Balaton déli part látnivalók – nem csak a forró nyári napokra

Berek Világa Látogatóközpont (fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park), Balaton déli part látnivalók

A Balaton vizes élményei miatt több ezren utaznak minden évben a magyar tengerhez, azonban a Balaton számos más, izgalmas látnivalót és programot is tartogat számunkra még akkor is, ha elmúlnak a forró nyári napok. Ha kifogunk egy-egy borús napot, vagy csak szívesen feltérképeznénk a közeli csodahelyeket, érdemes tudni: a Balaton déli part látnivalók mindig mosolyt csalnak az arcunkra.

Balaton déli part látnivalók

5 látnivaló közel a Balatonhoz

Bella Állatpark, Siófok

A Bella Állatpark ideális úti cél akkor is, ha az időjárás nem kegyes hozzánk a Balaton partján. A kisállatkertben kétpúpú teve, alpaka, szamár, szurikáta, strucc és páva is él, a dísztó partján megnézhetjük a koi pontyok és aranyhalak etetését, illetve bepillantást nyerünk a fekete hattyúk mindennapjaiba is.

Gyerekekkel is érdemes felkeresni a parkot, amely babakocsival is kényelmesen körbejárható.

Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Balatonföldvár

A Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó Balatonföldvár egyik legizgalmasabb látnivalója, amely egy hajó alakú épületben kapott helyet, árbóca pedig a magyar tenger legnagyobb épített kilátója.

A 40 méteres magaspartnak köszönhetően majdnem 70 méter magasról csodálhatjuk meg a gyönyörű panorámát. A látogatóközpont interaktív kiállítása a balatoni hajózással ismertet meg bennünket.

Gömbkilátó & lombkoronasétány, Balatonboglár

A Gömbkilátó a Balaton déli part látnivalók közül talán a legismertebb. Az ikonikus építmény a Várdomb legmagasabb pontján helyezkedik el, ahonnan csodálatos körpanorámával ajándékoz meg.

A kilátó mellett található 500 méter hosszú lombkoronasétány valójában egy pallóösvény, amelynek egyik része 10 méter magasan, a fák lombkoronájában húzódik, a másik pedig egy kilátóponton végződik, ahol – a kilátóhoz hasonlóan – a balatoni panorámában gyönyörködhetünk.

Berek Világa Látogatóközpont, Fonyód

A Berek Világa Látogatóközpont 2022. június elején nyitotta meg kapuit Fonyódligeten, az Ordacsehi-berek közvetlen közelében. A Balaton-felvidéki nemzeti Park bemutatóhelyén a látogatók megismerhetik a Berek élővilágát, betekintést nyerhetnek a környék növény és állatvilágába. Hangulatos program a Balaton déli part látnivalók sorában felnőtteknek és családoknak egyaránt.

Fotó: Berek Világa Látogatóközpont, Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balatonfenyvesi Kisvasút

A Balatontól délre, Nagyberek területén közlekedik a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút, amely a Balaton egyetlen kisvasútja. A kisvasút a baráti társaságok és a kisgyermekes családok nagy kedvence, minden korosztálynak szeretettel ajánljuk.

Menetrend >>

Tudtad? A Somogyszentpálra és Csisztagyógyfürdőre zakatoló szerelvényekről a környék növény- és állatvilága a vonatablakból remekül megfigyelhető.

5 látnivaló a déli part közelében

Balatoni Madárkert- Díszmadár és Kisállatpark, Kereki

A Balatoni Madárkert- Díszmadár és Kisállatpark felkeresése remek program azoknak, akik szívesen megismernék a madarak színes világát. A Madárkert a Balaton déli partján, Kereki központjában található, Balatonföldvártól mindössze 5 km-re.

Európai színvonalú madárházakban, tenyésztésre optimalizált röpdékben tekinthetők meg a díszmadarak. Érdemes több alkalommal is felkeresni a Madárkertet, amelynek díszmadár állománya alkalmanként új állatokkal gazdagodik.

Biciklitúra a Kőröshegyi Völgyhíd környékén

Egy balatoni biciklitúra a Balaton déli part látnivalók színes tárházát nyitja meg előttünk. Utunk során érdemes célba venni Magyarország leghosszabb hídját, amely Zamárdi és Balatonszárszó között vezet. A Kőröshegyi Völgyhíd 1872 méter hosszú, a legmagasabb szintje 88 méter, szélessége pedig közel 24 méter.

Dám Pont Látogatóközpont, Tamási

A Dám Pont Látogatóközpont Tamásiban található, a Miklósvári Parkerdőben rejtőző épületben digitális eszközök (touch kijelzők, hangzuhany, 3D projektor és szemüveg, fotófal stb.) segítségével ismerhetik meg a látogatók a térség vadászati kultúráját, az itt élő állat- és növényvilágot, a város és a környék természeti és történeti értékeit.

A kiállításon kívül a kirándulást sem szabad kihagyni a környéken, érdemes ellátogatni a Parkerdei tóhoz, végigjárni a Parkerdei tanösvényt, amely kb. 1,5 km hosszú, körbevezet a tó körül, majd fel az erdőbe és a DámPont melletti játszótérre érkezik.

A 4,5 km hosszú Dámok dobogása tanösvény szintén a tó körül vezet, majd az Eszterházy vadászkastély mellett a Várhegyre visz, ahol a kilátó is megtalálható.

Kirándulás a Miklósvári Parkerdőben >>

Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár

Szent László király alapította az ország egyik legtekintélyesebb, messze földön híres monostorát a Balatontól 26 km-re található Somogyváron. Az évszázadokig virágzó apátság romjainál létrehozott látogatóközpont interaktív kiállítással segít megérteni a hely jelentőségét, a központban Szent Lászlóról szóló korabeli forrásszövegek, versek és énekek is meghallgathatók.

A kiállítás megtekintése után, az apátság romjait az erdőben kialakított lépcsős sétaúton lehet megközelíteni, a romterületen álló háromemeletes kilátóból látszik a monostor teljes alaprajza, valamint mesés kilátás nyílik a környékre is.

Kányavári-sziget, Balatonmagyaród

A Balaton déli part látnivalók sorában az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Kis-Balaton tájegységén található Kányavári-sziget. A sziget gazdag állat- és növényvilága, a Kis-Balaton panorámája és a sziget hangulata évente több ezer látogatót csalogat a területre.

A 15 állomásos Búbos vöcsök tanösvény és a négyszintes kilátó mellett a szigetre csupán piknikezni is érdemes jönni (kutyával is!), a területen több pihenőhely, szalonnasütő hely, játszótér és sétaút is található.

Balatoni déli part látnivalók – szállástippek


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Berek Világa Látogatóközpont (Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.