Hogyan töltsünk el tartalmasan egy hetet az Őrségben?

Hogyan töltsünk el tartalmasan egy hetet az Őrségben?

Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Őrség, a táj, amely szédítő magaslatok és középkori várak helyett néprajzi és kultúrtörténeti értékekkel, természeti kincsekkel és izgalmas programokkal vár Vas megye délnyugati sarkában. A változatos palettának köszönhetően itt sosem lehet unatkozni, ráadásul a gasztroélmények is lelkesen marasztalnak. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel máris egyszerűbb a válasz a kérdésre: hogyan töltsünk el tartalmasan egy hetet az Őrségben?

Hogyan töltsünk el egy hetet az Őrségben?

Az Őrség hat kincse

Mielőtt programtippeket sorakoztatnánk fel, csak egy kérdésünk van: ismered az Őrség hat kincsét? Az alábbi kihagyhatatlan ritkaságokkal találkozhatsz ezen a tájon:

  1. Európai bölény: Európa legnagyobb testű szárazföldi emlőse
  2. Magyartarka szarvasmarha: Ez a jellegzetes szarvasmarha fajta egykor az őrségi ember megélhetését biztosította.
  3. Muraközi ló: Délnyugat-Magyarország őshonos hidegvérű lova
  4. Nappali lepkék: A lepkefauna rendkívül sokszínű az Őrségben
  5. Hagyományos gyümölcsfajták: Az Őrség népi táplálkozásában a gyümölcs jelentős szerepet játszott. Az ecet, a pálinka és a lekvár is ebből készült.
  6. Kereklevelű harmatfű: Az Őrségi Nemzeti Park tőzegmohás lápjainak rovaremésztő növényritkasága.

Templomok és haranglábak

Ha az Őrségben kirándulsz, nem szabad kihagynod a kis települések templomainak, haranglábainak felfedezését. Mit vegyél fel mindenképpen a bakancslistádra?

Templomok:

  • Bajánsenyei református templom 
  • Domonkosfa, Szent Márton templom
  • Hegyhátszentjakab, Szent Jakab római katolikus templom
  • Őriszentpéter, Szent Péter-templom
  • Szentgyörgyvölgyi református templom
  • Veleméri román kori Szentháromság-templom

Haranglábak:

Tudtad? A harangláb kisebb, ácsolt építmény, melyben harang függ. Tájegységileg leginkább az Őrségre és tágabb környékére jellemző. Köztük a leghíresebb a szomoróci és a pankaszi harangláb.

  • Bajánsenye, Bajházi harangláb
  • Kercaszomor, szomoróci harangláb
  • Magyarszombatfa, Gödörházi harangláb
  • Nemesnépi harangláb
  • Pankaszi harangláb

Pankaszi harangláb (fotó: Osgyáni Eszter)

Helytörténeti gyűjtemények

Érdekelnek az Őrség néprajzi és kultúrtörténeti értékei? Érdemes felkeresni a kis települések helytörténeti gyűjteményeit és tájházait, sőt, az Őrség népszerű bemutatóhelyét, az Őrségi Népi Műemlékegyüttest, vagyis Pityerszeri Skanzent is.

A Szalafő Pityerszeren található skanzenben izgalmas időutazásban lehet részünk. A 200-300 éves, eredeti helyükön fennmaradt lakóházak és melléképületek között sétálva megismerhetjük az Őrségre jellemző szeres településszerkezetet, a gazdálkodás eszközeit, és az őrségi hagyományokat. A bemutatóhelyen háziállatok, játszótér és fedett játszópajta várja a gyerekekkel érkező családokat.

Hol vehetsz még részt múltidéző látogatáson? A nagyrákosi Tájház és kovácsműhely és az őriszentpéteri Szikszay Edit helytörténeti gyűjtemény tárt karokkal vár.

Pityerszeri Skanzen (fotó: Csodahelyek.hu)

Bemutatóhelyek

Az Őrségi Nemzeti Park bemutatóhelyein interaktív kiállítások, turisztikai információs pontok, állatbarát élmények, játszóterek, vizes kalandok és számos program várja az érdeklődőket. Csak hogy néhány kedvencet említsünk:

  • Érdekel a lápok izgalmas világa? Irány a Lápok Háza (Szőce)!
  • Megismerkednél a Rába élővilágával? Vízi Vándorok sétánya tanösvény és evezős programok várnak a Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpontban (Csákánydoroszló).
  • Kirándulnál az Őrségben? Vedd célba a Natura 2000 Látogatóközpontot (Őriszentpéter), ahol kiadványokkal és térképpel várják a túrázókat.
  • Testközelből is megszemlélnéd az európai bölényeket? A Szalafői bölénylesen felállhatsz a bölények kifutója mellé állított kilátóba is.
  • Érdekelnek az őrségi, vendvidéki és hetési gyümölcsfajták? A Csörgőalma Gyümölcsöskertben (Őriszentpéter mellett) megismerheted őket.
  • Vajon mit érdemes tudni a lápi növényekről? A lápi növények szaporítókertje Szőcén várja az érdeklődőket.

Lápok Háza (fotó: Csodahelyek.hu)

Izgalmas tanösvények

Ahogyan már korábban is említettük, az Őrség nem a nagy szintemelkedéssel járó túrákról és a középkori várakról híres, itt más látványosságok várnak kirándulás közben. Érdemes feltérképezni a különböző tematikára épülő tanösvényeket, amelyek a helyi élővilágról és a táj jellegzetességeiről mesélnek.

Tipp: A Tőzegmohás láprét tanösvény sokak kedvence, mert egy kanyargós pallósoron halad és nedves időben is teljesíthető. Babakocsival nem járható, azt érdemes hordozóra cserélni.

A Dobogó-erdő tanösvény (2 km), a Felsőszeri tanösvény (1,7 km), az Élet a kaszálógyümölcsösben (300 m), a Rezgőnyár tanösvény (400 m), és a Malomgát tanösvény (1,8 km) távja egészen kicsi gyerekekkel is teljesíthető.

A Hármashatár tanösvény különlegessége, hogy a felsőszölnöki hármashatárnál három ország, Magyarország, Ausztria és Szlovénia határán halad át. Itt állították fel a trianoni döntés után 1922-ben a hármashatárkövet.

Amint felfedezzük, mennyi tanösvény vár a környéken, már nem lesz kérdés, hogyan töltsünk el tartalmasan egy hetet az Őrségben.

Kézműves kincsek

Érdekelnek az illóolaj lepárlási technikák: Látogass el a Hegyhátszentjakabon található Illóolajlepárló Műhelybe.

A magyarszombatfai Fazekasház kiállításán a hagyományos paraszti élet bútorait, használati tárgyait, valamint a gerencsérek munkaeszközeit és a boglyakemencét is megnézheted, míg Szentgyörgyvölgyben Csótár Rezső fazekasműhelye érdekes úti cél.

Őriszentpéteren a kézműves piacon is kincsekre bukkanhatsz.

Biciklitúrák

Aki az Őrségben keres kikapcsolódást, annak érdemes autóba pattanni, mert a legtöbb település így közelíthető meg kényelmesen, nem tömegközlekedéssel. Ha azonban inkább a természetközeli élményeket keresed, tedd le a szálláshelyen az autót, és innentől válaszd a kerékpáros élményeket.

Érdekesség: Hegyhátszentjakabon pont kerékpározás közben vettük észre azt a hatalmas táblát, amely az Őrség kerékpáros útvonalait mutatja be.

Az Őrségben kialakított és kitáblázott 6 útvonal mindkét irányú táblázása lehetővé teszi, hogy az óramutató járásával megegyező, vagy ellenkező irányba is útnak induljunk, hogy felfedezzünk és teljesítsünk egy-egy körtúrát.

Befizethetünk szervezett biciklitúrára is, ha pedig inkább bérlenénk biciklit, mert nem szeretnénk az utaztatással bajlódni, az Őrség központjában, Őriszentpéteren bérlésre is van lehetőség.

Vizes élmények

Az Őrségben több tó is található, amelynek partján felfrissülhetünk a melegebb napokon. A Bajánsenyei-tó a horgászok nagy kedvence, pontyot, amurt, keszeget és harcsát is foghatnak. A vízparton mocsári teknőssel, siklóval, békával, vadkacsával, szürkegémmel és vidrával is találkozhatunk.

Az Őrség legismertebb tava a Vadása-tó, amelyet 12 forrás táplál. A tavat horgászok és fürdőzők egyaránt örömmel használják, de ha egy romantikus vízparti sétára vágyunk, akkor is jó választás a tó környéke. A közelben több büfé is található, ezeknél a jellegzetes strandos ételeket (hamburger, palacsinta, stb.) kóstolhatjuk meg.

Kulináris kalandok, védjegyes termékek

Az Őrség ízeivel mindenképpen érdemes megismerkedni, ha itt kirándulsz. Erős György csokoládémanufaktúrája, az Ízrestaurátor Csokoládéműhely igazi kuriózumnak számít ezen a vidéken. A Vadregényes bolt, amely erdőszéli kávézó és ajándékbolt egyben, frissen pörkölt izgalmas kávékkal várja vendégeit Szaknyéron.

Vajon milyen íze van az őrségi tökmagolajnak? Az Őrségben az 1900-as évek óta termesztenek olajtököt, és magjából nyerik az Őrség „fekete aranyát”. Szalafőn a Jakosa család portáján és a Batha-portán is megismerhetjük a készítés folyamatát, a használt eszközöket és vásárolni is lehet a helyben előállított olajból.

A Kerca BioFarm az Őrségi Nemzeti Park szívében található, Őriszentpétertől 8 km-re. A 10 hektáros, vadregényes farm közvetlenül az erdő mellett, a Kerca-patak partján terül el. A birtokon lehet lovagolni, kerékpározni, vannak szálláshelyek és érdemes kipróbálni a falusi vendégasztalt is.

Kerca BioFarm (fotó: Zdolik Krisztina)

Védjegyes termékek az Őrségben

  • Fűszeres kecskesajt, fűszeres tehénsajt
  • Fenyőrügyes erdei harmatméz; erdei harmatméz; Vendvidék íze vegyes virágméz; virágporos, propoliszos mézkrém, gesztenye méz
  • Mézes cseresznyedzsem, szilvalekvár, mézes gesztenyekrém, mézes csipkelekvár, mézes korminszőlő szörp
  • Mentás csalánszörp, málnaszörp, eperszörp
  • Őrségi Szent György lágy kecskesajt család, őrségi Szent György félkemény kecskesajt család, őrségi félkemény tehénsajt
  • Gomolya sajt, trappista sajt, parenyica sajt, túró
  • Batul alma pálinka, citromfüves fenyőrügy szörp
  • Melegen sajtolt tökmagolaj, tökmagkrém
  • Szárított vargánya, kópic, véka

Még több látnivaló az Őrségben

Még több programtipp érdekel a környéken? Böngéssz az alábbi gyűjteményünkben, és garantáltan nem lesz többé kérdés, hogyan tölts el tartalmasan egy hetet az Őrségben!

Szállást keresel az Őrségben?

Akár 3-4 napra, akár egy egész hétre érkezel, izgalmas szállások közül válogathatsz a környéken. A szállásadók vendégszeretete, a vendégházak és a látnivalók sokszínűsége biztosan máskor is visszacsalogat erre a vidékre.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Pityerszeri Skanzen (fotó: Csodahelyek.hu)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.