A Hazug Leány meséje – A Lyánykő Nemti határában

lyánykő

Nógrád vármegyében, a Mátra északi lábánál Nemti felett magasodik egy közel 3 méteres különleges formájú homokkő szobor, a Lyánykő. A természet hozta létre, mégis annyira rendkívüli, hogy képtelenség nem csodát látni benne. Nem kell sokáig néznünk ahhoz, hogy képzeletünket megragadja, és máris mesét szőjünk alakja köré. Egy lány, kinek a lelke a szikla mélyén ragadt, és máig éneklni szomorú énekét.

Kőleány vagy Lyánykő?

Természetesen Lyánykő. Mondják így a Nemtiben élő palóc nagyöregek, kiknek köszönhetően máig fennmaradt népszokások, és történetek színesitik a palóc hagyományokat. E népcsoportra jellemző volt mindig a színes képzelet, a babonásság, a hiedelmek követése, s mindennek köszönhetően a számos mese, melyet reánk, utódjaikra hagytak. Ilyen történet a Lyánykő legendája is.

“Falu fölött áll egy leány,

Kőből lett az teremtve.

A kőszobrot maga a lány,

S hazugsága emelte.”

Egy lyány, kinek ismert jegye volt hazug mivoltja, egy nap ebédet vitt apjának a hegyre. De mire felért, az étek fele megfogyott, eltűnt belőle a hús. Az éhes édesapa hiába kérdezte szépen a lyányt, hová tűnt a tál java, az választ nem adott, csak értetlenül nézett, mint akinek fogalma sincs róla.

Az apa természetesen tudta, hogy ő volt, ki megette, s mikor rákérdezett, a hazug gyermek tagadta tettét, s hozzátette, ha hazudik, bizony váljon kősziklává. Amint kimondta szavait, azonnal sziklává dermedt.

Aki arra jár és jól fülel, a hegyen kavargó szél lágy ölén most is hallhatja síró, bánkódó énekét.

“Ott áll fenn a falu fölött,

Jajgat némán magában.

Most is dobog fájó szíve

A megdermedt sziklában.”

A Lyánykő megközelítése

Nem könnyű terepen, és nem egyszerű jelzések, vagy éppen azok hiánya mentén érhető el a különleges képződmény. Nemtiben, a Fenyves úton kell elindulni, majd azon körülbelül 1300 métert megtéve elérünk egy bal kanyarhoz.

Tájékozódási pontként szolgál a Fenyves út már erdei szakaszán egy elágazás jobbra, mely a Bánya-tetőre vezet. Nem fordulunk el ennek irányába, hanem továbbhaladunk, és az előbb említett bal kanyar ettől kb. 200 méter megtétele után érhető el. A kanyarban jobbra letérünk az erdő felé egy jól látható erdei úton, majd azon körülbelül 300 méter után jobbra elfordulunk a hegy irányába, és felmegyünk annak tetejére.

A fák között a magaslaton jól látható ösvény található. A Lyánykő a hegy Nemti felőli oldalán lesz fellelhető, azt kijelölt útvonal nem érinti, és ösvény sem vezet hozzá. A hegy gerincéről viszont észre lehet venni. Csak tapasztalt túrázóknak ajánlott megközelíteni.

Tipp: A Fenyves úton körülbelül 400 métert haladva egy jól megközelíthető, csodálatos panorámával rendelkező parkolót alakítottak ki a helyiek, ahol az autót lehet hagyni.

Fontos: Túráink során figyeljünk mind a természet adta, mind az épített csodáinkra. Ne szemeteljünk, és próbáljunk úgy kirándulni, hogy a látványosságokat még sok generáció élvezni tudja.

Látnivalók a közelben

Szállást keresel a környéken?


Képek: We Love Nógrád

A szerző további írásai a magyartajakmesei.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.