7 különleges mézeskalács falu Magyarországon, ahol mézes élmények várnak

Örömmel sétálnál egy finoman illatozó, karácsonyi fényekbe öltözött mézeskalács falu házai között? Idén számos település készített mézeskalácsból havas mesevilágot, ahol a házak, templomok, apró fenyőfák, és a falura/városra jellemző hagyományok, illetve ünnepségek is megjelennek. Íme 7 mézes csodahely, amit érdemes célba venni az adventi időszakban.

7 mézeskalácsos élmény Magyarországon

Mézeskalács falu, Geresdlak

Nem mindennapi látványosság várja azokat, akik ellátogatnak az adventi időszakban Geresdlakra, ugyanis a kevesebb mint 800 lakost számláló Baranya megyei faluban idén is elkészült – immár tizennegyedik alkalommal – a legendás geresdlaki mézeskalács falu.

A mézeskalács falu valójában Geresdlak mása, megnézhetjük az illatozó falu házait, a templomot, a fákat, a kerítéseket, és a település fontosabb rendezvényeit is.

A mintegy 100 épület 70 kg liszt, 30 kg porcukor, 7 l méz, 300 tojás, 20 csomag fahéj, 10 kg margarin és fél kg szódabikarbóna felhasználásával készült el.

  • Mikor látogatható? Előzetes bejelentkezést követően Vízkeresztig bárki ingyen megnézheti.
  • Helyszín: 7733 Geresdlak, Hunyadi utca 21.

Még több csodahely Baranya megyében >>

Mézeskalács kiállítás, Csömör

A Csömöri Tót Hagyományaink Házában az adventi időszakban ismét látható lesz “A mi édes kis falunk” mézeskalács kiállítás. A mézeskalács birodalmat fényekkel világították meg, így talán még különlegesebb a hólepte falu látványa.

  • Mikor látogatható? Hétköznapokon 8 és 18 óra között, míg hétvégén 14 és 18 óra között lehet megtekinteni.
  • Helyszín: Csömöri Tót Hagyományaink Háza

Mini mézeskalács falu, Abádszalók

Mesébe illő karácsonyi dekorációt és mini mézeskalács falut készített az ünnepekre Abádszalók. A mini mézeskalács falu a helyiek és a városba látogatók nagy kedvence, a falu kivilágítva mutatja a legszebb arcát.

  • Mikor látogaható? Az adventi időszakban.
  • Helyszín: Abádszalók, főtér

A polgármesteri hivatal ablakában is különleges karácsonyi kompozíció fogadja a látogatókat, akik közelről is megszemlélhetik az apró házakat, a kisvonatot, a fenyőfákat, a hóembert és a „hóban” sétáló járókelőket.

Abádszalók nyáron a vízi élmények miatt bakancslistás város, karácsony táján pedig igazi csodahely az ünnepi fényeknek köszönhetően.

Zirci Mézeskalácsfalu

Évente változó tematikával teszi különlegesebbé az ünnepi készülődést a Zirci Mézeskalácsfalu. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház rendezésében megvalósuló kiállítás témája ezúttal a meseország.

  • Mikor látogatható? 2023. január elejéig.
  • Helyszín: Reguly Antal Múzeum

Sződligeti mézeskalács falu

Sződligeten a kalendáriumi ablaknyitások és a gyertyagyújtás mellett a mézeskalács falu is az adventi időszak részévé vált. Az advent a várakozásról és az ünnepre való készülésről szól, a kiállítás – ehhez igazodva – folyamatos változáson megy majd keresztül és karácsony napjára fog kiteljesedni. Érdemes többször meglátogatni, a kiállítás idén az otthon készített házikókat is befogadja.

„A „Mézeskalács falu” ötlet 2008-ban fogalmazódott meg bennem és elsőként valósítottuk meg Sződligeten, civil összefogással. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mintánkra nemcsak Magyarországon, hanem már több erdélyi településen is építkeznek, készülődnek az adventi időszakban.” – mesélte nekünk Szinte Edit, a”Mézeskalács falu” ötletgazdája.

  • Mikor látogatható? 2022. november 27. és 2023. január 6. között, 10–18 óráig
  • Helyszín: Sződligeti római katolikus templom, Szabadság tér

Megnéznéd a Sződligeti Mesetó varázslatos világát? >>

Mézes Hárskút

Nyolcadik alkalommal látogatható a Veszprém megyei Hárskúton a Mézes Hárskút mézeskalács kiállítás, amely a helyi lakosok és a környékbeli családok több mint 50 alkotását sorakoztatja fel. A megvilágított mesefalu egy fényekkel megvilágított terepasztalon áll a helyi művelődési házban.

  • Mikor látogatható? December 11.-től január közepéig.
  • Helyszín: 8442 Hárskút, Rákóczi u. 16.

Csodahelyek Veszprém megyében >>

Mesebeli Mézeskalácsváros, Monor

Második alkalommal épült fel Monoron a Mesebeli Mézeskalácsváros, amely illatozó karácsonyi házikókkal, emeletes házakkal, és a város nevezetes épületeivel várja a karácsonyi élmények szerelmeseit.

  • Mikor látogatható? 2022. december 21-ig.
  • Helyszín: Vigadó Kulturális és Civil Központ, első emelet


Kiemelt kép forrása: Depositphotos.com

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“7 különleges mézeskalács falu Magyarországon, ahol mézes élmények várnak” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.