Csodahelyek Budapest környékén (térképpel)

Vajon melyik a legszebb látnivaló Budapest közelében? Valószínűleg sokan a visegrádi Fellegvárat, a Bakócz-kápolnát, vagy a dömösi prépostság altemplomát írnák a lista tetejére. Természetesen ezek az építmények nagyon népszerű turisztikai látványosságok, de rajtuk kívül egyéb csodahelyek is rejtőznek Budapest környékén, amelyek szintén bakancslistás látnivalók, és garantáltan felejthetetlen élményt ígér egy egynapos kirándulás során. 

Összegyűjtöttük őket egy csokorba, szemezgess belőlük, ha szívesen felfedeznél néhány új helyet Pest megyében!

Budai Tájvédelmi Körzet és környéke

Budaörsi Kálvária-domb

A 174 méter magas budaörsi Kálvária-domb jelezte korábban a falu határát, itt kezdte el a katolikus egyházközség építeni a keresztutat. A domb aljában áll a Kálvária kápolna, nem messze a Kő-hegytől, közvetlenül a keresztút kezdetén. Érdemes felmászni a szerpentinen a stációk mellett a domb tetejére, ahonnan megcsodálhatjuk a kilátást, illetve itt áll Szűz Mária, és János evangélista szobra is. A budaörsi kirándulás során bakancslistás hely a Csiki pihenőkert, a régészeti kiállítás, a Kőhegy és a Bleyer Jakab Helytörténeti múzeum.

10+1 kirándulóhely Budapest környékén »»

Zsámbéki romtemplom

A középkori Zsámbéki romtemplom, más néven Premontrei kolostor 1220 és 1234 között épült, majd sajnálatos módon 1763-ban egy földrengés áldozata lett. Több fala is ledőlt, köveinek nagy részét pedig a helyiek elhordták. 1889 után többször is végeztek az épületen statikai megerősítést, újjáépítésre azonban nem került sor. Érdekesség, hogy a déli toronysisak mintájára készültek a jáki templom toronysisakjai is. 

A romtemplom belépőjegy ellenében látogatható, illetve megtekinthetőek a templom mellett az egykori premontrei kolostor romjai, a kőtárban található kiállatás pedig a templom történetét meséli el. 

Töki pincesor

A borturizmus szerelmeseinek kihagyhatatlan úti cél Tök és környéke. Tök mindig jó bortermő vidék volt, szőlőkultúrájának felvirágzása a zsámbéki szerzetesrend letelepedése idején indult el. A török hódítás idején a pincékben bújtak el a falu lakói, a pincesorokon álló több száz éves présházak és pincék ma a település védett értékei. A környéken főleg fehérborokat adó szőlőfajták teremnek.

Csodahelyek Budapest környékén (térképpel)
Töki pincesor

Pátyi pincesor

A faluban található hangulatos pincesor az 1800-as években 250 pincét számlált, ma a pincefalu népszerű kirándulóhely, sokan járnak sétálgatni a japánakácokkal és hársfákkal övezett ligetes területre. A pincék lépcsőzetesen, egymás fölé épült sorokban helyezkednek el, az előttük elhelyezett padoknál és asztaloknál igazán hangulatos élmény leülni borozgatni, beszélgetni kirándulás közben. 

TIPP: Az egyik pincében kávézót is találunk C’est la vie néven, érdemes beülni egy sütire, kávéra.

Nyakas-kő 

A Nyakas-kő kiváló kirándulóhely azok számára, akik nem félnek felkapaszkodni a tetejére, hogy a panorámában gyönyörködjenek. A Biatorbágy déli határában található sziklaformációk jelentős geológiai értékkel bírnak, ráadásul jellegzetes alakjukat látva azonnal választ kapunk a kérdésre, honnan kapta a sziklaformáció a Nyakas-kő elnevezést. 

Kecskevilág, Törökbálint

A kecskekedvelők és a kisgyermekes családok egyik kedvenc célpontja a törökbálinti Kecskevilág, ahol akár idegenvezetés keretében is megtekinthető a közel 80 kecske, a szárnyasok, malacok, pónik, és persze a juhok. A farm felfedezése során körbesétálhatjuk az istállót, és a karámokat, ráadásul megsimogathatjuk a kecskéket, és még a fejést is kipróbálhatjuk. Érdekes és hangulatos program Budapest közelében. 

A kép illusztráció

Nagy-Szénás tanösvény 

A tanösvény Nagykovácsi határától indul, csúcsáról páratlan kilátás nyílik a Budai-hegységre, és a Pilisre. A környező területek fokozottan védettek, ezért fontos, hogy kirándulás közben ne térjünk le a kijelölt útvonalról. A tanösvény jele a budai berkenye levele és termése. A terület élővilága és a friss levegő miatt mindenképpen érdemes felírni a Nagy-Szénás tanösvényt a kirándulós listánkra.

További infók >>

Rózsika-forrás 

A Rózsika-forrás Solymár közelében, a Jegenye-völgyben található. A forrás környéke remek kirándulóhely, azonban a forrás vize sajnos nem iható, erre egy kőtábla is figyelmezteti a turistákat. Az ide vezető út könnyű séta a patak mentén, kis hidakon átkelve, a benzinkúttól a sárga jelzésen kell haladni. Kisgyerekkel, sportbabakocsival is teljesíthető a táv. A forrásnál található vizet öntő lányalak szobra Rumán Sándor szobrászművész alkotása. 

TIPP: A Jegenye-völgyi vízesés a Paprikás-patak mentén található népszerű kirándulóhely. Ez a vízesés a Budai-hegység legmagasabb vízesése, 5 méter magas, közelében több turistajelzés húzódik. 

Csodahelyek Budapesttől délre

Ócsai Tájház

A Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik az Ócsai Tájvédelmi Körzet, itt található az ócsai Öregfalu. Az Öregfalu megtartotta eredeti településszerkezetét, néphagyományait és a hat egyedi műemléki védelem alatt álló házat. A Tájházban és az udvarán lévő istállóban található a néprajzi gyűjtemény. Aki érdeklődik a néprajz iránt, és szívesen megtekintené a parasztházak mellett a régi tárgyi emlékeket és szerszámokat, annak mindenképpen érdemes felkeresni a Tájházat.

TIPP: Ócsán járva kihagyhatatlan látnivaló a 13. században épült premontrei kolostor is, amely 1560 óta református templomként működik. Nevezetessége, hogy a Szent László-legenda falképeinek néhány részlete látható a szentélyben.

Selyem-réti tanösvény 

A Tájházhoz hasonlóan az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található a Selyem-réti tanösvény is, amely 6 állomáson keresztül mutatja be a védett terület erdei élővilágát. Az ösvény 1500 méter hosszú, és nagyjából 2 óra alatt kényelmesen bejárható. A tanösvény bejárása során mocsári teknőssel, és nyári tőzikével is találkozhatunk, valamint megtudhatjuk, hogy miért hasznosak a korhadt fatörzsek a sok növény- és állatfaj számára. 

Szigethalmi vadaspark és állatsimogató

A Szigethalmi vadaspark és állatsimogató területén állatsimogató, halastó, és több játszótér kapott helyet. Mesés programot ígér azoknak, akik kilépnének egy kicsit a mókuskerékből, és egynapos programot keresnek a családdal. A vadasparkban ki lehet próbálni a pónilovaglást, állatokat etethetünk, és közelebbről is megismerkedhetünk a muflonokkal, nyulakkal, bárányokkal és papagájokkal. A tartalmas program után piknikezhetünk is a vadasparkban.

Tovább a vadaspark oldalára >>

Brunszvik-kastély, Martonvásár

A Martonvásáron található Brunszvik-kastélyt és gyönyörű parkját látva úgy érezhetjük, hogy Angliában járunk. A kastélyt, amelyet Brunszvik Antal Mária Teréziától kapott, a legangolabb magyar kastélyként is szokták emlegetni. A kastély köré épült parkban mocsári ciprus, juhar, amerikai szivarfa, és balkáni vadgesztenye is áll, a park közepén pedig egy tó, és egy sziget található. Érdekesség, hogy a martonvásári kastélyban egy Beethoven emlékmúzeum is helyet kapott, több más látnivaló mellett Beethoven levelezése, és a zeneszerző hajtincse is megtekinthető. Bár a kastély közigazgatásilag Fejér megyéhez tartozik, Budapesttől csak 30 km-re található.

Szent Jakab-sétány 

A dabasi Szent Jakab sétány, egy tanösvényként is funkcionáló sétány, amely bemutatja a térség fafajtáit. A cölöpökön álló pallós út fahidakkal és kilátóval egészült ki, és igazi ritkaságnak számít Magyarországon. A Szent Jakab-sétány a Magyar Zarándokút 450 kilométeres útjának része.

Szigetszentmiklósi Úszóláp 

Tudtad? Szigetszentmiklóson található Európa második legnagyobb úszólápja! A láp területén vízi madarak élnek, de az iszapos zátonyok sok más állat számára is biztonságos élőhelyet biztosítanak. A kialakított tanösvényen sétálva megismerkedhetünk a helyi állat-, és növényvilággal, a tanösvény bejáratánál pedig nagy játszótér várja a gyerekeket.   

Dunakanyar, Pilis és Börzsöny

Rám-szakadék

A Rám-szakadék bejárása az egyik legnépszerűbb program a Dunakanyarban, évente több ezer turista látogat ide. A 9,5 kilométeres út igen megterhelő, az 5 órás túra során 400 méteres szintkülönbséggel találkozunk, ezért elengedhetetlen a kényelmes ruha, a túracipő, és a túratérkép. Kutyát, és babakocsit semmiképpen nem érdemes magunkkal vinni, hiszen a Rám szakadék felfedezése egyáltalán nem kutyabarát program, babával pedig még hordozókendővel sem ajánljuk az utat. Fényképezőgépet mindenképpen célszerű magunkkal vinni, a kilátás elképesztő, a friss levegő pedig páratlan. 

Rám-szakadék

Teve-szikla, Pilisborosjenő

A Teve-szikla függőleges sziklatornyai nem mindennapi látványt nyújtanak, a dolomit-tornyok jellegzetes alakjuk miatt kapták a Teve-szikla nevet. A terület Budapesthez közel fekszik, jóleső érzés itt kirándulni a szürke hétköznapok után. A szikla a Nagy-Kevély lábánál helyezkedik el, Pilisborosjenő határában, a kék jelzésű útvonalon közelíthető meg. A kilátás páratlan, a környező hegyekről szuper fotókat lehet készíteni, ezért a fotósok is előszeretettel kirándulnak ide. 

TIPP: Nyáron akár levendulát is szüretelhetünk Pilisborosjenőn, a Kevélyhegyi levendulamező szedd magad akciókkal és egyéb programokkal várja a látogatókat.

Egri vár másolata 

A Teve-sziklához hasonlóan, Pilisborosjenő határában tekinthetjük meg az Egri vár másolatát, amely az Országos Kéktúra útvonalához közel található. A várról tudni kell, hogy az Egri csillagok című film forgatásának csatahelyszíneként építették az 1960-as években. A forgatások alatt többször is újjáépítették az építményt, amely számos alkalommal leégett. A forgatás után sorsára hagyták, de 2008-ban felújították, azóta pedig kedvelt célpont a film, illetve a könyv kedvelői számára. 

Az Egri vár másolata Pilisborosjenőn

Holdvilág-árok 

A Holdvilág-árok népszerű kirándulóhely, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Visegrádi-hegységben található. A Pomáz közelében rejlő szurdokvölgyhöz vezető úton hidak, falépcsők és patak keresztezi az utunkat, félúton a Domini-forrás vizével érdemes megtölteni a kulacsunkat. A terület bejárását kisebb gyerekekkel nem ajánljuk. Ha itt kirándulunk, érdekes látványosság lehet számunkra az Y-formájú Remete-barlang, és a 10 méteres vízesés, amely esős időjárás esetén zúdul alá. 

Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény, Visegrád

Mire jó, ha farkasszemet nézünk a szarvassal? Réten gurul-e a csillagkerék? Az erdő valóban a víz egyik “munkahelye”? Minden kiderül, ha végigmentek a Mogyoróhegyi tanösvényen! Az 1 km-es, 10 állomásból álló túra a Visegrádi Kirándulóközpontban lévő mogyoróhegyi parkolónál kezdődik, és a mogyoróhegyi kényelmes sétautakon haladva a Dorottya-forrás melletti elegyes erdőnél ér véget.

Dera-szurdok

A szurdok érdekessége, hogy a Pilis mészkőszirtjei és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonalnál a Dera-patak alakította ki a meredek völgyet. Évente több ezren látogatnak el a Pilis – Visegrádi-hegységben található népszerű kirándulóhelyre, ahol vízesések, kis bukók és mutatós sziklaformák tarkítják az utat. A pilisszentkereszti szurdokvölgy bejárását kicsi gyerekek és babakocsival nem ajánljuk, a terep igen nehéz, de a környezet szépsége kárpótol a fáradalmakért. 

Nagybörzsöny

Pest megyéhez tartozik a Börzsöny egyik legszebb települése, Nagybörzsöny, ahol kisvasút, vízimalom és számos túraútvonal található. A faluba érve érdemes figyelni, mely porták tartanak aktuális nyitva. A nagybörzsönyi lepényt kötelező megkóstolni!

TIPP: A falu szélén álló, román kori Szent István-templom szerintünk az egyik legszebb Árpád-kori templom Magyarországon, érdemes útba ejteni.

Gyadai-rét tanösvény, Katalinpuszta

A Katalinpusztai Kirándulóközpontnál, Szendehelyen indul a Gyadai-rét tanösvény, amely kisgyerekkel is bátran végigjárható. A 6 km-es körtúra során hintahíd, óriási függőhíd, játszótért és interaktív kiállítás színesíti a kirándulást.

Kisvasutak a Börzsönyben

Kemencei Erdei Múzeumvasút

Korábban fakitermelés volt a fő profilja, napjainkban kizárólag személyszállításban érdekelt a kemencei kisvasút, amely az évszázados csarnavölgyi nyomvonal 3,8 kilométeres szakaszán, Kemence és Feketevölgy állomások között, menetrend szerint közlekedik.

Csarna-völgy és a kemencei vasút elmosott pályája »»

Csodahelyek Budapest környékén (térképpel)

Királyréti Erdei Kisvasút

Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút, mely a Morgó patak völgyében halad a Dunaparttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye. (FONTOS! A Királyréti Erdei Vasút felújítás miatt jelenleg nem üzemel.)

Márianosztra-Nagyirtás Erdei Vasút

A mintegy 7 km hosszúságú erdei vasúti pálya visszaépítésével megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés a Szob-Márianosztra és a Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta kisvasúti vonalak között. A kisvasút április 1. – október 31 közt hétvégeken, továbbá június 01 – augusztus 31. között pénteken is közlekedik.

Vác és Gödöllő környéki csodahelyek

Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Arborétum 27 hektáros területén hangulatos sétát tehetünk, miközben megismerkedhetünk a helyi növény-, és állatvilággal. A kertben 62 fészkelő madárfaj, a tavakban 22 halfaj, és 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj él. Érdemes megnézni a Növényrendszertani gyűjteményt, az Évelő- és sziklakerti gyűjteményt, az Üvegházi gyűjteményt és a Berkenyeházat is. Az arborétum tökéletes úti cél, akár néhány órás, akár egész napos kikapcsolódásra vágyunk. 

Tovább az oldalra >>

Csodahelyek Budapest környékén (térképpel)
Vácrátóti arborétum ősszel (fotó: Drabik Ákos)

Gödöllői Királyi Kastély

A gödöllői kastély Erzsébet királyné kedvelt tartózkodási helye volt, az 1800-as évek második felében gyakran tartottak itt népes vadászatokat, lovas versenyeket, a királyné pedig örömmel adott elő lovas mutatványokat is. A gyönyörű kastély jelenleg is látogatható, állandó és időszaki kiállítások várják a látogatókat, emellett koncertek, színházi előadások és családi programok teszik színesebbé a programot. Érdemes bejárni a 26 hektáros kastélyparkot is, amely nem csak bámulatosan szép, de sok botanikai érdekességet is rejt.

Tovább a kastély oldalára >>

Csodahelyek Budapest környékén (térképpel)
Gödöllői Királyi Kastély

Mogyoródi Faluház 

A mogyoródi Faluház több mint 400 kiállítási tárggyal várja azokat, akik örömmel megismernék a paraszti élet sokszínűségét. Megtekinthetjük a mogyoródi népviseletet, az egykori lakószoba berendezését, illetve az 1900-as évek elejéről származó írásos emlékeket. A Faluház felkeresését azoknak ajánljuk, akik Mogyoród, Veresegyház vagy Gödöllő környékén kirándulnak, és programot keresnek a Királyi Kastély vagy a Medveotthon felkeresése mellé. 

Dányi Horgásztó 

A horgászok nagy kedvence a Dányi Horgásztó, ahol akár egy egész napot is eltölthetünk, miközben horgászunk, piknikezünk, vagy akár kártyázunk egy pléden, amíg a család többi tagja a horgászbotokat bűvöli. A haltelepítéseknek köszönhetően ez a környék egyik legjobb horgásztava, többek között pontyot, keszegféléket, amúrt, kecsegét, csukát, süllőt, busát, és harcsát is foghatunk. Igazi hangulatos szabadtéri program természetkedvelő családoknak, magányos horgászoknak, és kezdő pecásoknak. 

Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület 

A Merzse-mocsár Budapest 17. kerületének háborítatlan részén fekszik, területén igazi növényritkaságok, és gazdag madárvilág várja a kirándulókat. A 40 hektáron fekvő tanösvényt érdemes végigjárni, a mocsár területén kiterjedt nádas, és sásos figyelhető meg. A nyulak, őzek és rókák mellett kétéltűekkel és hüllőkkel is lehet találkozni. Miután felmásztunk a fából épült kilátótoronyba, piknikezhetünk egyet a közeli tisztáson. 

Fóti-Somlyó tanösvény

A 3500 m hosszú tanösvény a fóti Fáy-présház mellől indul, és a lepkés állomásjelzést követve 2,5 óra alatt bejárható.

Csodahelyek Budapest környékén (térképpel)
Fóti-Somlyó tanösvény

+ 1 Váci ártéri tanösvény

Szuper kirándulóhely (lehetne) a Váci ártéri tanösvény, ahol egy pallósor vezet végig a mocsárban és a nádasban. A képek alapján a fából készült palló egyáltalán nem biztonságos és csak remélni tudjuk, hogy mihamarabb sikerül felújítani, rendbe tenni, hogy a kirándulók mihamarabb birtokba vehessék.

Az összegyűjtött csodahelyek Budapest környékén, szabadon variálhatók egymással, közülük többet akár egyetlen nap alatt is felkereshetünk. A tanösvények, faluházak, kastélyok, túraútvonalak és állatbarát helyszínek garantáltan színesebbé teszik majd a napunkat, annál is inkább, mert nem kell hozzájuk sokat utazni a fővárosból. 

Bár az utazás önmagában is élmény, a kocsiban töltött hosszú órák helyett minőségi időt tölthetünk a friss levegőn, egymás társaságában, fényképezőgéppel a kezünkben! Ezeket nevezzük mi igazi csodahelyeknek! 

Budapest környéki csodahelyek térképen

A lista persze nem teljes, kommentben várjuk a további tippeket, ötleteket!

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek, pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.