Panoráma körtúra a kesztölci Kétágú-hegy szirtjein

Kétágú-hegy

Az Esztergom és Budapest között húzódó Pilis hegység egyik legszebb hegyvonulata a Kesztölc fölött meredeken magasodó mészkő sziklaszirtek. A Kétágú-hegy bal oldali, nyugatabbra fekvő része a Fehér-szirt, a jobb oldali, hosszan elnyúló vonulat pedig a káprázatos panorámát rejtő Öreg-szirt nevet viseli.

Túra a kesztölci Kétágú-hegy szirtjein

A Kétágú-hegy megközelítése

A túra kiindulópontja a falu központjában található Szabadság tér, mely Budapesttől körülbelül egy órára található. Kesztölcre sajnos nincs közvetlen tömegközlekedés: a Nyugati pályaudvarról induló vonatról Leányváron kell átszállni buszra. Az autóval érkezők a Szabadság téren tudnak parkolni.

A túra útvonala

A Szabadság térről indulva, a Temető utca felé vezető zöld jelzésű útvonalat kell követni, melyen lassú emelkedő után eljutunk a falu katolikus templomáig.

Nem gondoltuk volna, hogy a túra útvonala a vaskapuval védett temetőn keresztül vezet, ezért először elsétáltunk a templom mellett, de hamar vissza is kanyarodtunk, mivel arrafelé túrajelzést nem találtunk.

A temetőből kiérve, zabolátlan szőlőtőkék mellett haladunk el, melyek emlékeztetnek a falu szőlőtermesztő múltjára, mára azonban már leginkább csak a megmaradt pincék árulkodnak Kesztölc korábbi borkultúrájáról.

Az úton szemben már láthatjuk a Kétágú-hegy szirtjeit. A betonút rövidesen balra kanyarodik, előtte Szent Orbán népies barokk szobrával találkozunk.

Csodálatos panorámát kínáló kilátópontok

A zöld túrajelzés egy idő után összefonódik az Országos Kéktúra útvonalával, melyen haladva eljutunk a szépen gondozott Pálos Gyógy- és Fűszernövénykerthez. Itt érdemes egy kicsit megpihenni és elmerengeni az elénk táruló csodás mészkőszirtek látványában.

A réti ösvény után egy kereszteződéshez érünk, ahol a zöld és a kék jelzésű túraútvonal szétválik. Mi egyenesen a zöld jelzésen folytatjuk tovább utunkat a Kétágú-hegy felé. Az ösvény először lankásabban, majd egy határozott jobb kanyar után meredeken kapaszkodik felfelé az Öreg-szirtre.

Útközben több helyen is érdemes megállni és elmélyedni a csodálatos panorámát kínáló kilátópontokon.

Túránkat továbbra is a zöld jelzésen folytatjuk, melyről egy rövid kitérő vezet a zöld háromszög jelzésű úton, a Kétágú-hegy legmagasabb pontjának (504 m) közelében lévő tisztásra, ahol káprázatos, 180 fokos panoráma tárul elénk a Dorogi-medencére.

Postás-út ösvénye

Visszatérve a zöld sávjelzésű útra, pihentető séta szakasz következik a hegy gerincén, amit érdemes kihasználni, ugyanis körülbelül negyedóra séta után élesen jobbra kanyarodva a zöld kereszt jelzésen folytatjuk tovább a túrát, az egyre meredekebben lejtő Postás-út ösvényén.

A néhol igen meredek, sziklás, kavicsos úton nagyon figyelni kell; ősszel a falevelek, télen a hó, tavaszodó időszakban pedig az olvadó avartakaró fedi el az apró és nagyobb kavicsokat, melyeken észrevétlenül is el lehet csúszni. Esős, ködös és fagyos időszakban nem ajánlott ezen a szakaszon leereszkedni.

A kalandos úton továbbra is mesés kilátásban lesz részünk, miközben impozáns sziklaszirtek mellett haladunk el, de sose felejtsünk el a lábunk elé nézni a morzsalékos ösvényen.

Elgondolkodtató, hogy milyen erőnlétben voltak a régi postások, akik ezen az útvonalon hordták gyalogosan a postát, Kesztölc és Pilisszentlélek között.

Az erdei feszületet és a lankás bozótost elhagyva egy kereszteződéshez érünk, ahol jobbra fordulva rátérünk az Országos Kéktúra vonalára.

Nyugodt, levezető séta következik a hegy szoknyaoldalában, ahonnan jobbra tekintve a méltóságteljes mészkő vonulatok alatt haladunk el, a balra elterülő látkép pedig még mindig elkápráztat bennünket.

Visszaérve a kék és a zöld sáv kereszteződéséhez, a kék jelzésen folytatjuk tovább utunkat, a falu irányába, egy ideig a már megtett szakaszon sétálunk vissza az aranyló rét és a gyógynövénykert mellett. Naplementében különösen pazar látványt nyújt mindkét természeti csoda.

A faluba visszaérve elhagyjuk a Kéktúra útvonalát, és az Esztergomi úton balra fordulva sétálunk vissza a Szabadság térre. Útközben a régi korok ipari városát idéző bányászemlékművel és bájos kis pincesorokkal találkozunk.

Hasznos tudnivalók

  • A túra nehézsége foka: közepesen nehéz.
  • Szintemelkedés 310 m fel és ugyanennyi lefele.
  • Táv: 9,4 km.
  • A sziklák alatt vezető ösvény meredek, kavicsos, morzsalékos, csúszós útszakasz, fontos, hogy megfelelő tapadású túrabakancsot válasszunk a túrához.
  • Szélsőséges időjárás esetén a túra nem ajánlott.
  • Vízvételre csak a túra első szakaszánál, a temetőben van lehetőség.
  • Gyerekek számára a túra meredek szakasza megerőltető lehet, ezért érdemesebb a közelben található könnyebb túrát választani, vagy csak a lankás részeken kirándulni, sétálni.
  • Kutyával is csak akkor ajánlott, ha bízunk a négylábú társunk érzékeiben, és tudunk rá figyelni.

Szállást keresel a közelben?

Látnivalók és kirándulóhelyek a közelben

Kesztölctől mindössze 15 perces autóútra fekszik Esztergom városa, melynek felfedezésére érdemes akár egy teljes napot szánni. A Pilis – Visegrádi-hegység pedig természeti kincseivel, történelmi emlékhelyekkel és számos túraútvonallal várja a kirándulni vágyókat minden évszakban.


Képek: Zdolik Krisztina

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.