Lenyűgöző mesevilágba kalauzol a Sződligeti Horgásztó

Aki utoljára az óvodában hitt a törpékben, manókban és tündérekben, bizony az is újra eltűnődik a létezésükön, amint megpillantja a Sződligeti Horgásztó birodalmát. Jogosan merül fel a kérdés: vajon mi különbözteti meg az egyik horgásztavat a másiktól? Hiszen a környezetük és a hangulatuk általában igen hasonló. A sződligeti tavat azonban joggal becézik Mesetónak, rögtön el is áruljuk, miért!

Lenyűgöző mesevilágba kalauzol a Sződligeti Horgásztó
Lenyűgöző mesevilágba kalauzol a Sződligeti Horgásztó

Hogyan jött létre a Sződligeti Horgásztó?

A horgásztó a régi sződligeti szeszgyár kubikgödreinek összekötéséből alakult ki, és csak az igen szigorú szabályoknak, és a gondos karbantartásnak köszönhetően lett a térség legszebb tava, amely hála a remek fekvésének, párját ritkítja a Dunakanyarban. 

A Sporthorgász Egyesület 1949-ben alakult meg, a követő évtizedekben pezsgett az élet a tó körül. A közös bográcsozások, sütögetések és ünneplések közelebb hozták egymáshoz a horgászokat és családtagjaikat, akik számára a terület a második otthonuk lett. 

Napjainkban vezetékes áram és víz híján ezek a hangulatos kis események megszűntek. A horgászok nem vágynak másra, mint csendre és nyugalomra, amely elengedhetetlen a gondtalan pecázáshoz. A nagy zsivajban nyilvánvalóan kevéssé lehet élvezni a hely varázsát.

Mesetó, manók és törpekunyhók Sződliget szívében

A horgásztó területén sétálva parányi nádfedeles horgászkunyhók vesznek körül bennünket. Ezek először az Óz, a csodák csodája filmváltozatát juttatják eszünkbe, amikor Judy Garland a Mumpicok Földjén sétálgat Totóval. 

Az Egyesület vezetésének köszönhetően megmarad annak a mesebeli világnak, amelyet megismertünk. A manófalu természetesen nem csak a kis házikóknak, hanem a csónakoknak, és a tóba nyúló aprócska félszigeteknek, szigeteknek köszönhetően lesz igazán hangulatos. A torta tetejére a cseresznyét pedig a kacsák jelenléte, és folyamatos hápogása teszi fel. A ficánkoló, ugráló halakról nem is beszélve!

Biztosak vagyunk benne, hogy a kunyhók mellett álló réges-régi padok is rengeteg történetet tudnának mesélni. 

Lenyűgöző mesevilágba kalauzol a Sződligeti Horgásztó

Így gondoskodnak a horgásztó háborítatlan életéről

A tó területe nem nagy, de a hely hangulata annál barátságosabb. A horgászok maguk gondoskodnak a saját kis parcellájuk tisztaságáról és rendezettségéről. Emellett az Egyesület vezetősége is elvárja a folyamatos és rendszeres karbantartást, és a kisebb kertészmunkák elvégzését. 

A Mesetó minden évszakban bájos látványt nyújt Sződligeten. Télen a hótakaró vigyáz a kis házakra, tavasszal és nyáron a fák lombkoronájának köszönhetően lesz hangulatos a környék, míg ősszel színes falevelek díszítik a tópartot. Mielőtt azonban felírnátok a bakancslistátokra a tó felkeresését, el kell mondanunk, hogy a Sződligeti Sporthorgász Egyesület tulajdonában lévő horgásztó nem látogatható, csak az Egyesület tagjai számára.

Azért mutattuk be mégis, mert úgy gondoljuk, hogy szemet gyönyörködtető látvány. Olyan csodahely, amelynek még a létezéséről is öröm tudni. Reméljük, a bámulatos fotók benneteket is meggyőznek arról, hogy az országban még számos rejtett kincs vár arra, hogy szépségében gyönyörködjünk, és háborítatlanságáról gondoskodjunk. 

Fotók: Nyakáné Tóth Gizella

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.