10+1 toronykilátó, amely mesés kilátással ajándékoz meg

Nem tart vissza a lépcsőzés gondolata attól, hogy tiéd legyen egy kilátó csodaszép körpanorámája? Összegyűjtöttük, melyik az a 10+1 toronykilátó, ami amellett, hogy különleges panorámával fogad, izgalmas kulisszatitkokkal és látványelemekkel teszi színesebbé a kirándulást.

10+1 toronykilátó, ami különleges panorámával fogad

Püspökvár, Győr

A győri Püspökvár az államalapítás korában épült vár, az épület ma is a győri püspökség székhelye. A csonka toronyban megismerhetjük a Püspökvár építésének történetét, illetve megnézhetjük a győri püspökök portréit és címereit. A legfelső szinten Győr városképe tárul elénk a 19. század végén és az 1960-as években készült felvételeken.

A toronykilátó, amely belépőjegy vásárlása után látogatható, a város egyedülálló panorámájával ajándékoz meg.

Hogyan töltsünk el 3 napot Győrben? >>

Hogyan töltsünk el 3 napot Győrben?

Toronykilátó, Budapest-Belvárosi Főplébánia-templom

2020-ban izgalmas turisztikai attrakcióval bővült Budapest látványosságainak sora, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyaiban kilátótereket alakítottak ki.

A tornyokból új nézőpontból csodálhatjuk meg Budapest látképét. A déli toronykilátóból a Kossuth Lajos utcát, az Erzsébet-hidat, a Gellért hegyet, a Citadellát, és a Rudas fürdőt, míg a Liszt Ferenc toronyból a Várkert Bazárt, a Budai Várhegyet, és a Mátyás templomot láthatjuk.

Egyik toronyból a másikba egy sétányon jutunk át, a homlokzat falára egy time-lapse videót vetítenek. A videó a templom eltolásának legendáját, Mátyás király és a templom kapcsolatát, Ferenc József királyi esküjének történetét, valamint Szent Gellért életét és halálának történetét mutatja be.

A toronykilátó a déli toronyból lifttel, vagy csigalépcsőn közelíthető meg, a lejutás a Liszt Ferenc toronyból csak lépcsőkön lehetséges.

12 legendás hely Budapesten >>

Toronykilátó, Lillafüredi Palotaszálló

A legendás lillafüredi Palotaszálló már önmagában is mesébe illő látványt nyújt, azonban azt kevesen tudják, hogy tornyába titokzatos csigalépcső vezet.

Mielőtt felérnénk a toronyba, egy szobában találjuk magunkat, ahol egy kiállítás a kastély történetével ismertet meg bennünket. A szállodában a második világháború idején hadikórház működött, ezután az épület 40 évig SZOT-üdülőként üzemelt. Érdekesség, hogy József Attilát a táj szépsége ihlette az egyik legszebb magyar szerelmes vers, az Óda írására.

Top 10 látnivaló Lillafüreden >>

A Palotaszálló tornyából láthatjuk a Hámori-tavat, a tavon ringatózó csónakokat, és a környező hegyeket is, éjszaka pedig Hámor község kivilágított utcáiban gyönyörködhetünk. 

A toronykilátóba szállóvendégként van lehetőségünk ellátogatni.

Panorámajárda, Debreceni Református Nagytemplom

A Debreceni Református Nagytemplom népszerű turisztikai látványosság, az ország egyik legnagyobb református temploma. A templomban a Vizsolyi Biblia eredeti példányát és Kossuth székét is megtekinthetjük.

15 bakancslistás élmény Debrecenben >>

Igazi kuriózum, hogy bebarangolhatjuk a Nagytemplom padlásterét is, ahol megnézhetjük a Rákóczi-harangot és végigsétálhatunk a két torony között húzódó Panorámajárdán is. Innen Debrecen főtere mellett a Víztorony, és a Nagyerdő is jól látható.

TV torony kilátó, Kékestető

Kékestetőn, Magyarország legmagasabb pontján, 1014 méteres magasságban található a TV torony. A 180 méteres toronykilátó alsó szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz található, ahonnan – amellett, hogy a csodás körpanorámában gyönyörködhetünk – tiszta időben a Tátra vonulatait is láthatjuk.

Látnivalók Kékestető környékén >>

A kilátó egész évben látogató, belépőjegy megváltását követően.

Tűztorony, Sopron

A Tűztorony Sopron emblematikus építménye, a torony 58 méter magasból tekint le a városra. Körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Lővérekre.

Érdekességek:

  • A kupolán található kétfejű sas a Sopronban zajlott koronázások emlékét őrzi.
  • Egykor a Tűztoronyban szolgálatot teljesítő őrök jelezték, ha tűz ütött ki valahol, vagy ha ellenség közeledett.
  • Egészen 1829-ig a toronyőrök voltak a városi zenészek is, a XIX. század végéig kürtszóval jelezték az idő múlását.
  • A Tűztorony mellett található a Hűségkapu, amely az 1921-es népszavazásnak állít emléket.

Tudtad? 1921. december 14-16-án, a Sopronban és környékén megtartott népszavazáson a többség a Magyarországhoz való tartozás mellett döntött. Azóta nevezik Sopront a hűség városának.

Toronykilátó, Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Nyíregyháza egyik legismertebb épülete. A katolikus templom tornyában épült toronykilátó 94 lépcsőfok leküzdése után tekinthető meg. Ez a kilátó a város egyetlen olyan pontja, ahonnan madártávlatból szemlélhetjük a főteret.

Hogyan töltsünk el 3 napot Nyíregyházán? >>

A kilátó ingyenesen látogatható. Ha az ajtó zárva lenne, a sekrestyéstől kérhetjük el a kulcsot.

Bory-vár tornya

Székesfehérvár legszebb látnivalója, a Bory-vár az Öreghegy városrészben, Máriavölgyben található. A műalkotás az egyik legnagyobb olyan épület a világon, melyet ember egymaga alkotott, a “székesfehérvári Tádzs Mahal”-ként is emlegetik, mint az örök szerelem jelképét.

A vár legmagasabb tornyába feltétlenül érdemes felmászni, mert – bár a város panorámája nem olyan varázslatos – a vár kertje mesés látványt nyújt a magasból.

Nagyerdei Víztorony

Debrecen különleges csodahelye a teljesen megújult Nagyerdei Víztorony, amely modern külsővel, és izgalmas szolgáltatásokkal vár. Tesztelhetjük a 13 méter magas mászófalat, de akár fel is lépcsőzhetünk a torony tetejére, ahonnan 34 méter magasból szemlélhetjük a város látnivalóit.

Esténként a víztornyot kivilágítják, ezért mindenképpen tegyünk erre egy sétát sötétedés után.

Siófoki Víztorony

A Siófoki Víztorony Siófok és a Dél-Balaton jelképe, az emblematikus épületet évente több ezer kiránduló keresi fel a páratlan balatoni panoráma kedvéért.

A torony tetejéről látható a Badacsony, a Tihanyi-félsziget, a Somogyi-dombság, Siófok belvárosa és a Balaton-parton álló óriáskerék is.

A Siófoki Víztorony legfelső szintjén található forgópadlós élményközpontnak köszönhetően egyhelyben ülve, egy csésze kávé társaságában lehetőségünk nyílik a teljes körpanoráma megtekintésére.

Elolvasom az élménybeszámolót >>

Margitszigeti Víztorony

Bár a Margitszigeti Víztorony csak szezonálisan tart nyitva a nyári időszakban, természetesen nem hiányozhat a listánkról. A torony a sziget emblematikus épülete, a 107 éves műemlék víztorony a legöregebb és a legnagyobb az országban.

Tetejéről 33 méter magasságból csodálhatjuk meg Budapestet, a kilátásért 152 lépcsőfokot kell megmásznunk.

Margitszigeti Víztorony


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter, Instagram

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.