Top 5 program és látnivaló Hévízen, a 4 évszakos városban

Top 5 proram és látnivaló Hévízen

Amellett, hogy Hévíz Magyarország egyik első számú turisztikai célpontja az Európában egyedülálló természetes tőzegmedrű melegvizű tava, a Hévízi-tó miatt, a város még számos érdekességet tartogat számunkra. Mutatjuk, melyik az az 5 program és látnivaló Hévízen, ahol felejthetetlen élményeket szerezhetsz az év minden napján.

Top 5 program és látnivaló Hévízen

Hévízi-tó

Hévíz hallatán biztosan először a Hévízi Gyógytó jut eszedbe, a világ legnagyobb vulkanikus eredetű, tőzegiszapos, biológiailag is aktív, természetes termáltava, amelynek óriási mocsárciprusok és kínai ősfenyők szegélyezik a partját.

A 4,4 hektáros, néhol 38 méter forrásmélységű tavat ásványi anyagokban gazdag források táplálják, a tó vízhőmérséklete – a geotermikus energiának köszönhetően – nyáron 35-38 fok is lehet, de télen sem csökken 22 fok alá.

A Hévízi-tó további előnye, hogy a tavat körülölelő közel 40 hektáros erdő véd a széltől, a párolgó víz pedig tisztítja a levegőt, így por- és allergénszegény környezetben pihenhetünk. A gyógyvíz nem csak gyógyításra, de megelőzéshez és kikapcsolódáshoz is tökéletes választás.

A tóban gyönyörű tavirózsák úsznak, melyek közül a fehér színűek őshonosak, viszont az a tündérrózsa, ami Hévíz város szimbóluma lett, Lovassy Sándor kísérletének köszönhetően került a tóba. A tavirózsák szigorúan védettek, levelükhöz és virágukhoz érni tilos!

A Tófürdő szolgáltatásainak sorát sóbarlang, iszapmedence, parkfitnesz pálya, kerti sakk és malomjáték színesíti, a Festetics Fürdőházban pedig wellness részleg és terápiás centrum várja a vendégeket.

Belépőjegyek és nyitva tartás >>

Dr. Schulhof Vilmos sétány és Véderdő

A Hévízi-tó mellett a Dr. Schulhof Vilmos sétány is kihagyhatatlan látnivaló Hévízen, a sétány a tófürdő bejáratától egészen a hévízi sétálóutca végén álló télifürdő épületéig nyúlik.

A főbejáratnál található a Tó Tündére szobor, a rövid sétány egyik oldalán a Hévízi-tó fekszik, míg a másik oldalon a reumakórház 1870-es években épült épületei sorakoznak.

A tavat körülvevő Véderdőben platánok, égerek és mocsári ciprusok élnek, melyek árnyékában azonnal érezhető a mediterrán jellegű mikroklíma.

Sok helyen jártam már, de Hévíz még mindig az egyik nagy kedvencem és nem csak a fürdő miatt. Minden évben visszatérek és imádom. – Sz. Mónika, Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport

Top 5 program és látnivaló Hévízen
Dr. Schulhof Vilmos sétány

Tavirózsa tanösvény

A Hévízi-tó bejáratától kb. 5 perces sétára, az Ady Endre útnál indul a Tavirózsa tanösvény, amely nemcsak tavirózsákkal, hanem erdei gyalogúttal, lombkoronasétánnyal és kilátóval várja az érdelődőket. A nyári melegben érdemes kicsit hűsölni az árnyat adó lombok alatt, a tanösvény felfedezése az év minden napján nagy élmény.

Hévízen érdemes felkeresni a szépen kialakított Tavirózsa-tanösvényt, ami 2,2 km hosszan kanyarog Hévíz véderdejében, a tanösvény fő attrakciója a 15 méter magas Lombkorona-kilátó, amit szintén érdemes felkeresni! Kellemes, hűs séta a tanösvény bejárása, ami egyébként a Tófürdő mellett is elhalad! – Gy. Zsombor, Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport

Római kori Romkert

Az első és a második század fordulóján egy több, mint 1000 négyzetméter alapterületű kőépület állt a Romkert helyén, amelynek korábban meleg, langyos és hidegvizes medencéje is volt. Később az épület elpusztult, de a 3. században újjáépült, és egy Mithras szentély is állt mellette. A 4. században a szentélyt és az épületet újra lerombolták, majd az 5. század elején véglegesen elpusztult.

A Romkertnél található a Flavius Theodosius a dajkával szobor, amelyhez Hévíz egyik legismertebb legendája kapcsolódik.

A történet szerint Flavius Thedosius gyermekbénulásban szenvedett, dajkája minden nap imádkozott Szűz Máriához, hogy a kisfiú gyógyulását kérje. A Szűzanya ezt meghallgatta és válaszként forrást fakasztott. A forrásból egy egész gyógytó keletkezett, melynek vizében naponta fürdette a dajka a beteg Flaviust. A tavat ma Hévíz-tónak nevezzük.

Top 5 program és látnivaló Hévízen
Flavius Theodosius a dajkával szobor

A római kori Romkertet gyerekekkel is érdemes végigjárni, azonban célszerű kicsit borúsabb napon útba ejteni, mert igen kevés az árnyék.

Kerékpáros és vízi élmények

Kipróbálnád, milyen látnivalókat tartogat egy téli kenutúra a Hévíz-patakon? Evezz mesebeli tájakat idéző tavirózsák között, és élvezd a felröppenő vízimadarak és a táj látványát!

A Hévízi-tó fölösleges vizének nagy részét a Hévízi-lefolyó vezeti el, ahol akár kenuval is evezhetsz november vége és március eleje között (a vízimadarak védelme miatt csak erre az időszakra ad engedélyt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park).

Ha nem riadsz vissza a kerékpáros programoktól, két keréken is felfedezheted, melyek a legizgalmasabb látnivalók Hévízen és a város környéken. A városnéző túra során érdemes érinteni a Hévízi-tófürdőt és az azt körülölelő Véderdőt, a Hévízi-patakot, az angolnatelepet és a rómaiak örökségét, a Villa Rustica romjait.

A fürdő és a belváros hangulatos sétálóutcái, terei elvarázsolják az embert. Teljesen mindegy, hogy nappal van vagy este, olyan élettel teli a város, hogy nem fog unatkozni senki, aki ide ellátogat! – L. László, Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport

Aki nagyobb távot is szívesen teljesít, azt kellemes élményekkel ajándékozhatja meg egy Hévíz – Rezi vár (27 km), egy Hévíz – Keszthely (17,6 km), vagy akár egy Hévíz – Egregy (8 km) biciklitúra. Hévízen természetesen több kerékpárkölcsönző is található.

Szállást foglalnál Hévízen?

Látnivalók Hévíz környékén

Többnapos kikapcsolódást tervezel Hévízen, és szívesen feltérképeznéd a látnivalókat a város közelében? A környék számos izgalmas csodahelyet tartogat, természeti kincsek, kastélyok, várak és mesés kilátópontok teszik felejthetetlenné a látogatást. Szemezgess a tippjeink közül:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Szellő Mónika

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.