Kráfli, Hegyke, 700 ezer méh – Nyitott Porták kincsei a Zala-völgyében

Nyitott porták, Zala-völgye

A Zala-völgye szemtelen szarvasokat, mesés házi lekvárokat, süteményeket, vidám kismalacokat, ropogós töpörtyűt, izgalmas borokat és csodás panorámát tartogat számunkra. Tudni szeretnéd, milyen íze van a prószának, hogyan kell mézet pergetni és miért kell egy saját hegy Zalában neked is? Tarts velünk, máris mutatjuk, hogy a zalai dombok és a Zala-völgyi Nyitott Porták milyen élményekkel ajándékoznak meg.

A Zala-völgye tárt karokkal vár

Két napon át jártuk a Zala-völgyét, de már az első 5 perc elég volt ahhoz, hogy lássuk, olyan őszinte vendégszeretettel fogadják a messziről érkező kirándulót, amivel kevesen veszik fel a versenyt.

Éppen ezért azonnal magunkhoz akartuk ölelni a dimbes-dombos táj kilátóhelyeit, kézműves finomságait, állatos látnivalóit és a Balatontól nyugatra fekvő Zalai borvidék borait. Ha erre kirándulsz, garantáltan így érzel majd te is.

„Zalában mindenkinek van egy hegye”

Bármerre járunk az országban, mindenhol próbálunk beolvadni egy kicsit a helyiek közé. Így még közelebbről láthatjuk, hogyan élik a mindennapjaikat, milyen élményeket gyűjtenek, mik a kedvenc ízeik, látnivalóik, kirándulóhelyeik.

A Zala-völgyében az első, amit megtanultunk, az az, hogy Zalában mindenkinek van egy hegye. Igaz, hogy mindenki tudja, hogy itt inkább dombok vannak, mintsem hegyek, de boldogan tekintenek rájuk hegyként. Egy nagyobb domb akár sok-sok család hegye is lehet, és hogy ne felejtsük el ezt az örök igazságot, megkóstoltuk a Hegyke bort is, aminek a neve így értendő valójában: hegy-ke.

Zala-völgyi Nyitott Porták

Megtanultuk, hogy a sütemény, amit mi hájasnak hívunk, itt hájas kráfli névre hallgat, a prósza pedig a röszti, ami az ország más tájain harula, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert. Meghallgattuk a lakodalmas cukorperec és a kerekperec történetét is.

És hogy milyen repkedő állat idegesít a hangjával az éjszakai fénynél? Az bizony a büdösmargit, vagyis a poloska.

Napokig lehetne sorolni azokat az ízesen, vagy éppen vidáman csengő szavakat és kifejezéseket, amelyekkel a Zala-völgyben találkoztunk először. Ezekkel biztos, hogy csak akkor ismerkedsz meg, ha hozzánk hasonlóan sátrat versz Zalában.

Mik azok a Nyitott Porták?

A Zala-völgye gazdái, helyi termék előállítói, és agroturisztikai szolgáltatói létrehozták a Zala-völgyi Nyitott Porták csoportját, ahol a közös cél, hogy minőségi, helyben előállított termékekkel és színvonalas szolgáltatásokkal lássák el a környékbeli lakosokat, valamint az ide látogató vendégeket.

A gazdák rendszeresen hirdetnek meg nyitott napokat és eseményeket az érdeklődők számára, de több gazda a megadott időpontokon túl is fogad vendéget külön bejelentkezés alapján.

Bármelyik lehetőséggel élsz, alkalom nyílik arra, hogy beleláss az egyes porták életébe, tevékenységébe, és természetesen izgalmas kulisszatitkok nyomába is eredhetsz.

10+ ok, amiért Zalában a helyed

Kíváncsi vagy, mi milyen titokra, érdekességekre bukkantunk? Élményeink alapján megpróbáljuk meghozni a kedvet egy kis zalai felfedező körúthoz. Bár ennél jóval több porta van, mi 12-vel kerültünk közelebbi kapcsolatba.

  • Mi kertünk porta – Ha itt ismerkedsz meg a kenyérsütéssel, többé sosem lesz kérdés számodra, hogyan készül Mikla Gabi szívvel-lélekkel és különféle magvakkal ízesített, gőzölgő házi kenyere.
  • Csáford-völgyi Natúr porta – Választ kapsz arra, mi a különbség a szirup és a szörp között, és a smoothie garantáltan felkerül a kedvenc egészséges finomságaid közé.
  • Farm Inn Fogadó – Házias, de mégis rendhagyó ételek, kedves kiszolgálás, fantasztikus akácszörp. Ne hagyd ki az éttermet, amelynek a legnagyobb vonzereje, hogy mindig abból főznek, amit éppen a kert kínál nekik.
  • Zsankó Kistermelői Gazdaság – Zsankó Norbert személyisége annyira szerethető, hogy biztosan visszatérsz hozzá, ha már egyszer jártál a portáján. Az autentikus ízek, a füstölt áruk és a fűszerek mellett a duroc és a magyar őshonos mangalicák társaságát is biztosan élvezni fogod.

  • Békés Harcos Udvar porta – A legkevésbé lesz itt szó harcról. Kipróbálhatod, milyen egy egyéni hangterápiás kezelés, a női jóga, a csoportos hangfürdős relaxáció tibeti hangtálakkal, a Hatha vagy éppen a power jóga.
  • LídRind porta – Szívesen megismerkednél a marhahús feldolgozás folyamatával? Semmi pénzért nem mondanál le az elkészült termékek elfogyasztásáról? Tarsoly Lídia sok érdekességet és finomságot tartogat számodra!
  • Pitypang porta – Elérkeztünk a házi lekvárokhoz. No nem csak a szokványos ízekhez, hanem a bonbonmeggyhez és a citromfüves eperhez. A portán a lekvárfőzés rejtelmeihez is közelebb kerülhetsz.
  • Dóka Éva Pincészet – A Zala-dombság mesés panorámájában gyönyörködnél egy (vagy több) pohár borral a kezedben? Ez a porta lesz az egyik kedvenced. Borkótolón, pincetúrán és borvacsorán is részt vehetsz a porta gazdáinak szervezésében.

Szarvasetetés, biciklizés, 700 ezer méh

Nagyon szeretjük azokat a csodahelyeket, ahol a szolgáltatásokat összekapcsolják egymással, ezáltal még több élményhez juthatunk.

Remek példa erre a Pálos Resort, ahol kipróbálhattuk, mennyire kényelmes az úgynevezett „safari lodge” szállás, emellett még a portán élő szarvasokat is kézből etettük. Ezt te is megteheted, a szarvasok sosem mondanak nemet egy szép kerek almára.

Bejárnád kerékpárral a környéket? Arra is van lehetőség.

A Keszler birtok portán Keszler Viktor borász a maga szerény fellépésével bevezet a zalai borok rejtelmeibe. Itt nincs térerő, végre magad mögött hagyhatod a hangos, rohanó napokat, és kirándulhatsz a közeli dűlőkön is. Mi még azt is láttuk a portán, hogyan főz Farkas Richárd séf sparthelten és bográcsban.

Miután a Skapér Méhészet portáján megtudod, hogyan zajlik a mézcsurgatás és a mézpörgetés, különféle mézeket kóstolhatsz, és tesztelheted az apiterápiás kezelés jótékony hatásait.

Képzeld, 10 méhcsalád 700 ezer tagjai lesi, hogyan érzed magad az apiterápiás házban.

A Gyógynövények völgye portán közelebb kerülhetsz az illóolajakhoz, illatos vizekhez, gyógynövény teakeverékekhez és természetesen magukhoz a gyógynövényekhez is. A porta kedves gazdái beavatnak a bodzás méz, az adalékmentes gyümölcslevek és a fűszerolajok készítésének rejtelmeibe is.

Még több látnivaló és kirándulóhely a Zala-völgyében

A Nyitott Porták szerveződés magára vállalta, hogy elkészíti a Zala-völgyének térképét gyalogtúrázók számára, sőt, a jelzések felújítása és a felfestés napjainkban is zajlik. A kijelölt útvonalak gyalogosan, futva vagy MTB kerékpárral is használhatóak.

A népszerű hazai célpontok közül Sümeg, Tapolca, a Kis-Balaton, Keszthely és Hévíz is kényelmes, rövid autóútra fekszik.

Zala-völgyi Nyitott Porták

Egyáltalán nem vagyunk elfogultak, ha azt állítjuk, a Zala-völgyének kincsei nem férnek bele 1-2 napba. Akár egy hosszú hétvégére érkezel, akár hosszabb idő áll rendelkezésedre, hogy felkutasd a környék látnivalóit, nem fogsz unatkozni.

Zalába bármikor érdemes visszatérni, csak ajánlani tudjuk, mint úti célt. Mi megyünk még, eldöntöttük – vagy ahogyan Zalában mondják: „Ez már alma”.


Élményeinket egy sajtóút során szereztük a Nyitott porták és reginaparti szervezésében.

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Kráfli, Hegyke, 700 ezer méh – Nyitott Porták kincsei a Zala-völgyében” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.