15+ gyerekbarát tanösvény Budapest környékén

10+ gyerekbarát tanösvény Budapest környékén

Olyan kirándulóhelyet keresel, ami érdekes, kalandos, és óvodáskorú gyerekekkel is könnyedén vállalható a táv? Jó lenne, ha maximum 1 órás autóútra lenne a fővárostól? A következő 15+ gyerekbarát tanösvény Budapest környékén csodás panorámával, izgalmas útvonallal, függőhíddal vagy éppen vízparti élményekkel vár.

15+ gyerekbarát tanösvény Budapest környékén

Strázsa-hegyi tanösvény

Esztergom közelében található a 233 méter magas Kis-Strázsa-hegy, a hegyen halad a Strázsa-hegyi tanösvény, amely a Kökörcsin Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont mellől indul, és a Gyilkos-tó mellől vezet a Strázsa-hegyi kilátóhoz.

A kb. 1200 méter hosszú, ingyenesen látogatható gyermekbarát tanösvény Budapest környékén a családokat éppen olyan szeretettel várja, mint a kutyával érkező kirándulókat.

Tőzeges tanösvény, Gyömrő

A Gyömrőn található Tőzeges-tó mellett húzódik a Tőzeges tanösvény, a tanösvénynek köszönhetően megismerkedhetünk a tó növény- és állatvilágának egy részével.

A kihelyezett információs táblákon található QR-kódok használatával további érdekességeket tudhatunk meg a környező élővilágról. Meghallgathatjuk és felismerhetjük a madarak hangját, az interaktív feladatok (szókereső, puzzle, keresztrejtvény) pedig a játékos tanulásban segítenek.

Jági tanösvény, Pilisszentiván

A Jági tanösvény Pilisszentiván mellett található, kisgyermekes, babakocsis, és kutyás kiránduláshoz remek úti cél. A tanösvény a zöld falevél jelzés mentén halad, 6 állomása számos látnivalót tartogat.

Teknős tanösvény, Dunakeszi

A 2 hektáros területen fekvő Teknős tanösvény a Dunakeszi-tőzegtavak természeti értékeiről mesél a látogatóknak. A tanösvényről a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportunkban többen is írtak élménybeszámolót.

G.-né K. Ani tapasztalatai: A tanösvény cca. 45 perc alatt bejárható. Lápos részek, nádasok felett, 2 kis tó mellett fahidakon lehet a tanösvényt bejárni, melyen 4 ismeretterjesztő kis pavilon is található. Nagyon sok hasznos információt tudunk meg, gyerekek számára is nagyon könnyen érhető, és érdekes tudnivalókat találunk a magyarázó táblákon. Kutyát bevinni tilos! A tanösvény az Auchan parkolójából közelíthető meg.

Teknős tanösvény (fotó: Csodahelyek.hu)

Selyem-réti tanösvény, Ócsa

A Selyem-réti tanösvény egy gyermekbarát tanösvény Budapest környékén, amely kisgyermekes családok, és baráti társaságok számára egyaránt izgalmas élményeket tartogat. Az ócsai lápos Nagy-erdő mélyén található tanösvény a hidegebb napokon is különleges természeti kincseket tartogat.

A 6 állomásos tanösvény hossza 1,5 km, bejárása körülbelül 2 óra. A terület ingyenesen és szabadon látogatható, babakocsival és kerékpárral is érdemes útnak indulni.

Tőzike tanösvény, Érd

A Beliczay-szigeti Tőzike tanösvény Érd-Ófalu izgalmas kirándulóhelye, a tavaszi tőzike ábrákkal is megjelölt tanösvény mentén 8 állomást helyeztek el, amelyek a terület élővilágát és élettelen természeti értékeit, valamint az ember tájat formáló tevékenységét mutatják be.

A gyerekbarát tanösvény Budapest környékén fekszik, információs táblákkal, tornaeszközökkel, tűzrakókkal, és pados kiülőkkel várja a kirándulókat.

Szent Jakab sétány – családi tanösvény, Dabas

A híres középkori zarándokút, a Camino de Santiago mintájára alakult meg hazánkban a Magyar Zarándokút, amelynek a dabasi Szent Jakab sétány is része. Ha Budapesthez közeli, kisgyerekkel is jól bejárható kirándulóhelyet keresel, irány Dabas!

A városban található sétányt a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozásánál hozták létre a családok nagy örömére.

Az 1,5 – 2 km hosszú, cölöpökre épített tanösvényt sétálóhidak és egy két szintes kilátó egészíti ki, utóbbiról mesés, 360 fokos panoráma tárul elénk.

Gyadai tanösvény, Szendehely-Katalinpuszta

A Gyadai tanösvény az egyik legnépszerűbb gyerekbarát tanösvény Budapest környékén. Népszerűsége annak köszönhető, hogy az 5,2 kilométeres távot néhány pihenővel akár óvodáskorú gyerekekkel megtehetjük, az útvonalon ráadásul egyedi élményelemek várnak.

A körút során megismerkedhetünk a terület élővilágával, a szintkülönbség 230 méter, az említett távot 3 óra alatt kényelmesen bejárhatjuk.

Katalinpusztai Kirándulóközpont
Gyadai tanösvény (fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Legyél te is kiserdész! óvodás tanösvény, Szendehely-Katalinpuszta

Az óvodások számára készült Legyél te is kiserdész tanösvény egy bájos kis tó körül vezet, az interaktív játékos elemek segítségével a gyerekek alaposabban megismerhetik a környék állat- és növényvilágát.  

A tanösvény felkeresése azonban nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is kalandos program. Egy családi kirándulás során semmiképpen nem érdemes kihagyni, főként akkor, ha a Gyadai tanösvényt vesszük célba, hiszen a két tanösvény ugyanarról a helyről indul.

ingyenes program, Szendehely-Katalinpuszta
Legyél te is kiserdész óvodás tanösvény (fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Öreg Tölgy Erdei tanösvény, Telki

Az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény névadója egy több mint 250 éves molyhos tölgy hagyásfa, a tanösvény Budajenő, valamint Telki környékének természeti értékeit mutatja be.

Az útvonal kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség 150 méter, a tanösvény bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. A tanösvény megismerése igazi élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kiscelli-Doberdó tanösvény, Budapest

Az 1200 méter hosszú, 7 állomásból álló Kiscelli-Doberdő tanösvény a Kiscelli Parkerdő Óbuda Egyetem felőli részéről indul, ezt az egyetem nagy fehér kezdőbetűi is jelzik nekünk.

Az interaktív tanösvény bejárása körülbelül 1 órát vesz igénybe, a túra során 44 méter szintkülönbséggel kell számolni. Az állomásoknál elhelyezett információs táblákon látható QR-kódokat beolvasva még több érdekességet olvashatunk a területről és a természeti kincsekről.

Szokolya-Huta tanösvény, Szokolya

A 2019-ben megnyílt, akadálymentesített Királyréti Kirándulóközpont múzeuma bemutatja Királyrét geológiai, tájhasználati, és szakmatörténeti jellemzőit, a környéken folytatott bányászatot, vaskohászatot és az erdőgazdálkodás történeti emlékeit. 

A központ mellől indul a Szokolya-Huta tanösvény, amely csupán 6 km hosszú. Nem teljesíthetetlen táv, annál is inkább, mert a vasbányászat, a duzzasztógát, és az egykori börzsönyi kisvasút nyomait is felfedezheted közben.

Királyréti tanösvény, Szokolya

A Királyréti tanösvény a Hiúz Ház mellől indul, ahol egy hatalmas információs tábla segíti a tájékozódást. Az ösvény bejárása ingyenes, jele a T, bejárásához pedig csak 1,5 óra szükséges, így kisebb gyerekekkel is érdemes célba venni. 

A 9 állomás érintésével megismerhetjük az erdő és a tavak élővilágát, illetve a kisvasutak történetét is. A gyerekek számára még izgalmasabb az út a rajzos füzetnek köszönhetően, amit a Hiúz Házban lehet megvásárolni. 

Haraszt-hegyi tanösvény, Csákvár

A Haraszt-hegyi tanösvény Csákvár határában fekszik, minden évben különleges élményekkel és látnivalókkal várja a kisgyermekes családokat, és más látogatókat.

A tanösvény körtúra, azaz a Gánti utca végétől indulhatunk két irányba is, ám itt érdemes a táblák szerint, vagyis a bal oldali ösvényen haladni. A túra hossza 3,5 km, bejárása nagyjából 2 óra. A szintkülönbség 150 méter.

Haraszt-hegyi tanösvény (fotó: Csodahelyek.hu)

Fényes tanösvény, Tata

A tatai Fényes tanösvény bejárása hangulatos családbarát program, ami a gyerekek számára is kihívásokat tartogat. A Gyadai tanösvény mellett ez a másik legnépszerűbb gyerekbarát tanösvény Budapest környékén.

A kilátótoronyból bámulatos kilátás nyílik a a tóra, és a láperdőre, emellett érdemes végigsétálni a függőhídon is. A terület egész évben látogatható.

Elbűvölő meseösvények

Sokat olvastál már a hazai meseösvényekről, de még nem ismerkedtél meg velük közelebbről? Itt az ideje! Fedezd fel a főváros és a környék meseösvényeit a csemetékkel, és vegyél részt színes kalandokban!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.