Bükki túra Lillafüredről a Fehérkő és a Gulicska-tető panorámájához

Lillafüred - Fehérkő - Gulicska tető

Lillafüreden népszerű belföldi úti cél a Hámori-tó, a vízesés, a függőkert, a két cseppkőbarlang és a Zsófia-kilátó, azonban a környék túraútvonalait is érdemes feltérképezni az erdei környezet és a kilátás kedvéért. Tarts velünk, utunk Lillafüredről most két csodaszép kilátóhelyre, a Fehérkő és Gulicska-tető panorámájához vezet.

Lillafüredről a Fehérkő és a Gulicska-tető panorámájához

Lillafüred környékén több olyan kilátópont is található, ahol függőlegesen kiálló, fehér sziklatömbök és csodás panoráma fogad, ezek közül a Fehérkő a Bükk keleti peremhegyeinek jellegzetes mészkőbérce. A Fehérkő kilátópontján állva mélyen alattunk a Szinva völgye terül el, amelyre csodás kilátás nyílik.

  • Ha szívesen lerövidítenénk a túrát, akkor a lillafüredi libegővel a felső állomásig megyünk, majd onnan északkelet felé indulunk, hogy elérjük a P jelzést. Balra térjünk rá, és haladjunk rajta a forrásig, utána a Z jelzésre térjünk balra. Az elágazásban a Z▲-et kövessük, a sziklához (1,3 km) ez vezet majd el bennünket. A libegő felső állomásától kb 10-15 perc alatt elérhetjük a Fehérkőlápai turistaházat, innen további 10 perc a Fehérkő kilátópont.
  • Aki nem riad vissza a hosszabb túrától, Miskolc (Lillafüred), 5-ös végállomás buszmegállótól az S jelzésen, vagyis az Erzsébet sétányon induljon északra, majd térjen át déli irányba a Z jelzésre, amely szerpentinként vezet fel a Fehérkőlápára. Balra tartva a Z▲ jelzés követve érünk el a sziklához.

Az impozáns szikla, a hatalmas mélységek és az erdőtakaró a sziklamászókat is megihleti, a különleges sziklamászó helyet még télen is sokan veszik célba. A túra során óvjuk a természetet, és még véletlenül se dobáljunk le semmit a hegyről. Szemetelni tilos, ráadásul ezzel nagyon megnehezíthetjük a sziklamászók útját.

Nem értünk még a túra végére, ha a Gulicska-tető panorámájára is kíváncsiak vagyunk. A korábbi úton tovább kell sétálnunk, ahol először a Hajnalka-forrással találkozunk, majd balra letérve a Gulicska-tetőhöz érünk.

Az útviszonyok megkövetelik a túracipő viselését, cserébe a Gulicska-tető 544 méteres csúcsáról a Bükk hegység keleti nyúlványaiban, a lillafüredi völgyben, az Aggteleki-hegység és a Zemplén nyugati szélének magaslataiban is gyönyörködhetünk.

Hasznos tudnivalók a Fehérkő-túrához

  • A kilátópont ingyenesen látogatható egész évben
  • Parkolni a Lillafüredi Sport- és Kalandparknál (500 m a libegőtől) érdemes, a Palotaszálló és Hámori-tó környékén hamar megtelnek a parkolóhelyek.
  • A túra során több helyen is találkozunk büfékkel, éttermekkel. Lillafüreden halsütő és lángosos is van, emellett a Fehérkőlápai turistaházban is ebédelhetünk
  • Réteges, időjárásnak megfelelő túraruházatra, túrabotra, megfelelő tapadást biztosító túracipőre, és vízre mindenképpen szükség lesz.

TIPP: Ahhoz, hogy ne tévedjünk el, érdemes olyan belföldi túra mobilapplikációt használni, ami nagy segítséget nyújt az út során.

A Mária sétányon indulnál útnak?

A Mária sétány a lillafüredi autós parkolóból indul, a parkolóból a piros és zöld turistajelzések párhuzamosan vezetnek a sziklába vágott alagúthoz, ezen keresztül a Patrona Hungariae szoborfülkéhez érünk.

A Patrona Hungariae szoborfülke az 1920-as évek végén épült, a kis Jézust karjában tartó Szűz Mária-szobor pontos másolata a Mátyás-templom Lorettói Kápolnájában őrzött alkotásnak.

Látnivalók, túratippek Lillafüred környékén


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Hanzók Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Bükki túra Lillafüredről a Fehérkő és a Gulicska-tető panorámájához” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.