Siófoki Víztorony – Tárt karokkal vár a 360 fokos balatoni panoráma

Siófoki Víztorony

A Siófoki Víztorony Siófok és a Dél-Balaton jelképe, az emblematikus épületet évente több ezer kiránduló keresi fel a páratlan balatoni panoráma kedvéért. A torony tetejéről látható a Badacsony, a Tihanyi-félsziget, a Somogyi-dombság, Siófok belvárosa és a Balaton-parton álló óriáskerék is.  

Siófoki Víztorony

A víztorony története

A 45 méter magas, vasbeton szerkezetű Siófoki Víztorony Guth Árpád és Gergely Jenő mérnökök tervei alapján épült 1912-ben. 1944-ben a harcok elérték Siófokot, a vízmű áramhiány miatt nem üzemelt. A második világháború után a fogyasztás folyamatos emelkedése miatt a hálózat bővítették, majd a széplaki felszíni vízmű üzembe helyezése után a belvárosi víztorony elvesztette jelentőségét.

2010-ben kezdődött meg az épület teljes körű rekonstrukciója, majd 2012-ben, a víztorony 100 éves évfordulóján átadták az egykori víztartály helyére épült kilátót.  A torony az évtizedek során Siófok jelképévé vált, itt található a siófoki Tourinform iroda is.

Érdekesség: A torony mellett található szökőkútban helyezték el gróf Széchenyi István szobrát, amely a grófot a Balaton első gőzhajóján, a Kisfaludyn állva ábrázolja.

A Siófoki Víztorony panorámája

A torony különlegessége, hogy az épület első emeletére panorámalifttel lehet feljutni, a körbejárható kilátószint pedig csigalépcsőn keresztül érhető el.

A toronyból bámulatos kilátás tárul a szemünk elé. A Balaton panorámája miatt a kissé tériszonyos kirándulóknak is érdemes megfontolni, hogy felkeresik a kilátópontot.

A leeséstől egy üvegkerítés óv meg minket, így az az érzésünk lehet, miközben körbesétálunk, hogy egész Siófok a lábaink előtt fekszik. Nem csak a siófoki óriáskeréknek és Badacsonynak integethetünk, ha élesszeműek vagyunk, a közeli vitorlásokat is megszámolhatjuk a torony tetejéről.

Siófoki Víztorony – Hasznos tudnivalók

  • Cím: Siófok, Fő tér 11, 8600
  • Felnőtt jegy: 850 Ft, Gyermek, nyugdíjas jegy: 650 Ft, Gyermek jegy (6-10 éves korig): 350 Ft
  • Nyitva tartás: minden nap 10:00-22:00

Siófok – Az utazás szerelmeseinek

A Siófoki Víztorony legfelső szintjén található forgópadlós élményközpontnak köszönhetően egyhelyben ülve, egy csésze kávé társaságában lehetőségünk nyílik a teljes körpanoráma megtekintésére.

Igazi kuriózum az utazás szerelmeseinek: A torony belsejében feltüntették azt is, hogy pl. Bukarest, Isztambul, Szöul, Gyergyószentmiklós, Róma, vagy éppen Kairó milyen távolságra fekszik tőlünk.

Szállást keresel Siófokon?

Itt érdemes nézelődni >>

Balatoni csodahelyek gyerekekkel – TÉRKÉP

Utazd körbe a Balatont a gyerekekkel, és keresd fel a magyar tenger legszebb csodahelyeit! Mutatjuk, melyek azok a várak, kilátók, kirándulóhelyek és állatsimogatók, amelyek gyerekekkel is bakancslistásak a Balatonnál.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.