Babits Mihály, Balassa Bálint, Bazilika, Botticelli – városnézés Esztergomban

Hol vannak már azok az idők, amikor Esztergom városát kizárólag a bazilika miatt látogattuk? Persze hazánk legnagyobb egyházi épületét továbbra is kötelező felkeresni, ám mellette számos egyéb történelmi, kulináris és szabadidős programmal, látnivalóval vár mindenkit a város. A VisitEsztergom most megmutatta nekünk a legjobb helyeket, tartsatok Ti is velünk: irány Esztergom!

Gasztrokalandok Esztergomban

Az esztergomi városnézést ajánlott a Széchenyi téri Tourinform Irodában kezdeni. A 19. századi épületben található, nemrég átadott irodában nemcsak információt és prospektusokat gyűjthetünk, hanem megvásárolhatjuk a várost népszerűsítő EGOM feliratú pólókat, a Dorko márkával közös ruházati kollekció darabjait és egyéb ajándéktárgyakat is.

Piac és Piac42

Üde színfolt a belvárosban a májusban nyílt termelői piac, amely trendi, modern külsőt és új funkciót is kapott. A hagyományos piaci termékek mellett kisebb üzletek is találhatók az U-alakú udvarban, és rendszeresen rendeznek gasztroesteket különböző tematikák mentén.

Ha itt jártok, ne hagyjátok ki a Piac42 Bisztrót sem (a Michelin-csillagos 42 Restaurant kistestvérét), ahol Barna Ádám séf ismét nagyot alkotott. A 2023-as magyarországi MICHELIN Guide kiadásában Michelin tányért, vagyis ajánlást kapott a bisztró, alig 4 hónap működés után. Gratulálunk!

TIPP: Az újragondolt bundás kenyeret és a közel-keleti ízesítésű lecsót kötelező megkóstolni.

Jókat és minőségit enni nemcsak a belvárosban, hanem a Prímás-szigeten is lehet. Itt épült fel az elegáns Grand Hotel Esztergom, ahol többek között a Világi Winery dűlőiről származó borokat is kóstolhatunk. Innen csak néhány lépés az Aquasziget, ahol kültéri szezonális és beltéri (élmény)medencék, különböző fajta szaunák (gyógynövényes fény és rózsa szauna), gőzfürdő, fitneszterem és Kneipp-taposó is várja a vendégeket.

Történelmi séta a Vízivárosban

Esztergom történelmi belvárosát bejárhatjuk egyedül, vagy csatlakozhatunk vezetett csoporthoz. Mi az Élő Történelem elnevezésű sétát jártuk be a Babits Színház művészei kíséretében, felelevenítve Babits Mihály Esztergomban töltött időszakát, itt született verseit.

Esztergom Vízivárosában sétálni felér egy történelemórával! A színes házakból, macskaköves utcákból álló városrész a Kis- és Nagy-Duna partján épült fel, itt található többek között a Balassa Bálint Múzeum és Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, a Keresztény Múzeum is.

Botticelli nyomában – Bazilika és Vármúzeum

Csönd van itt; csak egy-egy kocsi vagy talyiga
zörg föl a városból, s zeng a bazilika.

– Babits Mihály 1924: Dal az esztergomi bazilikáról (részlet)

Az Esztergomi Bazilika (teljes nevén Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház) jelenleg felújítás alatt áll, ám ezen idő alatt is látogatható. A 100 méter magas épület világviszonylatban is tekintélyes méretű, a kupolájából pazar panoráma nyílik a városra és a Dunára.

A bazilika szomszédságában található Vármúzeumra szintén érdemes rászánni az időt. 1934-ben került elő a török kori ágyúállásnak átalakított, törmelékekkel feltöltött egykori Fehér-torony, a magyar királyok és az esztergomi érsek díszes lakóhelye.

A törmelék bontása során először egy reneszánsz lépcsőt találtak, egy hét múlva már III. Béla oroszlános freskókkal díszített magánkápolnájába jutottak be a kutatók. Ezt követően magának a királynak a lakótornya is előkerült. Az egykori lakótorony földszintjén pedig ott volt az a 15. században kifestett tér (az ún. Studiolo), ahol a falakon a négy sarkalatos erényt megszemélyesítő, majd életnagyságú, négy nőalakot bemutató freskó kápráztatta el a szakembereket.

A Botticellinek tulajdonított freskók jelenleg restaurálás alatt állnak, és egyelőre nem látogathatók. A lakótorony tetejéről nyíló körpanorámát, a csodás kápolnát és a Szent István termet (az ország legépebben megmaradt XII. század végi lakóterét) azonban bárki megcsodálhatja. Ne hagyjátok ki az élményt!

Gasztrotipp: Prímás Pince

Tudtátok, hogy a Bazilika dombja alatt akár vacsorázni is lehet? A Prímás Pince Étterem és Boralagút a jelenlegi Főszékesegyházzal egy idős és közel 3000 négyzetméteres területen fekszik. Ideális helyszín lehet borkóstolókhoz (Kárpát-medence borvidékeit bemutató kínálattal) és családi, szakmai rendezvényekhez egyaránt.

+ TIPP: Bakancsos túrák Esztergom környékén

Ha Esztergomba indultok, ne maradjon otthon a túrabakancs sem! A VisitEsztergom kínálatában szervezett kirándulások is szerepelnek a könnyűtől erdei sétától a hosszabb panorámás túrákig.

ERDŐT ÉRINTŐ TÚRA (könnyű)

  • Túra hossza: 3,8 km
  • Időtartama: 1:30 óra
  • Szintkülönbség: 170 m
  • Túra útvonala: Széchenyi tér – Babits Mihály Emlékház – erdei séta- Széchenyi tér

VASKAPU CSÚCSTÁMADÁS (közepes)

  • Túra hossza: 5,7 km
  • Időtartama: 2:30 óra
  • Szintkülönbség: 274 m
  • Túra útvonala: Széchenyi tér – Vaskapu – Széchenyi tér

ERDŐ MERÜLŐ TÚRA (nehéz)

  • Túra hossza: 12 km
  • Időtartama: 5 óra
  • Szintkülönbség: 397 m
  • Túra útvonala: Széchenyi tér – Esztergomi körtúra csodás kilátással – Széchenyi tér

Fotók: csodahelyek.hu, visitesztergom.hu


Szponzorált tartalom.

Élményeinket egy study tour során szereztük, melyre a Tourinform Esztergom szervezésében került sor.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.