Szénégetők útja tanösvény – Gyerekbarát túraútvonal a Felső-Mátrában

Szénégetők útja tanösvény

A kristálytiszta mátrai levegő gyógyító hatását leginkább egy kellemes túra során élvezhetjük. Egy kényelmesen járható, szintemelkedést alig tartogató útvonalat ajánlunk, melynek része a Mátra élővilágát és múltját bemutató Szénégetők útja tanösvény, valamint a Bőgős-rét, amely kedvelt pihenő és piknikező helyszín.

Mátraszentimre

Hazánk legmagasabban fekvő, bájos hegyvidéki települése Mátraszentimre. A Felső-Mátrában található falvak, azaz Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Galyatető, Bagolyirtás és Fallóskút ma mind a 750-835 méter magasan található Mátraszentimréhez tartoznak.

Mátraszentimrén, közel 800 méter magasan egészen más a levegő minősége, és nyáron is kellemesebb az időjárás. A páratlan természeti adottságoknak, a gyönyörű környezetnek köszönhetően igazán feltöltődhetünk itt, sőt, sokan gyógyulási céllal érkeznek a Mátrába. Orvosilag igazolt a mátrai kristálytiszta levegő gyógyító hatása.

A következő kényelmesen járható útvonal nemcsak gyakorlott túrázók, hanem bárki számára ajánlott. A Szénégetők útja tanösvény állomásain fotókkal illusztrált táblák adnak információt a Mátra élővilágáról, az erdőgazdálkodásról és egy mini szénégetőt is megtekinthetünk. A túra végállomása pedig a népszerű pihenőhely, a Bőgős-rét.

Szénégetők útja tanösvény

A mátraszentimrei templom mellett haladó Széchenyi utcán, a kék + jelzést követve az erdőbe jutunk. Az utca végénél már láthatjuk a piros + jelzést is, valamint a Cserkő-bánya pihenőparkot. Nyaranta itt rendezik meg a Kerekerdő Színház előadásait, emellett kedvelt sütögető és piknikező helyszín.

A Szénégetők útja a Cserkő-bánya pihenőtől indul. A sötétszürke-fekete színű andezit, a „cserkő” keménysége, fagy- és kopásállósága miatt a mátrai üdülőhelyek jellegzetes építőanyaga. Az 1990-es évekig itt bányászták a nyersanyagot, a bányáról ismertető olvasható a kiépített pihenőhelynél.

Szénégetők útja tanösvény

Innen a piros kereszt turistautat követve, egy nagyjából 600 méteres ösvényen keresztül a végállomáshoz, a Bőgős-rétre jutunk.

  • A tanösvény hossza kb. 250 méter.
  • A gyönyörű fenyvesek és a kellemes árnyékot adó bükkösök között található Szénégetők útja tanösvény a Mátra állat- és növényvilágával, és az erdőműveléssel ismertet meg.
  • Az állomásokon 13 táblát találunk fotókkal és rövid ismertető szöveggel az alábbi témákról: fák, lágyszárúak, ehető és mérgező gombák, emlősök, madarak, rovarok, erdőművelés, erdőhasználat, vadgazdálkodás, aktív pihenés. 

A Szénégetők útja tanösvény és a Bőgős-rét

A Szénégetők útja a Bőgős-réten, a Felső-Mátra legismertebb, legkedveltebb pihenőhelyén ér véget. A hangulatos tisztáson asztalokat és padokat, esőbeállót, valamint kiépített tűzrakóhelyet találunk, így kiválóan alkalmas piknikezésre, nyársalásra is.

Bőgős-rét a nevét a hím szarvasbikák szeptemberben-októberben hallható jellegzetes hangjáról kapta. A bőgésnek nagy szerepe van a párzási időszakban, a hímek így hívják fel magukra a nőstények figyelmét. A riválisok hatalmas agancsainak összecsapása csak ezután következik.

Napjainkban szarvasok helyett a kirándulók, túrázók, hegyi kerékpárosok, családok kedvelt helyszíne, szabadidős programok népszerű célpontja.

Tájvédelmi körzetté nyilvánították természeti értékei, tájképi adottságai miatt. Az innen is bejárható tanösvényt Mátraszentimre Önkormányzata építtette, a rét szélén található kerékpáros pihenő a bringatárolókkal, és asztalokkal, padokkal pedig Egererdő Zrt-nek köszönhető.

A Piszkés-tető és a Darázs-hegy ölelésében található Bőgős-rét a főút mellett, turistautak és kerékpáros utak kereszteződésében található, könnyen megközelíthető. A Mátraháza–Pásztó műút mátraszentistváni elágazásának szomszédságában fekszik a rét, amely mellett megáll a távolsági busz is.

Gyalogosan Mátraszentimrére vissza a piros + vagy a piros sáv jelzéseken juthatunk. Galyatető-Piszkéstető felől szintén a piros sáv jelzésen közelíthető meg.

Szénégetők útja tanösvény

Kerékpáros útvonalak Bőgős-rétről

Családi kerékpározásra a Bőgős-rét mellett ( a főút másik oldaláról indul, a sorompó után) található erdészeti utat javasoljuk.

Az aszfaltozott erdészeti úton végig kellemes erdei környezetben, patak csordogálása mellett haladhatunk. Egy kis gurulást követően gyönyörű kilátópont következik, a Galyatető és a Cseternás-völgy mesés látványa tárul elénk. Kerékpározás közben élvezhetjük az erdő páratlan nyugalmát és a friss mátrai levegőt, az út végén pedig padokkal, asztalokkal kiépített pihenőhely és csodás panoráma várja a kirándulókat.

Ha a Bőgős-rétről induló sárga kerékpáros jelzésen elindulva, a nyírjes-bérci elágazásnál a kék jelzésbe csatlakozunk, a Rudolftanya, illetve Mátraalmás felé vagy Recsk felé tekerhetünk.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>

Érdekességek Mátraszentimréről

A mátrai falvakba az 1730-as években szlovák telepesek érkeztek, akik elsősorban üveggyártással és szénégetéssel foglalkoztak. Erre utalnak az akkori elnevezések is: Ötházhuta (Mátraszentimre), Fiskalitáshuta (Mátraszentlászló), Felsőhuta (Mátraszentistván). Szent István király halálának 900. évfordulóján, 1938-ban kapta meg új nevét a három település.

A Felső-Mátra szimbóluma, legrégebbi temploma a Három Falu temploma, melyet 1942-ben szenteltek fel. A települések önálló közigazgatási egységgé csak 1944-ben váltak, és egészen az 1960-as évekig a legeltető állattenyésztés és az erdőgazdálkodás volt a lakosok fő bevételi forrása. Mára fellendült a turizmus, tavasztól-őszig a túrázók paradicsoma a Felső-Mátra, télen pedig a mátraszentistváni Sípark a legnépszerűbb úticél.

Kipróbálnád a libegőzést? Alig 30 perces autóútra vár a Mátra Libegő!

További látnivalók a közelben

  • Három falu temploma
  • Sípark
  • Mátraszentlászló – Vörös-kő kilátó
  • Piszkéstető csillagvizsgáló
  • Galyatető díjnyertes kilátója


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Deák-Ember Ágnes

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.