10+ program és látnivaló Sopronban, a hűség városában

Sopron, Tűztorony

Magyarország egyik legrégebbi városa számos élményt tartogat számunkra. Mutatjuk, melyik az a 10 emlékezetes program és látnivaló Sopronban, amit kár lenne kihagyni egy városnézés alkalmával.

10+ program és látnivaló Sopronban

Ha röviden szeretnénk jellemezni a várost, akkor csak annyit mondanánk róla, hogy Sopron szerelem első látásra bárki számára, aki gyalogosan fedezi fel a természeti és történelmi kincseit.

Séta közben mi magunk is rejtett csodahelyekre bukkantunk, ráadásul így még jobban érezhettük a város különleges hangulatát. Következzenek a kedvenc soproni látnivalóink.

Hűségkút

A soproni városnézést érdemes a városközpontban található Hűségkútnál kezdeni, a belváros népszerű látnivalói sétatávolságra fekszenek innen. Azt sokan tudják, hogy Sopron a hűség városa, azt azonban talán kevesebben, hogy a város a történelem során háromszor is bizonyította a hűségét.

1277-ben hűségét a magyar királyhoz, IV. Kun Lászlóhoz, 1921-ben a soproni népszavazással hűségét Magyarországhoz, és 1989-ben a Páneurópai Piknikkel hűségét Európához.

A díszkút és szoborcsoport a Kisvárkerületen áll. István bíró alakja a hűséget, Dr. Sopronyi Thurner Mihály a szavazócédulával a hazaszeretetet, Európé istennő alakja pedig a szabadságot jelképezi.

látnivaló Sopronban
Hűségkút

Tűztorony

A Tűztorony olyan látnivaló Sopronban, amelyet szinte biztos, hogy minden turista felkeres még akkor is, ha már járt itt korábban. A torony ugyanis Sopron városának szimbóluma, a rajta átvezető Hűségkapu pedig a belváros 2000 éves történelmének állít emléket.

A torony római alapokon nyugszik, hengeres része középkori, erkélye és óratornya reneszánsz, kupolája pedig barokk.

A közel 200 csigalépcső megmászása után bámulatos kilátást kapunk jutalmul, a körerkélyről rálátni a belvárosra és a Sopront körülölelő Löverekre, tiszta időben pedig az Alpok közeli vonulatainak is integethetünk.

10+1 toronykilátó mesés panorámával >>

A soproni Zöld kő

Természetesen mi is megkerestük a híres soproni Zöld követ, amelyhez egy legenda is kapcsolódik.

Sok utazó dicsekedett egykor, hogy Sopronban is megfordult, azonban ha a legendás Zöld kő pontos helyét nem tudta megmondani, nem hitt neki senki. Az eredeti kő a Soproni Múzeum régészeti gyűjteményében található, stilizált másolatával azonban bárki készíthet egy közös képet a kő egykori feltételezett helyén.

A kő a Tűztorony lábánál található, 2 perces sétára a város főterétől.

A legendás soproni Zöld kő

Fő tér

Ha a Tűztoronyból már megcsodáltuk a belváros színes épületeit, templomait és történelmi kincseit, érdemes tenni egy sétát a főtéren is. A Fő tér alaprajza és épületeinek elhelyezkedése a XIII. század óta változatlan.

A tér minden épülete műemlék, közepén a Szentháromság-szobor áll. A Tűztorony mellett itt található még a Városháza, a Patika-ház, a Gambrinus-ház, a Kecske-templom, a Kossow-ház, a Fabricius-ház, a Generális-ház és a Storno-ház is. Utóbbi a város egyik legszebb palotája.

Várfalsétány

A mediterrán hangulatú várfalsétány a római kor óta, 1700 éve álló várfalak mellett halad, meghatározva a történelmi belváros arculatát. Az egykori várárokban vezető sétány információs táblái a városfal történetéről mesélnek.

A félköríves kis rondellák szintén a római korból maradtak ránk, felfedezésüket a gyerekek valódi felfedezőtúraként élik meg.

A sétány nem túl hosszú, mégis érdekes látnivaló Sopronban, annál is inkább, mert a várfal teljesen beépült a városképbe. Bár a fal mellől (mint pl. a visegrádi várban) nem élvezhetjük a panorámát, ez egy cseppet sem von le körút értékéből.

Múzeumkörút Sopronban

Ha csupán a múzeumok miatt érkezik valaki Sopronba, akkor is többnapos programmal érdemes számolni anélkül, hogy más látnivaló is színesítené a programot. Érdemes tehát az érdeklődésünknek megfelelően szemezgetni a kínálatból.

Kiemelnénk néhány érdekességet, a teljesség igénye nélkül:

  • Forum Scarbantiae: Sopron belvárosa alatt négy méter mélyen a római kori Scarbantia romjai húzódnak. A Tourinform iroda alatt a scarbantiai fórum déli részletét tekinthetjük meg.
  • Patika-ház: A XVII. század közepétől már az egykori Fehér Angyal patika működött az épületben, a gyűjtemény az egykori gyógyszertár belső képét, illetve a város egyéb gyógyszerészeti és orvosi emlékeit mutatja be.
  • Macskakő Gyermekmúzeum: A tárlaton a gyerekek játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát, pl. múlt századi játékokkal játszhatnak, és beülhetnek egy száz éves iskolapadba is.

Patika-ház

Taródi vár

A Taródi-vár izgalmas látnivaló Sopronban, az építmény különlegessége, hogy – kis túlzással – egyetlen ember építette. Taródi István várát Bagolyvár néven is emlegetik.

A több mint 4000 négyzetméter alapterületű vár felépítésén Taródi István egész életében dolgozott, a kiállított tárgyak a keze munkáját és lelkes gyűjtését dicsérik.

Károly-kilátó

A 23 méter magas, terméskőből épült Károly-kilátó 398 méter magasan fekszik Sopron határában, a Lővérek városrész erdeiben.

Az emelvény tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környékre, látható innen a közeli tv-torony, Sopron belvárosa, Balf, Nagycenk, és a távolban felfedezhetőek a Schneeberg és a Rax vonulatai, illetve a Fertő tó is. 

Kőhalmy Vadászati Múzeum

A Károly-kilátó szomszédságában található a Kőhalmy Vadászati Múzeum, ahol interaktív eszközök segítségével ismerhetjük meg környezetünk természeti értékeit, a parkerdő állat- és növényvilágát, a terület vadállományát és Kőhalmy Tamás hagyatékát.

Kőhalmy Vadászati Múzeum

Boszorkány Meseösvény

A Károly-kilátó parkolójától indulva a felfelé vezető úton található a Boszorkány Meseösvény, ahol ügyességi és logikai feladatok közben ismerhetik meg a gyerekek a Soproni Parkerdő Kecske-patak legendáját.

Még több meseösvény hazánkban >>

Egy mesebeli faházikó várja a gyerekeket, ahol térképet és pecsétgyűjtő füzetet szerezhetnek. Innen indul a 8 állomásos elvarázsolt meseösvény, amelyen boszorkányok és tündérek kísérnek minket végig.

Sörházdombi-kilátó

A Sörházdombi-kilátó ingyenesen látogatható kirándulóhely, gyerekekkel és kutyával is érdemes célba venni.

A Lővérek 300 méter magas dombján álló 8 emeletes kilátó tetejéről megfigyelhetjük a Taródi-várat, gyönyörködhetünk Sopron és a Fertő tó látványában, a Soproni-hegység erdőiben, valamint Ausztria irányába is ellátni.

Soproni Botanikus Kert

A 17 hektáros Soproni Botanikus Kertben egy 16 táblából álló tanösvény mutaja be a Soproni Egyetemen folyó erdészeti és faipari képzést és a kert látnivalóit.

Mintegy két tucat jegenyefenyő fajt, harmincnál több lucfenyőfélét, több mint harminc borókafajt, borbolyákatés több száz lombhullató fafajt és cserjét.

A tanösvény szabadon látogatható a botanikus kert nyitvatartási idejében: nyáron 8.00 és 20.00 óra között, míg télen 8.00 és 16.00 óra között.

Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont

Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark minden korosztály számára tartogat érdekességeket.

A főépület termei interaktív eszközökkel szemléltetik az erdei életközösséget, míg a vadaspark fahíd-sétányáról kényelmesen megismerhetjük a vadaspark állatait, a dám és gímszarvasokat, őzeket, muflonokat, vaddisznókat és az apróvadfajokat.

Programtippek Sopronban

Aki Sopronban olyan szabadidős programot keres, ami lendülettel és adrenalinnal ajándékozza meg, az biztosan nem fog csalódni. A Lővér Kalandparkot, a Sopron Gokartot és a Soproni Bobpályát mindenképpen érdemes felvenni a listánkra.

Részt vehetünk tematikus és ingyenes sétákon is, a séták alkalmával megismerhetjük egy kis részletét Sopronnak, a nagy múltú városnak. A soproni borvidék titkai mellett megcsodálhatjuk a város tornyait és betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé.

A kirándulás szerelmeseinek a Károly-kilátó és a Sörházdombi-kilátó mellett ajánljuk a közeli Várhely-kilátó, a Béke-kilátó, a Magas-bérci kilátó és az Ó-Hubertusz kilátó felkeresését is.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.