Balatonboglári lombkoronasétány, a Gömbkilátó balatoni panorámás szomszédja

Balatonboglári lombkoronasétány

A balatonboglári lombkoronasétány mesés balatoni kilátással ajándékoz meg a legendás Xantus János Gömbkilátó szomszédságában. A Várdombon a sétány és a kilátó mellett kalandpark és bobpálya teszi színesebbé a kikapcsolódást.

Mi a lombkoronasétányok célja?

A lombkoronasétányok legfőbb feladata, hogy segítséget nyújtsanak a helyi növény- és állatvilág megismerésében. A hazai sétányok között van, amelyik kilátóval, függőhíddal, vagy éppen csúszdával várja a látogatókat, és akad olyan is, amelyik babakocsival is bejárható.

Az információs és interaktív táblák böngészése remek családi program, ráadásul Magyarországon számos magasösvény rendhagyó panorámával ajándékoz meg. 2023. június elején adták át a Gömbkilátó melletti sétányt Balatonbogláron, mi pedig alig vártuk, hogy felfedezzük, vajon igazi csodahely-e.

Balatonboglári lombkoronasétány

A balatonboglári lombkoronasétány a híres Gömbkilátó szomszédságában található, a sétány 500 méter hosszan kanyarog a Várdomb gerincén. A tízméteres magasságot jól érzékelhetjük, amikor áttekintünk a talpunk alatt futó vasszerkezet rácsai között.

A pénztártól egy pallósor vezet a beléptetőkapuhoz, már itt is élvezhetjük a fák árnyékát, innentől pedig még több élmény vár bennünket.

A lombkoronasétány folyosóit 15 pihenőállomás színesíti, ahol interaktív formában ismerkedhetünk meg a Várdombbal, a Balatonnal, illetve a környék élővilágával.

A kisebb gyerekek általában szívesen lehorgonyoznak a pihenőállomások interaktív tábláinál, a nagyobbakat pedig főként a Balaton látványa és a számos szelfipont vonzza. Kutyát is nyugodtan hozhatunk magunkkal, bár a kisebb termetű kutyák számára kissé kényelmetlen lehet a haladás a sétány padlóján.

A sétány utolsó harmadában már nemcsak az erdei környezetben, hanem a balatoni panorámában is gyönyörködhetünk, a Badacsony formáját szabad szemmel is azonnal felismerhetjük, a ledes kivilágításnak köszönhetően pedig sötétedéskor is különleges élményben lehet részünk.

Mit szerettünk a sétányban? A fenyők között sétálva különleges élmény volt felfedezni a Várdomb eddig ismeretlen arcát. A sétány modern és mutatós, a kilátás bámulatos, a kirándulóhely hangulata pedig biztosan visszacsalogat máskor is Balatonboglárra.

Hasznos tudnivalók

  • A belépőjegyeket a sétány bejáratánál lehet megvásárolni.
  • Felnőtt belépő: 490 Ft, kedvezményes jegy 450 Ft.
  • Kombinált jeggyel a sétány és a Gömbkilátó együtt is látogatható.
  • Látogatási idő: hétköznap 10-től 19 óráig, hétvégén 10 és 20 óra között.
  • A sétányon babakocsival nem lehet közlekedni a lépcsők és a beléptetőkapu miatt, ezért hordozó használatát javasoljuk.
  • A Várdomb környékét megközelíthetjük autóval (a parkolás a környező utcákban és parkolókban is fizetős), gyalogosan, illetve a Party Robogó városnéző kisvonattal is.
  • A kisvonat állomásai: Balatonboglár Gömbkilátó, Balatonboglár part, Balatonboglár hajóállomás, Balatonboglár Gömbkilátó.

Foglalj szállást Balatonbogláron!

A balatonboglári Várdomb látnivalói

A Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár emblematikus látványossága, a Xantus János Gömbkilátó, amelyet évente több tízezer látogató keres fel a káprázatos panoráma miatt.

A gömb alakú, 15 méter átmérőjű szerkezetet eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, de a természeti erők ezt nem tették lehetővé. A kilátó erős szélben akár több métert is kilenghet.

A gömböt díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető, sokan pedig direkt sötétedéskor érkeznek a kilátóhoz, hogy a kivilágított emelvényről gyönyörködjenek a balatoni naplemetében.

A Várdombon a lombkoronasétány és a Gömbkilátó mellett kalandpark, bobpálya, kisvonat és büfé várja azokat, akik Balatonbogláron szeretnének kikapcsolódni.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.