzik, a Felső-Tarnai dombság kistáj része. A falu kedvelt kirándulóhely, innen mindössze 2 kilométeres sétára fekszik a Fehérszék, amely rendhagyó látványosság. A fehér felszínen barangolva úgy érezhetjük, mintha a Holdon tennénk egy sétát.

A hely képzeletbeli lakója a „mátranováki fanyűvő”, aki az erdőben él. A környékbeli erdőkben több olyan fa is található, amely magasan és furcsa helyzetben tört ketté. Úgy tartják, hogy ez egyértelműen a fanyűvő számlájára írható.

Mátranovák kincse, a Fehérszék >>

Bauxitlencse, Nyirád

Izgalmas kalandokat tartogat azok számára Nyirád, akik úgy döntenek, hogy felfedezik az egykori Nyirádi Bauxitbánya területén található vörös tájat. A terület a Déli-Bakony északi előterében, a Tapolcai-medence és a Bakonyalja között elterülő nyirádi bauxitterülethez tartozik.

A bauxitlencse a földtörténet középkorában, a triászban képződött dolomitkőzet tektonikus mélyedésébe ülepedett ki, valamikor a kréta időszakában. A bánya egykori üregében sétálva olyan érzés keríti hatalmába a látogatót, mintha a Marson lépkedne.

Bauxitlencse Nyirádon >>

Fülöpháza, homokbuckák

A Fülöpházi buckavidék Közép-Európa egyik legérdekesebb homokvidéke, amelyet a „Magyar Szahara” névvel is szoktak illetni. Igazi kuriózum, hogy a löszkúpokkal tarkított terület egy része megőrizte a kétszáz évvel ezelőtti állapotát, a buckákból kettő még a mai napig is vándorol.

A futóhomokon kialakult homokfodrokat látva olyan érzésünk támad, mintha egy sivatagban járnánk. A Fülöpháza melletti, szinte érintetlen állapotban levő homokbuckák a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legfontosabb és legjobban védendő területe.

A Fülöpházi buckavidék csodái >>

A Fülöpházi buckavidék csodája

Nyakas-kő, Biatorbágy

A Budai-hegység védett természeti területén található a Nyakas-kő, a hatalmas oszlopszerű kőszikla egy földtudományi érték, különböző keménységű kőzetek rétegződése alkotja. A környék mészkőszikláiban több helyen is tengeri ősmaradványok, tengeri sünök, kagylók és egyéb puhatestűek lenyomatait találhatjuk.

A Nyakas-kő és területe egész évben szabadon látogatható, ám fontos, hogy a szikla környékén fokozott figyelemmel közlekedjünk, mert a perem szélét nem védi korlát.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Kovács Zoltán/ Fehérszék

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.