Hogyan túrázz télen? – 5 szabály, amit muszáj szem előtt tartanod

Hogyan túrázz télen?

A túrázás minden évszakban kellemes élmény, a friss levegő, a természet közelsége és az erdei környezet jó hatással van a testi-lelki egészségünkre. Nem tudod, hogyan túrázz télen, de szívesen útnak indulnál a hidegben is? Kövesd az útmutatónkat! Kellemes kikapcsolódást kívánunk.

Hogyan túrázz télen?

Megfelelő ruházat és kiegészítők

Sokszor találkozunk a természetben olyan kirándulókkal, akik sportcipőben, szandálban hódítják meg a Rám-szakadékot, vagy éppen a Mecsek szurdokait. Ez óriási hiba, hiszen túrázáshoz mindig megfelelő tapadást biztosító, a bokát biztonságosan tartó cipőt kell viselni.

Télen sokkal szigorúbbak a szabályok, így ilyenkor egy sportcipőben elindulni annyit tesz: készen állsz a bokatörésre.

Milyen öltözetben kell útnak indulnod?

  • vízálló bakancs
  • vízálló nadrág
  • téli túrakabát
  • aláöltözet
  • váltózokni
  • sapka, túrakesztyű, sál

Kiegészítők

Ahhoz hogy valóban biztonságos legyen az út, magaddal kell vinned vizet, élelmiszert, cukrot, elemlámpát, térképet, izolációs fóliát és hómacskát (olyan, mint az autókon a hólánc) is.

Érdekesség: Az izolációs fóliát a NASA fejlesztette ki az 1973-ban felbocsájtott Skylab űrállomás meghibásodott hővédő pajzsának a védelmére. Az elmúlt évtizedekben hegyi túráknál és búvárkodásnál is használják a test kihűlése ellen.

Tervezd meg a túrát

A legfontosabb, amit téli túrázás során tehetsz, a túra megtervezése. Utána kell nézned, hogy az adott túrának milyen hosszú az útvonala, milyen szintemelkedéssel jár, és hogy a tempódban várhatóan ezt mennyi idő alatt tudod megtenni.

Érdemes különféle fórumokban és csoportokban tájékozódni, itt ugyanis a túrázók nagyon szívesen megosztják a tapasztalataikat, és tanácsot is adnak egy-egy túraútvonallal kapcsolatban.

Ne feledd, télen korán sötétedik

Nem elég megtervezni, hogy egy bizonyos távot mennyi idő alatt teszel meg, számolj rá mindig tartalékidőt is. Előfordulhat, hogy meg kell állnod egy kis pihenőre, vagy fotót szeretnél készíteni a tájról.

Bár úgy tűnhet, hogy ez csak pár perc, de ha ezek összeadódnak, akár 1-1,5 óra is összegyűlhet a 10 percekből. Ne feledd, télen korán sötétedik, az éjszakai túrázás pedig nagy rutint és gyakorlatot igényel. Indulj el időben, hogy még világosban visszaérj a kiindulóponthoz.

Hogyan túrázz télen?
Fotó: pexels.com

Figyelj a terepre

Fontos tudni, hogy télen egész más terepviszonyokra kell számítani, mint késő tavasztól ősz végéig. A hó, a jég, és a sár miatt sokkal lassabban lehet haladni, ráadásul adott esetben a patakok jelentős áradásával is számolni kell.

Előfordulhat, hogy kisebb kitérőket kell tenni, és tovább nehezíti a helyzetet, ha a hó belepi az ösvényeket, vagy a hófúvás elünteti a turistajelzéseket. A hó súlya alatt vastag ágak szakadhatnak rád, és azt sem látod, ha mélyebb gödörbe lépsz.

Hasznos tipp: Használhatsz térképet és GPS-t is, de mindenféleképpen letöltött, offline térképekkel tájékozódj.

hogyan túrázz télen
Fotó: Kristóf-Zöld Eszter

Informálódj, mielőtt útnak indulsz

Nincs örök érvényű szabály arra vonatkozóan, hogy melyik kirándulóhely kereshető fel a téli hónapokban, és melyik nem. Az, hogy hogyan túrázz télen, azon múlik, hogy milyenek az adott helyszínen az időjárási és terepviszonyok.

A Rám-szakadékkal kapcsolatos korlátozásokat pl. a Pilisi Parkerdő oldalán lehet nyomon követni, míg pl. a Börzsöny kirándulóhelyeiről a Börzsöny Speciális Mentők weboldalán tájékozódhatsz. Gondolkozz praktikusan, és legyél mindig naprakész!

Foglalj szállást a közelben!

Ha úgy döntesz, hogy a téli kirándulóhely közelében megszállsz valahol, hamar felmelegedhetsz, ráadául tovább élvezheted a táj szépségét. Gyűjteményeinkben hangulatos szállásokkal találkozhatsz, kedvező árakon.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: pexels.com/Tim Gouw

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.