A rejtőzködő Vaskapu, Esztergom panorámás kirándulóhelye (babakocsival is)

Vaskapu, Esztergom

Panorámás kirándulóhelyet keresel, ahol nincs tömeg, és babakocsival is kényelmesen megközelíthető? Irány a Vaskapu 404 méter magas hegycsúcsa, ahonnan mesés kilátás nyílik Esztergomra, a Garam torkolatára, a Dunára és a szomszédos Párkányra.

Milyen élményeket tartogat Vaskapu?

Az Esztergom óvárosától keletre található hegycsúcs a Visegrádi-hegység része, a Maróti-hegyek legalacsonyabb tagja. Talán nem innen nyílik a legszebb kilátás a térségre, de olyan rejtett kirándulóhely, ahol nem hemzsegnek a turisták, és a tájat szemlélve még érződik a természet közelsége.

A kilátópont aszfaltúton kényelmesen megközelíthető a Vaskapui úton keresztül, a táv csupán 3,7 km. Mi ezen a szerpentines útvonalon szeretünk felsétálni, mert gyalogosan is csak 50 perc az út. Teszteltük, motorral is kényelmesen lehet felmenni, ahogyan a babakocsi kerekei előtt sem lesznek komolyabb akadályok (a kátyúkon kívül). Van egy másik útvonal is, ebben az esetben Esztergomból a zöld sáv turistajelzést kell követni.

A hegycsúcsra érve az Esztergomi Turista Egyesület vezetőjéről, Brilli Gyuláról elnevezett menedékház fogad, amelynek panorámás éttermében megpihenhetünk a séta után.

A turistaháztól kb. 50 méterre található Szűz Mária életnagyságú szobra, amelyet 1921-ben állítottak a román megszállás elmúlásának emlékére.

A menedékháztól csak 3 perces sétára fekszik a Vaskapu kilátópont, ahonnan csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra. A fakorlát mellől felfedezhetjük Esztergom óvárosát, a Bazilikát és az alattunk elterülő dimbes-dombos részeket is.

Aki távcsövet is hoz magával, az közelebbről is szemügyre veheti a város nyüzsgő utcáit, a Bazilika kupolakilátójában álló embereket, és a Dunán haladó hajókat, kajakokat, kenukat.

Hasznos tudnivalók

  • Vaskapu minden évszakban ingyenesen látogatható.
  • A kilátópont megközelítése gyerekek számára sem tartogat nehézségeket.
  • Babakocsival a műúton jól lehet haladni.
  • Ezen az útvonalon útközben nincs mosdó és vízvételi lehetőség.
  • A kirándulóhely kutyabarát, de a kutyák csakis pórázon sétálhatnak, a vonatkozó szabályok betartásával.   
  • A Brilli Gyula menedékházban étterem működik, a mosdóhasználat a vendégek számára ingyenes. A hely kutyabarát.

Foglalj szállást a közelben!

Top 10 látnivaló Vaskapu környékén

Még több esztergomi látnivaló és program érdekel? Szemezgess a weboldalunkon tippjeink közül, vagy nézelődj a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportunkban!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.