Csodahelyek Karácsonyi Bakancslista – 15+ ünnepi élmény

karácsonyi vásárok

A forralt bor, a kürtős kalács, a bejgli, a forró tea és a mézeskalács illata biztosan téged is elvarázsol karácsony közeledtével, főleg akkor, ha ezeket a finomságokat egy ünnepi fényekkel díszített karácsonyi vásárban ízlelheted meg. Mi messzebbre merészkedtünk egy kicsit, így elkészült a Csodahelyek Karácsonyi Bakancslista, amely számos olyan élménnyel ajándékoz meg, amitől garantáltan karácsonyi díszbe öltöznek majd a hétköznapok is.

Csodahelyek Karácsonyi Bakancslista – 15+ ünnepi program a családnak

Utazz a Vál-völgyi Kisvasúttal, és találkozz a Mikulással!

A Vál-völgyi Kisvasút mozdonya és a vagonjai ünnepi díszben várják a gyerekeket, akik számos programon vehetnek részt. Találkozhatsz a Mikulással és a manókkal, kipróbálhatod a fakörhintázást, arcfestést, a lufihajtogatást, és megválaszolhatod a rénszarvas kvíz kérdéseit. A mesebeli fotósarok, a retro mesevetítés, és az óriás mesefigurák biztosan mosolyt csalnak minden gyerek arcára.

Közösségi élmények a Debreceni Adventen

Az advent négy hétvégéjén rendhagyó szabadtéri programokkal várják a látogatókat Debrecenben. A mesés adventi vásár és az ünnepi fények között járhatnak-kelhetnek az érdeklődők, idén ráadásul olyan események is fókuszba kerülnek, melyek valamilyen módon közösségteremtő és közösségépítő értéket hordoznak.

A Debreceni Advent egyik meghatározó helyszíne az Adventi Kuckó, amely egy kívül-belül karácsonyi dekorral rendelkező faház, de a Karácsonyi Ronda Pulcsis Futást is vétek lenne kihagyni.

Hagyd, hogy elvarázsoljon az ünnepi forgatag Szentendrén!

2022. november 26. és 2023. január 8. között ismét megrendezik az Advent Szentendrén rendezvénysorozatot. A karácsonyi vásárban lesznek kézműves ékszerek, kozmetikumok, apró díszek, ajándéktárgyak, illetve forralt bor, puncs, beigli, kürtőskalács, és számos más finomság. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor kíséri, amely méltán kerül fel a karácsonyi bakancslista pontjai közé. A szentendrei karácsonyi forgatag mindig mesés, ne hagyd ki idén sem!

Ne hagyd ki az adventi vásárt a Bazilikánál!

Meghitt adventi hangulat, az ünnepi időszak illatai, ízei, fényei és szívet-lelket melengető pillanatai – 2022-ben újra várja látogatóit a tavaly másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika. 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, valamint közel 120 minőségi kézműves és gasztronómia kiállító fogadja az ünnepelni vágyókat Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren 2022. november 18. és 2023. január 1. között. Egy karácsonyi bakancslista ezzel a vásárral lesz igazán teljes.

Az idei év szenzációja a budapesti Lumina Park

A Lumina Park egy varázslatos park, mesebeli világában a fény és hangjáték lenyűgözi a felnőtteket és gyerekeket egyaránt. A Park a korábbi években 4 lengyel városban – Wroclawban, Poznanban, Lublinban és Bydgoszczban – volt jelen, idén pedig már Budapesten is gyönyörködhetünk a fényekben.

A fénypark energiatakarékos LED-világítással működik, a legkorszerűbb technikát használva. A Palatinus Fürdő napelemes energiatermelése biztosítja a fénypark működéséhez szükséges energiát.

Látogass el az Esztergomi Széchenyi térre, idén ott lesz az adventi vásár!

Esztergom, a Dunakanyar fővárosa idén a Széchenyi téren rendezi meg ünnepváró vásári forgatagát. A kulturális-, családi- és gyermekprogramokkal, koncertekkel tarkított négy hét során (2022. november 25-től december 18-ig) egy helyen szeretnék megmutatni azokat az értékeket a látogatóknak, melyek hagyományosak, ízesek, szépek és hasznosak.

Fedezd fel Eta Néni Házát, ahol varázslatos karácsonyi birodalom vár!

Kajdácsi Józsefné Eta néni kertjét már-már több karácsonyi égő, és ünnepi dekoráció díszíti, mint Dabas utcáit. A Wesselényi utca 12. szám alatti ház udvara igazi csodahely karácsony környékén, ahányszor körbejársz, annyi apró részletet fedezel majd fel az égőkkel borított mesebeli birodalomban. Látszik, hogy a dekoráció fő fűszere a karácsonyi szeretet, Eta néni háza eszedbe juttatja majd a gyerekkorod karácsonyait. Ha itt jársz, úgy érzed, mintha egy varázslatos filmbeli jelenetbe csöppentél volna.

Eta néni csodakertje advent első vasárnapjától (idén november 27.) látogatható, minden nap sötétedéstől este 20 óráig várják az érdeklődőket.

Fotó: Eta Néni Háza

Vidd el a csemetéket a szegedi óriáskerékhez!

A szegedi adventi készülődés november 25-én kezdődik, a programok, látványosságok a finom forralt borok és gasztronómia élmények egészen december 24-ig várják az érdeklődőket három belvárosi helyszínen.

Az idei adventi ünnepségsorozat fő helyszíne a Dóm tér lesz, ahol a kézművesek és a kereskedők számtalan érdekességgel és karácsonyi ajándék ötlettel, a vendéglátósok pedig forralt borokkal, kürtőskaláccsal és sok más finomsággal csalogatják a látogatókat.

Újdonság, hogy a Dómmal szemben kerül felállításra az óriáskerék, melyből csodálatos panoráma nyílik majd az ünnepi fényekben pompázó belvárosra. A kerék 50 m magasra visz és szélvédett, zárt kabinokból gyönyörködhetünk a belvárosi panorámában.

Irány Veszprém, irány az Óváros piac!

November 27-től minden advent vasárnap 9:00-17:00 óra között várnak mindenkit az Óváros Piacon, ahol a vasárnapi bevásárlás mellett a karácsonyi hangolódásé lesz a főszerep. Fények, kürtőskalács illat, finom falatok, forralt bor, programok, termelői és kézműves portékák várnak bennünket a királynék városában.

Fényfestés és rénszarvasszán a pécsi Adventen

Pécsett a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. Adventi Kézműves és Mesevásárt november 25. – december 24. között. A meghitt koncertek, mesék, programok mellett vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek és az adventi vásár több mint félszáz kitelepülője gondoskodik az ünnepi hangulatról.

A Dzsámi animált, ünnepi fényfestése idén sem maradhat el, míg hétvégente az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai láthatók a homlokzaton.

Újdonság a Kossuth térre érkező 4 db, hatalmas, 3 dimenziós ünnepi fotóelem. A szelfi mackó garantáltan a gyerekek kedvence lesz, a rénszarvasszánba pedig a felnőttek is nyugodtan beülhetnek, hogy egy kicsit elrepüljenek a varázslat birodalmába.

Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Teszteld a bámulatos Csepel Jégpálya jégfolyosóját!

A Csepeli Jégpark az ország legkülönlegesebb pályája, a feldíszített fák és a hangulatos világítás felejthetetlenné teszik a közös korcsolyázást. A Csepeli Jégfolyosó 2022-ben is tárt karokkal vár 2022. november 25. és 2023. január 31. között.

Az Egri Advent a karácsonyi bakancslista csodáival vár

Eger meseszép barokk belvárosában csillogó fények, csodálatos díszletek, hangulatos programok és karácsonyi illatok teszik szebbé az ünnepi ráhangolódást. Az Adventi és Karácsonyi vásár a Dobó téren várja a látogatókat, az egész teret egy igazi mesevilággá alakították, ahol megelevenednek a karácsony motívumai.

Az Érsek utca felől érkezők először a kézműves és vendéglátós árusokkal találkozhatnak a mézeskalács sétányon, itt található a karácsonyi gömb is. A színpadon – amelyet két Diótörő őriz – hétről hétre változatos programok lesznek láthatóak, míg a Forralt Bort Faluban népszerű borászok kínálják portékájukat.

Pattanj fel az 50 méter magas győri óriáskerékre!

A folyók városát 2022. november 25. és december 23. között érdemes lesz felkeresni, ugyanis ekkor tartják az Adventi Téli Fesztivált és Vásárt Győrben. A Széchenyi téren sétálgatva nézelődhetünk a kézműves portékák között, míg a Dunakapu téren felülhetünk az óriáskerékre vagy készíthetünk egy ünnepi fotót a kihelyezett selfie boxok segítségével. Az adventi készülődés elmaradhatatlan téli finomságai is megtalálhatóak lesznek a belvárosban.

Fotó: Kristóf Eszter

Élvezd a karácsonyi hangulatot a szentendrei Hubay Házban!

A szentendrei Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Üzlet télen-nyáron várja azokat, akik mindig kaphatóak egy kis karácsonyi vásárlásra. A múzeumban igazi régi karácsonyi ereklyékre bukkanhatsz, ezek a képeslapok, és dekorációk a régi karácsonyok emlékeit idézik fel bennünk. Az üzletben pedig álomszép karácsonyi dísztárgyakat vásárolhatsz az otthonod dekorálásához.

Nézd meg a Royal Ballet: A diótörő című előadását a Várkert moziban!

A Royal Ballet ragyogó A diótörő produkcióját Peter Wright alkotta meg 1984-ben Lev Ivanov eredeti koreográfiája alapján, amely azóta is Európa-szerte a legkedveltebb balett-előadások egyike. Csajkovszkij tündöklő muzsikája, a káprázatos jelmezek és díszletek és a Royal Ballet magával ragadó tánca minden korosztály számára igazi karácsonyi élménnyé teszik az előadást. Egy igazi klasszikus, kihagyhatatlan alapmű a karácsonyi időszakban a család apraja-nagyjának.

Keresd fel a bámulatos Karácsonyházat Gödöllőn!

A gödöllői Karácsonyház körül hangulatos bódék várnak sült gesztenyével, forró kávéval, és egy varázslatos körhintával, míg a Karácsonyház igazi ünnepet varázsol neked. A bolt polcain több száz apró dísz vár arra, hogy kiválaszd magadnak, ezenkívül a hatalmas téli terepasztal is elképesztő látvány. Ha egyszer ellátogatsz a Karácsonyházba, többé haza sem akarsz majd menni.

Utazz a váci adventi kisvonaton a krampuszokkal!

2022. november 26. és december 31. között bábelőadással, közös gyertyagyújtással, karácsonyi előadással, forralt borral, és téli finomságokkal várja a váci Adventus Domini a család apraja-nagyját és az idelátogató turistákat. Az adventi kisvonat november 26. és december 18. között minden szombaton és vasárnap krampuszokkal és karácsonyi zenével teszi szebbé az ünnepi készülődést.

Szervezz családi programot a Városligeti Műjégpályán!

A 12.000 négyzetméteres Városligeti Műjégpálya Budapest legszebb jégpályája, amely tárt karokkal vár, akár sportolnál, akár csak kikapcsolódásra vágysz a családdal az adventi időszakban. Az aktuális programokért érdemes figyelni a Műjégpálya Facebook oldalát.

Keresd fel a Mézeskalácsfalut Sződligeten!

A sződligeti római katolikus templom előterében az egész adventi időszakban folyamatosan bővítik a kiállított mézeskalácsokat, a településen a Mézeskalácsfalu elkészítése az adventi időszak fontos hagyománya. A mézeskalácsból készült alkotásokat november 27. és január 6. között bárki megtekintheti ingyenesen.

Nincs más hátra, böngészd végig még egyszer a családdal a karácsonyi bakancslista pontjait, és vegyétek nyakatokba az országot a legszebb adventi élményekért!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Adventi vásár, Esztergom

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.